Ο ΣΥΡΙΖΑ επί ξυρού ακμής. Λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα εσωκομματικά στρατόπεδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Πλέον κάθε ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις δικές του πιθανότητες επαλήθευσης στο φινάλε της διαδικασίας.
Η Πολιτική Γραμματεία δεν οπισθοχώρησε από την αρχική απόφαση να συγκληθεί κανονικά το ανώτερο όργανο κι ας αποσύρθηκε εκ των υστέρων το εξώδικο προς την Κουμουνδούρου – που είχε ήδη επιστραφεί ως απαράδεκτο. Εντός των επόμενων ωρών θα γίνει πλέον γνωστή η «γνωμοδότηση» για τον Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο και χρεώνεται επιφανειακή και προσχηματική οπισθοχώρηση για να ‘χει ο ίδιος άλλοθι να εμφανίσει.
Εισήγηση προς τα μέλη της ΚΕ προτιμήθηκε να μην ενταχθεί στην απόφαση της ΠΓ. Το ότι όμως το θέμα θα τεθεί σε ανοικτό διάλογο είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου θεωρείται από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του πως δεν καλύπτει το κριτήριο της πλήρους αποδοχής των συλλογικών αποφάσεων.
Όπως προκύπτει οι εκδοχές είναι τρεις:
- να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.
- να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητά του για την προεδρία.
- να μην υποστεί οποιαδήποτε κύρωση.
Σε όλα τα σενάρια θα πρέπει να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία επί των παρόντων μελών. Ακριβώς δηλαδή το στοίχημα που επιθυμεί να κερδίσει καθένα από τα βασικά μπλοκ της μετωπικής σύγκρουσης.
Εκτιμούσαν χαρακτηριστικά πηγές πως η συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στο «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως μια επανεκκίνηση με ταυτόχρονη κατάπαυση πυρός.
Αντ’ αυτού κατηγορείται από την ομάδα των 87 πως πόλωσε με τα λεγόμενά του ακόμη περισσότερο το κλίμα, δεδομένου ότι αυτοπροσδιορίστηκε ως «de facto και de jure πρόεδρος». Κάτι που και στην ανάρτηση της ανάκλησης του εξωδίκου απέφυγε ν’ ανακαλέσει.
Αναπόφευκτη ήταν, σ’ αυτήν την περίπτωση, η οργή κορυφαίων στελεχών. Στέκονταν στο γεγονός πως ο 36χρονος πολιτικός εξακολουθεί να μην δείχνει σεβασμό στα όργανα, προτάσσοντας ως μόνιμη δικαιολογία τη βάση.
«Η βάση δεν εξέλεξε τον Κασσελάκη για βασιλιά»
«Μπορεί να συμμετέχουμε σε εκλογές ενώ στέλνουμε εξώδικα και μιλάμε για ένα κόμμα που δεν μας αρέσει;» είχε διερωτηθεί προκαταβολικά ο εκ των υποψηφίων προέδρων Σωκράτης Φάμελλος.
Την απάντηση την λάμβανε από τον Κώστα Ζαχαριάδη. «Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος ενός κόμματος κάποιος που δεν σέβεται τις αρχές, τις αξίες, το απειλεί με μηνύσεις και με εισαγγελέα» αποκρινόταν.
«Εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος» υποστήριζε ορθά κοφτά η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν κι αυτή, που χωρίς να την κατονομάσει, δέχθηκε κατόπιν και τα περισσότερα βέλη του Στ. Κασσελάκη.
«Η βάση τον εξέλεξε για πρόεδρο, όχι για βασιλιά» συμπλήρωνε από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλειάδης, περιγράφοντας έναν άνθρωπο που «αγνοεί τους πάντες και τα πάντα» και ψεύδεται για τις καταστατικές αλλαγές που επεδίωκε να περάσει.
Απαρτία και πλειοψηφία
Εκ των παραπάνω γίνεται κατανοητό πως οι «87» είναι ανέφικτο να συνυπάρξουν με τον Στέφανο Κασσελάκη παρά το βήμα πίσω. Γι’ αυτό κι επιμένουν να τεθεί εκτός κούρσας.
Είναι μέρες τώρα που οργανώνονται πανελλαδικά προκειμένου εξασφαλίσουν την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων «δικών» τους μελών στην ΚΕ. Ή να πείσουν άλλα να τους ακολουθήσουν. Επιδιώκουν από τη μια να σημειωθεί απαρτία (148+) κι από την άλλη να κρατήσουν την πλειοψηφία.
Πριν από μια εβδομάδα η αίθουσα ήταν μισοάδεια, κάτι που δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί. Ήταν ο λόγος που συζητήθηκε, δίχως να εγκριθεί, η ιδέα για διαδικτυακή συμμετοχή στη συνεδρίαση. Την πρόταση κατέθεσε στην ΠΓ η Κατερίνα Νοτοπούλου προκειμένου να μην υπάρξει νέα οικονομική επιβάρυνση όσων ζουν εκτός Αττικής. Όπως και να ‘χει πάντως, η πλειονότητα όσων είχαν λείψει για διάφορους λόγους το προηγούμενο Σάββατο θα είναι παρούσα.
