Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι τράπεζες τις κινήσεις περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω δράσεων οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων.

Πρόκειται για βασική πτυχή των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών, που στόχο έχει όχι μόνο να στηρίξει την κερδοφορία τους, αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Οι τράπεζες και τα μοντέλα λειτουργίας

Συγκεκριμένα, το νέο μοντέλο λειτουργίας τους στηρίζεται στην αξιοποίηση του στελεχιακού τους δυναμικού για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών συμβουλευτικής και την προώθηση προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Η ανθρώπινη επαφή, όπου αυτή είναι απαραίτητη, αξιοποιείται είτε στο φυσικό (καταστήματα) ή στο ψηφιακό κόσμο (video banking), ενώ οι καθημερινές συναλλαγές και η πώληση απλών προγραμμάτων, που πλέον θεωρούνται εμπορεύματα, γίνεται με την αυτοεξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων.

Για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, είναι απαραίτητη όχι μόνο η συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων τους, αλλά και η ανανέωση του προσωπικού.

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία ωστόσο πλέον είναι περισσότερο στοχευμένα σε μονάδες και διευθύνσεις με πλεονάζον προσωπικό, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια του μετασχηματισμού των τραπεζών που ήταν διευρυμένα.

Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη εμφανή στα μεγέθη των συστημικών ομίλων. Στη χρήση του 2023 οι αμοιβές προσωπικού διαμορφώθηκαν στα 1,45 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2020.

Κι αυτό παρότι έκτοτε έχουν εφαρμοστεί αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ έχουν γίνει και νέες προσλήψεις με βελτιωμένες απολαβές.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, στο τέλος του α΄ εξαμήνου της εφετινής χρήσης, απασχολούσαν στην Ελλάδα 26.155 άτομα.

Πρόκειται για αριθμό μειωμένο κατά 32% ή 12.286 σε σύγκριση με το τέλος του 2018 και κατά 5.902 ή 18% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, δια της απόσχισης τομέων στη διαχείριση κόκκινων δανείων και στην εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες, που αποενοποιήθηκαν μετά την πώληση πλειοψηφικού τους ποσοστού σε τρίτες εταιρείες.

Οι νέες δράσεις

Οι τάσεις αυτές, με μικρότερους ωστόσο ρυθμούς αποκλιμάκωσης, θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και τα δύο νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη από τις Alpha Bank και Πειραιώς.

Η πρώτη προσφέρει αποζημίωση έως 180.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση ή έως 260.000 μέσω καθεστώτος sabbatical (μακροχρόνια άδεια μετ’ αποδοχών) για αιτήσεις που υποβάλλονταν μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Ειδικά μάλιστα για όσους είναι άνω των 56 ετών δίνονται μισθοί που καλύπτουν το διάστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Η τράπεζα έχει παράλληλα αναπτύξει πληθώρα προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες και παράλληλα θα ενισχύσει τα καταστήματά της με περίπου 300 νέους εργαζόμενους σε βάθος διετίας.

Από την άλλη, η Πειραιώς μέσω του αντίστοιχου προγράμματος που ενεργοποίησε για αιτήσεις έως και τις 18 Οκτωβρίου, προσφέρει αποζημίωση έως 200.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση και 250.000 ευρώ για το sabbatical.

Ειδικά για τους εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω (με βάση υπολογισμού τα συμπληρωμένα έτη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024), δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος της μακροχρόνιας άδειας, έως και 7 έτη.

Πηγή: ot.gr