Το φινάλε της Κεντρικής Επιτροπής, ύστερα από μια μαραθώνια κι άκρως επεισοδιακή διαδικασία που διήρκησε συνολικά οκτώ ώρες, διεύρυνε το ήδη τεράστιο σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία τον πολιτικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις προεδρικές εκλογές και μετά την 24η Οκτωβρίου δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα ανακηρύξει η ΚΟΕΣ για την αρχηγία.

Η διευρυμένη πλειοψηφία στην ΚΕ, που ούτως ή άλλως δεν ήλεγχε, τού έδειξε αναμφίβολα την πόρτα της εξόδου. Το κεντρικό νόημα ήταν πως «δεν ανήκεις εδώ», όπως ειπώθηκε από τα χείλη διάφορων. Καθυστέρησε μεν κατά 2,5 ώρες η εξασφάλιση της προαπαιτούμενης απαρτίας και η έναρξη των εργασιών, αλλά η έκβαση ήταν, μάλλον, η προβλεπόμενη.

Αν και, πλην της Θεοδώρας Τζάκρη που μίλησε κιόλας, τα μέλη που πρόσκεινται στον Κασσελάκη δεν έλαβαν τη διαπίστευσή τους μένοντας εκτός αίθουσας για να μπλοκαριστεί η διαδικασία, συγκεντρώθηκε εν τέλει ο αριθμός των μελών προκειμένου να γίνει η συζήτηση που θα καθόριζε το μέλλον του πρώην προέδρου.

Στη διάρκεια αυτής τέθηκε ακόμη και ζήτημα παραπομπής του Στ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής (Θύμιος Γεωργόπουλος), αλλά εκ των υστέρων η πρόταση αποσύρθηκε. Ακέραια αντιθέτως διατηρήθηκε η εισήγηση για το «εξοστρακισμό» του 36χρονου πολιτικού από τις εκλογές με ονομαστική μάλιστα επισήμανση. Ήταν μια εισήγηση που τέθηκε από τον Γιάννη Μουζάλα και την υποστήριξαν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη μεταξύ των οποίων η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Κασσελάκης περνά στην αντεπίθεση – Τι θα συμβεί πλέον

Το γεγονός πως ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανήκει στις επίσημες υποψηφιότητες συνεπάγεται είναι φυσικά μόνο το πρώτο μπλοκάρισμα της συμμετοχής του. Είναι βέβαιο πως το σίριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη. Ιδίως όσο πλησιάζει η έναρξη του έκτακτου συνεδρίου (8 Νοεμβρίου) η πόλωση θα είναι ραγδαία.

Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την ακριβή αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη. Η στρατηγική που θ’ ακολουθήσει θα καταστρωθεί από τον ίδιο και το επιτελείο του. Διευκρινίστηκε ήδη πως στόχος του είναι, όπως και να ‘χει, το συνέδριο.

Πρώτο επίπεδο της ανατροπής που θα κυνηγήσει είναι η εκλογή των συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Τότε θα καταστεί σαφές αν θα ελέγξει το σώμα έτσι ώστε, εμφανιζόμενος στο προεδρείο του οργάνου, να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου με άρση του αποκλεισμού του από το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ: αυτό που μπορεί ν’ ανατρέψει κάθε άλλη απόφαση.

Δεδομένο θεωρείται ότι η επόμενη ημέρα θα βρει το αντίπαλο μπλοκ ακόμη πιο συμπαγές προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλη μια επικράτηση στην κάλπη για όσους θα έχουν δικαίωμα παρουσίας, λόγου και ψήφου στο συνέδριο θα διατηρήσει το διευρυμένο μπλοκ των 87 σε θέση ισχύος έναντι της «κασσελακικής» πτέρυγας.

Το μπλοκ Πολάκη δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του Σαββάτου κι αυτό έχει τη σημασία του για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν πλέον. Ο ίδιος ο Χανιώτης βουλευτής, που διεκδικεί την αρχηγία, έχει ξεκαθαρίσει ότι αποκλεισμούς δεν επιθυμεί και η στάση του θα παραμείνει ίδια.

Σε κάθε περίπτωση το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιο κι αν είναι αυτό…