Κέρκυρα: Οι «ταρίφες» των εκβιαστών, οι υπερωρίες και οι κωδικοποιημένες συνομιλίες

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα των εφοριακών στην Κέρκυρα που εκβίαζε επιχειρηματίες και είχε βγάλει κέρδος πάνω από 40.000 ευρώ - Πόσο «χρέωναν» τις χάρες

Ανεξέλεγκτα δρούσαν για τουλάχιστον πέντε μήνες τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα. Η τακτική τους ήταν οι εκβιασμοί και οι δωροληψίες με μοναδικό σκοπό να αποσπούν χρήματα από φορολογούμενους και τα πλοκάμια τους είχαν απλωθεί παντού: από την Εύβοια έως το Ιόνιο.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν καταγγελία έφθασε στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Οι αδιάφθοροι έκαναν έρευνες στην Κέρκυρα για να ρίξουν φως στην δράση του κυκλώματος.

Ο πυρήνας του κυκλώματος αποτελούνταν από τον υποδιευθυντή, τρεις υπάλληλους της εφορίας και έναν λογιστή. Άνθρωπος «κλειδί» ο λογιστής, ο οποίος έφερνε τις πληροφορίες στους εφοριακούς για τις φορολογικές υποθέσεις επιχειρηματιών και ιδιωτών.

Οι 4 υπάλληλοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση. Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν την διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Οι ταρίφες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA οι «δουλευταράδες» εφοριακοί φαίνεται πως έκαναν υπερωρίες, δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.

Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το «πελατολόγιο» τους. Οι ύποπτοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.

Η ταρίφα των διευκολύνσεων ανάλογα την υπόθεση χρεώνονταν ως εξής:

  • 5.000 €
  • 35.000 €
  • 50.000€

Σημαντικές στιχομυθίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου υπάρχουν σημαντικές στιχομυθίες που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαΐου είχε γίνει η εξάρθρωση του κυκλώματος στη Χαλκίδα. Τα μέλη του κυκλώματος στην Κέρκυρα το έχουν πληροφορηθεί και ακούγονται να λένε σε συνομιλίες «προσοχή παιδιά να μην πατήσουμε όπως αυτοί στη Χαλκίδα».

Σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα, το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθησαν και τα πέντε μέλη της κυκλώματος. Kατασχέθηκαν τα κινητά τους και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές των γραφείων τους, ενώ στη συνέχεια έγιναν και κατ’ οίκον έρευνες.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 41.000 ευρώ, το κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Πιτσιλής: Η διαφθορά δεν έχει τον παραμικρό χώρο στην ΑΑΔΕ

«Υπέπεσαν στην αντιληψή μας πληροφορίες, ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη λειτουργία ενός κυκλώματος στην Κέρκυρα. Η διαφθορά δεν έχει τον παραμικρό χώρο στην ΑΑΔΕ» είπε σήμερα (12/10) στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με αφορμή την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

«Αμέσως απευθυνθήκαμε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο δρόμος της δικαιοσύνης θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος που θα ακολουθούμε για κάθε τέτοιο φαινόμενο. Αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν θέση στην ΑΑΔΕ. Αμαυρώνουν και την εικόνα των στελεχών της αρχής που κάνουν με εντιμότητα τη δουλειά τους για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι συλληφθέντες θα απομακρυνθούν από την ΑΑΔΕ, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.