Ο Ισμαήλ Καανί, διοικητής του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), φέρεται να είναι τελικά ζωντανός. Τις τελευταίες ημέρες πλήθος δημοσιευμάτων ήθελαν τον ταξίαρχο νεκρό μετά από πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει.

Το παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής, Middle East Eye, επικαλείται πολλές ανώνυμες πηγές, οι οποίες δηλώνουν ότι o διοικητής είναι τελικά εν ζωή και βρίσκεται υπό ανάκριση στο Ιράν. Το γεγονός πως ο Ισμαήλ Καανί είναι ζωντανός επιβεβαιώνει και το αραβικό παράρτημα του Sky News. Βέβαια, όπως εξηγεί το μέσο, ο ίδιος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διαδικασία της ανάκρισης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Γιατί ανακρίνεται ο Ισμαήλ Καανί

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, το Ιράν ερευνά το διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, για δύο σημαντικές δολοφονίες, αυτή του Ισμαήλ Χανίγια, και του Χασάν Νασράλα. Πολλές πηγές επίσης προσθέτουν ότι τόσο ο Ισμαήλ Καανί, όσο και το επίλεκτο σώμα του, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, θα βρίσκονται σε απομόνωση.

Την ίδια στιγμή, πληροφοριοδότες εξηγούν ότι «το Ιράν έχει σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα του Λιβάνου. Επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα». Αναφέρεται δε, ότι οι ύποπτοι ανακρίνονται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισμαήλ Καανί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως ο ίδιος, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για μία επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά εξαφανίστηκε.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως την ίδια περίοδο που εξαφανίστηκε ο Ισμαήλ Καανί φέρεται να εξοντώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό και ο διάδοχος του Νασράλα, Χασίμ Σαφιεντίν.