ΠαΣοΚ: Πανηγυρικό το κλίμα – Τα συνθήματα, τα τραγούδια και οι απορημένοι τουρίστες

Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη - Όσα έγιναν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δύο ισπανίδες τουρίστριες κοιτούσαν με απορία ένα πράσινο κτίριο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50 στο κέντρο της Αθήνας. Έχει έναν ήλιο για σήμα και έπαιζε στα ηχεία το bella ciao. Δεκάδες κόσμος φώναζε συνθήματα, που σίγουρα δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν. Έβγαλαν τα κινητά τους και τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο.

Αναρωτήθηκαν τι γίνεται εδώ για να λάβουν την απάντηση από κάποιους ότι κέρδισε ξανά την προεδρία του ΠαΣοΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν φάνηκαν να καταλαβαίνουν πολλά από όσα άκουσαν, όμως το κλίμα τους συνεπήρε και κοντοστάθηκαν για λίγη ώρα απολαμβάνοντας τα όσα έβλεπαν. Σίγουρα αυτή η εμπειρία δεν ήταν στη λίστα του ταξιδιού τους.

Οι οπαδοί του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησαν να έρχονται σχετικά νωρίς, από τα πρώτα αποτελέσματα όπου φαινόταν η καθαρή νίκη του προέδρου. Οι πρώτοι που ήρθαν, ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Όλοι από διαφορετικές περιοχές, όμως ένιωθαν να μοιράζονταν τη νίκη. «Καθάρισε ο Ανδρουλάκης σε εμάς», έλεγε ένας κύριος χαρούμενος μιλώντας για την δική του περιφέρεια. «Θα μπει το 6 μπροστά», έλεγε μια άλλη κυρία, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κερδίσει με ποσοστό άνω του 60%. Η πραγματικότητα την διαψεύδει για λίγο.

Τα αυτοκίνητα αρχίζουν και δυσκολεύονται να περάσουν, όπως και τα λεωφορεία. Λίγο πριν τις 9 ο δρόμος έχει γεμίσει από οπαδούς του Νίκου Ανδρουλάκη. Όσα αυτοκίνητα περνάνε κορνάρουν. Δεν είναι όλοι φίλοι ή ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ, όμως απολαμβάνουν το πανηγυρικό κλίμα μπροστά τους. Άλλοι, εκνευρίζονται τρομερά και βρίζουν ενώ πατάνε το γκάζι για να φύγουν πιο γρήγορα. Όσο δυσκολεύει το πέρασμα για τα αυτοκίνητα η Τροχαία, για λόγους ασφαλείας, κλείνει τον δρόμο.

Τα συνθήματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται με σημαίες του ΠαΣοΚ. Τα συνθήματα δίνουν και παίρνουν. Πλησιάζουν και νεαρότερες ηλικίες. Ακούγεται για πρώτη φορά και ένα καινούργιο «τώρα η σειρά του Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη – Ανδρουλάκη». Οι οπαδοί του προέδρου είναι πλέον σίγουροι, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την δεύτερη εσωκομματική του νίκη, είναι έτοιμος να περάσει και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. «Νίκο, γερά, να πέσει η δεξιά», φωνάζουν ενώ οι συνεργάτες του προέδρου ετοιμάζουν το πόντιουμ, όπου σε λίγη ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει και θα μιλήσει.

Ο κόσμος μπαινοβγαίνει στα γραφεία του κόμματος, παλιοί φίλοι χαιρετιούνται και αγκαλιάζονται. Νιώθουν, ενδεχομένως, ότι αυτή η νίκη ανήκει και σε εκείνους. Είναι άνθρωποι, άλλωστε, που όργωσαν την Ελλάδα, για να κερδίσει ξανά ο Νίκος Ανδρουλάκης την ηγεσία του κόμματος. «Θα τελειώσει ο αγώνας της εθνικής και μετά θα έρθει», λέει περιπαιχτικά ένας φίλος του Ανδρουλάκη. «Και εκεί θα φέρει γούρι», λέει ένας άλλος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγο μετά τις 22.30 φτάνει στα γραφεία του ΠαΣοΚ. «Τι να έχει ακουστεί εκεί μέσα», αναρωτιέται ένας ψηφοφόρος του κόμματος, ο οποίος έχει έρθει να πανηγυρίσει και εκείνος τη νίκη του προέδρου. «Τι έχει ζήσει αυτό το κτίριο, πόσες ιστορίες να έχει να πει», συνεχίζει να αναρωτιέται φωναχτά.

Ανδρουλάκης: «Δεν αγωνίζομαι για την εξουσία»

Το τραγούδι -ύμνος πια- του ΠΑΣΟΚ μπαίνει. «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο σίγουρα ναι, θα τον τρελάνουμε το φίλο, σίγουρα ναι, με το νταούλι και με το ζουρνά καλημέρα ήλιε καλημέρα», ακούγεται στα ηχεία την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης περνάει μέσα από δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να τον χαιρετήσουν και να του μιλήσουν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απευθύνει την ομιλία του. Διακόπτεται συχνά από τους οπαδούς του που με συνθήματα αλλά και καραμούζες πανηγυρίζουν. Χειροκροτεί και ο ίδιος, όμως επιθυμεί να μιλήσει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του κόμματος στην ομιλία του. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Από αύριο, λοιπόν, ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα», σημειώνει μεταξύ άλλων και κάνει ειδική ονομαστικη αναφορά στους συνυποψηφίους του. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την οικογένεια του αλλά και τους απλούς πολίτες για τη στήριξη τους.

«Δεν αγωνίζομαι για την εξουσία. Αγωνίζομαι για μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι οι Έλληνες θα ζουν με ασφάλεια και προοπτική», σημειώνει επίσης ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει «η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες και γενναίες αλλαγές και για να έρθουν έχουμε χρέος πάνω απ’ όλα να νικήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές τη Νέα Δημοκρατία». «Να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη σας απογοητεύσω ποτέ», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η αυλαία πέφτει

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στα γραφεία του κόμματος. Στενοί συνεργάτες του και βουλευτές τον περιμένουν ώστε να τον συγχαρούν. Ο ίδιος τους χαιρετάει και κατευθύνεται στον 6ο όροφο. Μαζί του είναι κάποιοι από τους βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Χνάρης, Βατσινά, Μάντζος, Παρασκευαϊδής.

Οι οπαδοί του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζουν απέξω τους πανηγυρισμούς. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι σιγά σιγά διαλύεται. Κι άλλοι τουρίστες κοιτάζουν με απορία. Τα φώτα που έχουν ξεκινήσει να σβήνουν, τον κόσμο που μαζεύει σημαίες και αποχωρεί χαμογελαστός και χαρούμενος, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι φεύγουν. «Τι είναι εδώ;» ρωτάει μια τουρίστρια την φίλη της, η οποία είναι ελληνίδα. «Τα γραφεία του ΠαΣοΚ, είχαν εκλογές. Έβγαλαν ξανά τον ίδιο πρόεδρο», της απαντάει. Όσο αποχωρούν από το σημείο ακούγεται να λέει την ιστορία του ΠαΣοΚ, ξεκινώντας από τη γέννηση του. «Φέτος έκλεισε τα 50 χρόνια», λέει ενώ ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου όσο απομακρύνονται από το ιστορικό κτίριο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.