Υπό καθεστώς αποκλεισμού από την απόπειρα επανάκτησης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ύστερα από την πολύωρη συνεδρίαση του Σαββάτου (12/10), η έκτακτη Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για ονομαστικό αποκλεισμό του πρώην προέδρου από την εκλογική διαδικασία και αποπειράται, με κάθε τρόπο, να τον αφήσει εκτός κούρσας.

Την εισήγηση αυτή είχαν στηρίξει στις τοποθετήσεις του αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός πως ο 36χρονος πολιτικός δείχνει διαρκή ασέβεια στα όργανα και αντικομματική συμπεριφορά.

Με διευρυμένη έγκριση ο ονομαστικός αποκλεισμός

Όπως ειπώθηκε από κομματικές πηγές, το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία την πρόταση για ονομαστική αναφορά αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Ελάχιστα ήταν τα μέλη (12 ή 13) που μειοψήφησαν σε αυτήν την τροπολογία, προτιμώντας να μην συμπεριληφθεί το όνομα του πρώην προέδρου σε αυτό .

Το μπλοκ Πολάκη (έξι μέλη) απείχε συνολικά της διαδικασίας και θα εξηγήσει και θα δικαιολογεί τους λόγους με κείμενο που θα υπογράφεται από όλα τα μέλη του. Αυτό το κείμενο θα βασίζεται στα όσα είπε ο Μάρκος Χατζησάββας.

Τα επόμενα στάδια της μετωπικής σύγκρουσης

Κατά πληροφορίες, το στρατόπεδο Κασσελάκη δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος απόψε.

Αν και κατά πόσο θα επιχειρήσει το χαρτί μένει να διευκρινιστεί. Σίγουρα πάντως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου από τις υποψηφιότητες που θα ανακηρυχθούν μετά την 24η Οκτωβρίου – την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί.

Η εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου) και το έκτακτο Συνέδριο (8-10 Νοεμβρίου) αναμένεται να είναι τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης των δύο βασικών στρατοπέδων. Υπάρχουν βέβαια στελέχη που αμφιβάλλουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί.

Όπως ειπώθηκε σχετικώς, δεν είναι δυνατόν ν’ αποκλειστεί η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο και η ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του από το ανώτατο όργανο, εφόσον αυτό επιλέξει στην πορεία. Είναι δεδομένο πως η αντίπαλη πτέρυγα θα κοιτάξει πώς δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εκδοχή.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δεν τέθηκε καν ζήτημα παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Ο Θύμιος Γεωργόπουλος που είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα προς το σώμα, έγινε γνωστό πως το απέσυρε εκ των υστέρων.

Ένταση εκτός ξενοδοχείου

Οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, μαθαίνοντας για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αντέδρασαν με συνθήματα.

«Είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν κατά στελεχών του κόμματος τη στιγμή που αποχωρούσαν από το ξενοδοχείο.

«Κάτω η χούντα της Αριστεράς» ήταν ένα άλλο από τα όσα ακούστηκαν. «Χωρίς εμάς, δεν θα ήσασταν εσείς» συνέχιζαν.