Το μήνυμα της MED-9 προς την Τουρκία

Η σημασία της αναφοράς της διακήρυξης της Πάφου στο Κυπριακό - Τι ζητούν οι ηγέτες της Μεσογείου από την Τουρκία.

Ήταν σημαντικό το μήνυμα της MED-9 προς την Τουρκία, ενόψει και του ανεπίσημου δείπνου (δηλαδή της τριμερούς τη Νέας Υόρκης) της προσεχούς Τρίτης: Οι ηγέτες της Μεσογείου ζητούν από την Τουρκία να συμβάλει όχι μόνον στην ταχεία επανέναρξη, αλλά και στην επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα:

Στη διακήρυξη της Πάφου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας και ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας αναφέρουν συγκεκριμένα για το Κυπριακό:

«Καθώς το τρέχον έτος σηματοδοτεί την τραγική 50ή επέτειο της εισβολής και της κατοχής, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της.

Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων παραμένει κρίσιμη, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Περαιτέρω με τη διακήρυξή τους οι MED 9 υποστηρίζουν «ότι η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή τη νεκρή ζώνη, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

‘Ενας σφουγγαράς από την Κάλυμνο χάρισε ένα σφουγγάρι στην Ούρσουλα

Ενθουσιασμένη με την Πάφο και τον περίπατο που έκανε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ήταν, το βράδυ της Πέμπτης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Επιτροπής δείπνησαν σε ταβέρνα στην Κάτω Πάφο (με κυπριακή κουζίνα) στη διάρκεια της οποίας, λόγω και της σύνθεσης των συνδαιτυμόνων, κουβέντιασαν και πολιτικά.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενθουσιάσθηκε και από την υποδοχή των πολιτών, όπως την περίπτωση του κυρίου από την Κάλυμνο, κατοίκου Πάφου εδώ και πολλά χρόνια, σφουγγαράς στο επάγγελμα, ο οποίος της χάρισε ένα σφουγγάρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.