Πώς θα αντιδράσουν οι «κασσελακικοί»
Από την άλλη, την πτέρυγα Κασσελάκη με δεκάδες μέλη την ενδιαφέρει το πώς θα αποτρέψει μια νέα αντίπαλη «νίκη», καταγγέλλοντας τη «νομενκλατούρα και τη γραφειοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ δεν έχει αποκλειστεί από συγκεκριμένες υποομάδες. Δηλαδή να βρεθούν στο ξενοδοχείο, αλλά να μην εισέλθουν καν στην αίθουσα για τη συνεδρίαση με στόχο να αποτραπεί η απαιτούμενη απαρτία.
Ορισμένοι «σκληροπυρηνικοί» επιμένουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις προς υπεράσπιση του Στ. Κασσελάκη. Την ίδια ώρα όμως έμπειρα στελέχη εκφράζουν την προτίμησή τους σε μια αντιπαράθεση εντός ΚΕ, προτάσσοντας την πολιτική έναντι διαμαρτυριών. Θέλουν να πείσουν ότι η απόπειρα αποκλεισμού του Κασσελάκη από τις εκλογές θα γυρίσει «μπούμερανγκ» για όλους από την ώρα που το έκτακτο Συνέδριο θα επικυρώσει ή θ’ απορρίψει τις υποψηφιότητες.
Ο ίδιος ο κεντρικός πρωταγωνιστής της «ΣΥΡΙΖΑϊκής τραγωδίας» δεν πρόκειται να εμφανιστεί και να μιλήσει ως υποψήφιος πρόεδρος. Το διευκρίνισε και ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας το προ ημερών ρεπορτάζ του Βήματος. Εκφράστηκε άλλωστε από την επιθετική ανάρτησή του κι έτσι επηρεάζει τις ισορροπίες εξ αποστάσεως.
Οι ψηφοφορίες και «η αρχή του τέλους»
Όπως φανέρωσαν οι προηγούμενες κομβικές ψηφοφορίες, το μπλοκ των 87 είναι ισχυρό και, καθαρά ή οριακά, καθορίζει τις εξελίξεις. Επειδή όμως η ομάδα Πολάκη δεν προβλέπεται να στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση για αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία, αναζητούνται οι «χαμένες» ψήφοι.
Η απουσία Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης κρατά από καιρό έναν ρόλο «ειρηνοποιού» των διαδικασιών προσπαθώντας να εξομαλύνει την ένταση με «σολομώντειες λύσεις». Η απόσυρση του εξωδίκου δεν είναι κακό να του πιστωθεί ως ένα βαθμό, γιατί πάλεψε πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα πια δεν έχει λόγο να συζητά το ενδεχόμενο κυρώσεων στον Στέφανο Κασσελάκη. «Να τους νικήσω θέλω», όπως λέει, κι όχι να τους εξοντώσει.
Τόσο το λευκό που επέλεξε στην ΠΓ όσο και η απουσία του από τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω των προγραμματισμένων προεκλογικών εμφανίσεων του στην Κρήτη (Κυριακή και Δευτέρα), αντανακλά και την επιθυμία του να μείνει μακριά από τη μετωπική σύγκρουση. Θα περιμένει κι ο ίδιος το τι μέλλει γενέσθαι για να τοποθετηθεί.
Το γκρουπ μελών που επηρεάζει εντός ΚΕ εκτιμάται πως το πιθανότερο είναι να υιοθετήσει την ίδια γραμμή. Το εξώδικο ήταν μια «κόκκινη γραμμή» που πλέον δεν υφίσταται.
Η στάση του Παππά
Την ίδια ώρα και ο Νίκος Παππάς φρόντιζε να προβάλει διαρκώς την ενότητα ως προτεραιότητα. Θεσμικός άλλωστε ο ρόλος του στο κόμμα. Αναγνωρίζοντας ότι το εξώδικο ήταν μια ακραία πράξη δεν έδειχνε διατεθειμένος να τη νομιμοποιήσει. Μετά την κίνηση τακτικής του Στ. Κασσελάκη, θα δείξει με την ομιλία του πώς θα κινηθεί.
Κι αν η Θεοδώρα Τζάκρη άφησε να εννοηθεί πως ο πρόεδρος της ΚΟ έχει παρασυρθεί κι ενταχθεί στην «αντικασσελική» πτέρυγα, καλώντας τον μαζί με άλλους να σεβαστούν την πορεία και την υστεροφημία τους, η αλήθεια απέχει αρκετά. Απλώς ο Ν. Παππάς προτιμά να κοιτά κατάματα την πραγματικότητα της στιγμής. Όπως κι όσοι κινούνται στο περιβάλλον του.
Μόνο δια ζώσης η συμμετοχή
Έχει τη σημασία του για την τροπή των πραγμάτων, ότι εφόσον επιτευχθεί απαρτία, οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία επί των παρόντων, καθώς δεν προχώρησε η εξ αποστάσεως συμμετοχή, ούτε η τηλεφωνική ψήφος.
Αν αυτή η Κεντρική Επιτροπή «θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή» όπως προέβλεψε ο έμπειρος Πάνος Σκορίνης, θα αποδειχθεί στο τελικό μέτρημα.