Από  πλήγματα του στρατού του Ισραήλ σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι στη Βηρυτό, στην πιο πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της πόλης από τότε που ξέσπασαν οι πρόσφατες εχθροπραξίες, ενώ ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι ειρηνευτές του στο νότιο τμήμα του Λιβάνου βρίσκονται σε αυξανόμενο κίνδυνο.

Η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ισραήλ έπληξε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά με πολυκατοικίες και μικρά καταστήματα στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Το Ισραήλ δεν είχε χτυπήσει στο παρελθόν την περιοχή, η οποία απέχει από τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου το αρχηγείο της Χεζμπολάχ έχει επανειλημμένα βομβαρδιστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο στόχος του Ισραήλ

Ο στόχος των χτυπημάτων της Πέμπτης φέρεται να ήταν ο Βαφίκ Σάφα, επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της Χεζμπολάχ που συνεργάζεται με τις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά επέζησε, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ασφαλείς πηγές.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει για την επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση εκκένωσης το βράδυ της Πέμπτης για τα νότια προάστια της Βηρυτού, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων κτιρίων. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του Λιβάνου ότι για να αποφύγουν τις μάχες δε θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα νότια. Μετά την επίθεση δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση.

22 νεκροί και 117 τραυματίες στη Βηρυτό

Οι απώλειες στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης αυξήθηκαν γρήγορα– το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανέφερε 22 νεκρούς και 117 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και μια οκταμελής οικογένεια με παιδιά που είχε απομακρυνθεί από το νότο, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε την ώρα που αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ασφάλεια των περισσότερων από 10.400 ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο «κινδυνεύει όλο και περισσότερο» και ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν ουσιαστικά σταματήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της δράσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Νεκρός ειρηνευτής του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά, δήλωσε ότι η Unifil αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά περίπου 300 ειρηνευτές σε μεγαλύτερες βάσεις για την ασφάλειά τους και ότι ένας συμβασιούχος είχε ήδη σκοτωθεί.

Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν σκόπιμα τις θέσεις της, τραυματίζοντας δύο ειρηνευτές. Η Unifil χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις αναφορές αυτές σε βάρος των ειρηνευτών του ΟΗΕ και πιέζουν το Ισραήλ για λεπτομέρειες. Από την πλευρά του στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του επιχειρούσαν στην περιοχή Naqoura, «δίπλα σε μια βάση της Unifil». «Κατά συνέπεια, οι IDF έδωσαν εντολή στις δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή να παραμείνουν σε προστατευόμενους χώρους και αμέσως μετά οι δυνάμεις τους άνοιξαν πυρ στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατηρεί επικοινωνία ρουτίνας με την Unifil.

Στα γαλάζια γραμμή οι ειρηνευτές του ΟΗΕ

Οι «ειρηνοφύλακες» ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους παρά τις ισραηλινές επιθέσεις και τις εντολές του ισραηλινού στρατού να αποχωρήσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος της δύναμης του ΟΗΕ, Andrea Tenenti. Οι 50 συνεισφέρουσες χώρες της είχαν συμφωνήσει την Πέμπτη να συνεχίσουν να αναπτύσσουν περισσότερους από 10.000 ειρηνευτές μεταξύ του ποταμού Λιτάνι στα βόρεια, αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ ορίου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστού ως Γαλάζια Γραμμή, στα νότια.

«Βρισκόμαστε εκεί επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ] μας ζήτησε να είμαστε εκεί. Έτσι, μένουμε μέχρι η κατάσταση να καταστεί αδύνατη για εμάς να επιχειρήσουμε», δήλωσε ο Τενέντι.

Στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Danny Danon, δήλωσε ότι το Ισραήλ συνιστά στην Unifil να μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα βόρεια «για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς οι μάχες εντείνονται».

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου.