Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου που μπλόκαρε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ένα περίπου χρόνο μετά την εκλογή του ήταν η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή.

Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα φανεί σύντομα και τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται από πολλές πλευρές. Ο Στ. Κασσελάκης που είδε χθες τους περισσότερους από τους 87 που τον στήριξαν πέρυσι υπόγεια και παρασκηνιακά για να εκλεγεί, όχι απλά να τον αποκαθηλώνουν αλλά να τον βάζουν στην πολιτική γκιλοτίνα.

Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Αυτό ήταν εξάλλου εδώ και μέρες το σχέδιο της σημερινής πλειοψηφίας και χθες επετεύχθη με όσα έγιναν, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Κ.Ε. και τα οποία κατέγραψε αναλυτικά το Βήμα με συνεχή ενημέρωση.

Η Κ.Ε. είναι για πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών το φυτίλι που πυροδοτεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι περίμεναν την συγκεκριμένη απόφαση, από τη στιγμή που δεν προκρίθηκε η γκιλοτίνα με την διαγραφή Κασσελάκη, όπως ήταν η αρχική –προσωπική- σκέψη της Ολγας Γεροβασίλη που σήκωσε και το μεγαλύτερο φορτίο της επιχείρησης «πολιτική εξουδετέρωση» του Στ. Κασσελάκη.

Ήταν το σχέδιο β για αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Οι κινήσεις στην σκακιέρα είναι πολλές έως και την ύστατη στιγμή. Και αυτό φάνηκε και από τις πολύωρες συσκέψεις και συνεννοήσεις των 87 που εκτίμησαν πως μια διαγραφή θα τον «θυματοποιούσε» και εκεί ετέθη το θέμα να μην είναι υποψήφιος.

Που το στήριζαν; Στις αντικαταστατικές, κατά τους ίδιους, κινήσεις του Στ. Κασσελάκη και στην «ποινικοποίηση του κόμματος» με την αποστολή εξωδίκου.

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης που δεν πήγε στην ΚΕ., όπως και ο Παύλος Πολάκης ο έτερος υποψήφιος που όμως πήγαν αρκετά μέλη της Κ.Ε. που συντάσσονται μαζί του και τα οποία απείχαν από την ψηφοφορία, επέμενε από το απόγευμα της Παρασκευής ότι το συνέδριο θα αποφανθεί εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Ηταν μια διαφορετική άποψη έναντι αυτής των 87 που ήθελαν όλα να κλείσουν πριν το συνέδριο.

Και σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ένα φάντασμα, κατά παράφραση της ρήσης του Μαξ, πλανάται πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη λήξη της επεισοδιακής Κ.Ε., της πέμπτης σε περίπου ενάμιση μήνα. Πόσο κοντά είναι η διάσπαση;

Τα όσα προηγήθηκαν ήταν ανήκουστα και δεν είχαν ξανασυμβεί σε πολιτικό κόμμα από το 1974 και μετά: α) μηνύματα για συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο που ορίστηκε για την συνεδρίαση της Κ.Ε. (σ.σ. για προβοκάτσιες μίλησε ο Κασσελάκης) και τελικά όσοι εμφανίστηκαν δεν ήταν ούτε 15-20 άτομα, β) ενημέρωση της Αστυνομίας για διακριτική παρουσία εντός και πέριξ του ξενοδοχείου υπό το φόβο επεισοδίων, όπως και έγινε, και γ) κάλεσμα για αποχή μελών της Κ.Ε. –υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη ώστε να δημιουργηθεί ζήτημα με την απαρτία του οργάνου, όπως και έγινε.

Με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν, έγιναν προσπάθειες να μην συνεδριάσει η Κ.Ε. και να αναβληθεί, αλλά η νέα πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας αποφάνθηκε αρνητικά.

Και αυτό διότι οι 87, πολλοί εκ των οποίων έλεγαν πως αυτά τα καλέσματα είναι τραμπικής προέλευσης, δεν ήθελαν να δείξουν αδυναμία καθώς η λογική ήταν να τελειώσει οριστικά το ζήτημα της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη που προκάλεσε μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι απέναντί του υποψήφιος πρόεδρος.

Η τοποθέτηση Γεροβασίλη στην Π.Γ. έδειξε το δρόμο στους 87 επί της ουσίας, όταν είπε πως ο Στ. Κασσελάκης «δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος».

Εκεί η «οπλαρχηγός» του Στ. Κασσελάκη, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στο Νίκο Παππά για να μην στηρίξει την πρόταση για σύγκληση της ΚΕ «με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία». Ο Ν. Παππάς είναι στο στόχαστρο των κασσελίστας και αυτό φάνηκε και από την επιθετική και αιχμηρή ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Κ.Ε. που τον επέκρινε δριμύτατα.

Ο Στ. Κασσελάκης δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Εμμένει πως είναι ο νόμιμος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει εκπέσει του αξιώματός του. Θα προσπαθήσει στο συνέδριο να ακυρώσει κάθε προσπάθεια μη συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά και να ανατραπεί, η παράνομη κατά τους υποστηρικτές του, απόφαση να άρει η Κ.Ε. να μην είναι υποψήφιος.

Όλα όμως είναι ανοικτά και κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν θα αλλάξει η απόφαση και δεν φθάσει και έως το συνέδριο και προκριθούν άλλες κινήσεις.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία σήμερα, θα πάει στο συνέδριο. Εκεί η προσπάθειά του θα έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη για να τον «προστατεύσουν» και κυρίως να διαμορφώσουν κλίμα υπέρ του, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εγγραφές μελών και κατά πόσο θα ελέγχει την πλειοψηφία των συνέδρων. Γι’ αυτό και επικαλείται τη βάση του κόμματος, ζητώντας να πάρουν αυτοί πρωτοβουλίες για να υπάρξει κανονικότητα κατά τον ίδιο και νομιμότητα.

Πάντως η δύναμη που έχει στην Κ.Ο. εάν θελήσει να πατήσει το κουμπί δεν είναι αμελητέα και σε περίπτωση που υπάρξουν ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών το ΠαΣοΚ θα καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το κλίμα πολλά ακούγονται για τον Αλέξη Τσίπρα που δέχεται και πολλές επιθέσεις από υπερασπιστές του Στ. Κασσελάκη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός που την ώρα της συνεδρίασης της Κ.Ε. επέστρεφε από το Βελιγράδι, παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει καθημερινή επικοινωνία με πολλά στελέχη. Δεν θέλει ουδεμία ανάμειξη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ψέμα εάν πει κανείς ότι δεν επιθυμούσε διαιώνιση της προεδρίας του Στ. Κασσελάκη.

Εξάλλου, ήταν μια αρνητική παρένθεση επί της ουσίας, σύμφωνα με ερμηνεία των λεγομένων του σε συνομιλητές του, για την οποία ζημιώθηκε το κόμμα και όπως επιμένει ο ίδιος δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτό.

Το γεγονός πως συνομιλεί τακτικά με αρκετά κεντρικά στελέχη δεν σημαίνει πως ενορχήστρωσε την προσπάθεια που έγινε να μην είναι υποψήφιος ο Στ. Κασσελάκης. Στέλνει μήνυμα αυστηρής ουδετερότητας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν έχει άποψη και δεν θέλει μια άλλη πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ από αυτή που είχε τον τελευταίο χρόνο και δεν δείχνει προτίμηση σε κανέναν υποψήφιο.

«Ο Τσίπρας που ήταν 15 χρόνια πρόεδρος δεν φραξιονίζει» έλεγε στο Βήμα κεντρικό στέλεχος και εκ των τακτικών συνομιλητών του, σημειώνοντας παράλληλα ότι το άγχος του πρώην Πρωθυπουργού είναι για τον ευρύτερο χώρο και πως αυτός θα ανασυγκροτηθεί και θα δώσει προοπτική έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.