Θα αλλάξει το ΠαΣοΚ με Ανδρουλάκη;

Τη σφραγίδα για τα εισιτήρια επιστροφής την έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης που εάν αλλάξει θα δει να γεμίζουν τα βαγόνια για να σφυρίξει και πάλι το τραίνο ώστε να μπει σε τροχιά εξουσίας, επιταχύνοντας και χωρίς παρεκκλίσεις.

H άνετη επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη του δίνει ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα για να θέσει ξανά το ΠαΣοΚ στις ράγες της εξουσίας. Θέλει ο ήλιος όντως πολύ δουλειά για να γυρίσει και βεβαίως να γίνει αυτό.

Και όπως έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, χρειάζεται «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Υπάρχει η διάθεση από την παρούσα ηγεσία; Φρονώ πως ναι και ο Ν. Ανδρουλάκης πρέπει πέρα από τη δουλειά να δώσει λόγο και ρόλο σε κεντρικά πρόσωπα του ΠαΣοΚ και κυρίως να ενσωματώσει στον πολιτικό λόγο του κόμματος και τις θέσεις των έτερων υποψηφίων του.

Προφανώς, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιστορικός ηγέτης του ΠαΣοΚ, η ηγεσία δεν είναι συλλογική διαδικασία, αλλά στην παρούσα περίπτωση, η συλλογικότητα οφείλει να κυριαρχήσει για να υπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο.

Και πέρα από τις συζητήσεις για τα πρόσωπα, το μείζον είναι να αλλάξει ο Ν. Ανδρουλάκης το ΠαΣοΚ και να κάνει ότι δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Μου έλεγε προ μηνών τακτικός συνομιλητής του πως είναι ένα ζήτημα τι θα κάνει την εντολή όταν επανεκλεγεί, καθώς αυτός ήταν σίγουρος για την επανεκλογή του.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, που πολλοί τον υποτιμήσαμε, ξέρει πολύ καλά νομίζω τι πρέπει να κάνει, μετά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του, και οφείλει να το κάνει άμεσα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Και το βασικό δεν είναι μόνο να αλλάξει το κόμμα και να δοθεί ζωτικός πολιτικός χώρος και στους διεκδικητές της εξουσίας και σε κεντρικά πρόσωπα, αλλά να κερδίσει το ΠαΣοΚ πάλι τη μάχη της πολιτικής μέσα από προτάσεις για σειρά κεντρικών ζητημάτων.

Η προγραμματική αντιπολίτευση και αντεπίθεση μέσω θέσεων πρέπει να υπερτερεί της συζήτησης για τα πρόσωπα, που ναι είναι χρήσιμη και οφείλουν να κάνουν, αλλά πρωτεύον είναι το πρόγραμμα.

Γιατί σε τροχιά εξουσίας δεν θα μπει ούτε θα φορέσει το κουστούμι της κυβερνησιμότητας εάν η συζήτηση εξαντλείται μηχανιστικά και οργανωτικά, αλλά μόνο εάν προτάξει λύσεις και προτάσεις, τα κάνει κτήμα των πολιτών που το ψήφιζαν και ξανακερδίσει την ψυχή τους. Εξάλλου, πάρα πολλοί προδόθηκαν, απογοητεύθηκαν, μετοίκησαν πολιτικά σε άλλους τόπους, αλλά ο επαναπατρισμός μπορεί να συντελεστεί.

Τη σφραγίδα για τα εισιτήρια επιστροφής την έχει ο Ν. Ανδρουλάκης που εάν αλλάξει θα δει να γεμίζουν τα βαγόνια για να σφυρίξει και πάλι το τραίνο ώστε να μπει σε τροχιά εξουσίας, επιταχύνοντας και χωρίς παρεκκλίσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.