Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προέβη χθες, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, σε μία σειρά δηλώσεων ενόψει των αμερικανικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 Νοεμβρίου. Η ίδια ανέλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά από την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, κάτι που σχολίασε ως μία «γενναία απόφαση». Παράλληλα, η υποψήφια αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε δε, πως είναι σημαντικό να γίνει αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Οι δηλώσεις της αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια προεκλογικής της εκδήλωσης στο Λας Βέγκας. Το γεγονός χρηματοδότησε ο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision. Μάλιστα, τα όσα ανακοίνωσε μεταγλωττίστηκαν στα ισπανικά από το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο Μπάίντεν έβαλε τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον»

Η Κάμαλα Χάρις είπε πως η εν λόγω επιλογή του νυν προέδρου είναι «μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις» που έχει λάβει ένας πρόεδρος.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μία απόφαση για την οποία νομίζω ότι η ιστορία θα δείξει πως ήταν μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει ένας πρόεδρος. Με την οποία, αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον». Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι τώρα διακυβεύονται πολλά. Και ειδικότερα, όπως θα πουν μερικοί, οι ιστορικοί τα έχουν χαρακτηρίσει πρωτόγνωρα».

«Απαραίτητη η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

Η Κάμαλα Χάρις στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Η ίδια, όπως είπε, «είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Ακόμα, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

Οι δηλώσεις της έρχονται εν μέσω ανησυχίας για έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή». Και αυτό συμβαίνει, διότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε Λίβανο και Γάζα, ενώ απειλεί το Ιράν με αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, τόσο σε ό,τι αφορά αυτά που συμβαίνουν στον Λίβανο όσο και, φυσικά, στη Γάζα», σημείωσε στους δημοσιογράφους στο Λας Βέγκας.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για αυτόν τον σκοπό. Αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι. Και πρέπει οπωσδήποτε να αποκλιμακώσουμε όσα συμβαίνουν στην περιοχή», συμπλήρωσε η Κάμαλα Χάρις.