Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού γίνεται με την ψήφιση του άρθρου 60 του σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» που εκσυγχρονίζει τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων.

Με βάση την παραπάνω διάταξη, η οποία αποτελεί καρπό συνεργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου ανοίγει νομικά ο δρόμος για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων για τους Έλληνες του Εξωτερικού, κάτι που θα μειώσει αισθητά τον χρόνο και το κόστος έκδοσής τους.

Η υλοποίησή της, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών διαδικασιών μέσα από συνεργασία των υπηρεσιών των ως άνω Υπουργείων, θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την ψηφιοποίηση και την αποτελεσματικότητα των προξενικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο ασχολείται ενεργά ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και το οποίο αποτελεί κομβικό στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-27.