Έλληνες της Τάμπα: «Ούτε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ο τρόμος που βιώσαμε»

Ήταν αυτός ο δαιμονισμένος αέρας, «typhoon» τον έλεγαν όλοι και όχι «hurricane» ή «tropical cyclone», που δεν σε άφηνε να σταθείς, που παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του, δένδρα, σπίτια, σημαίες, πινακίδες, στέγες σπιτιών, διαφημιστικές ταμπέλες, βάρκες, που αναποδογύριζε τα αυτοκίνητα.

Αυτό το ανατριχιαστικό βουητό που προκαλεί ο δυνατός αέρας ενός τυφώνα που ξηλώνει εν ριπή οφθαλμού στέγες σπιτιών, ξεριζώνει δένδρα, καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του, θα κάνουν χρόνια να ξεχάσουν οι 100.000 Έλληνες που διαμένουν σε όλη την Φλόριδα. Ανάμεσά τους και το ζεύγος Μιχάλη Φραγκέδη και Γιώτας Αργυροπούλου (προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας).

Το τηλεφώνημά μου έγινε τη στιγμή που το ζεύγος θωράκιζε το σπίτι του με ξύλα, πέτρες και σακούλες, στη Τάμπα, κοντά στην παραλιακή περιοχή και ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν προς δυτικά, στα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού για να σωθούν. Μαζί με το ζεύγος έφευγαν από τον τρόμο του τυφώνα και οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριδας. Να σκεφτείτε ότι μόνον στην Τάμπα ζουν περί τους 40.000 Έλληνες.

Έψαξα, μέσα στον γενικό χαμό που επικρατεί στην περιοχή την κυρία Αργυροπούλου. Ψύχραιμη σε ασφαλές πλέον σημείο, στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης όταν ο τυφώνας άρχισε κάπως να ξεθυμαίνει (υποβαθμίστηκε από τους ειδικούς σε κατηγορία 1) και της ζήτησα να περιγράψει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε από τον τυφώνα, αν και στην περιοχή της οι τυφώνες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και οι στέγες που ξεριζώνονται από τον αέρα.

Με τον «Milton» όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, ήταν τρομακτικά. Λίγο αφότου εγκατέλειψαν το σπίτι τους ένας τεράστιος γερανός από αυτούς που χρησιμοποιούν για την ανέγερση ουρανοξυστών, παρασύρθηκε από τον αέρα, μέσα σ΄ ένα τρομακτικό πεδίο σκόνης και βροχής, και έπεσεμε όλη τη δύναμη πάνω σε έναν ουρανοξύστη. Ευτυχώς είχαν προλάβει να τον εκκενώσουν. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες και έναν από αυτούς κτίζει σήμερα έλληνας επιχειρηματίας.

Ήταν βέβαια και αυτός ο δαιμονισμένος αέρας, «typhoon» τον έλεγαν όλοι και όχι «hurricane» ή «tropical cyclone», που δεν σε άφηνε να σταθείς, που παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του, δένδρα, σπίτια, σημαίες, πινακίδες, στέγες σπιτιών, διαφημιστικές ταμπέλες, βάρκες που αναποδογύριζε τα αυτοκίνητα. Κι αν κάτι απ΄όλα αυτά άντεξαν από τους ισχυρούς ανέμους που έτρεχαν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα, το αποτελείωναν οι ανεμοστρόβιλοι και οι υδροστρόβιλοι: «Ούτε σε κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας έβλεπες κάτι τέτοιο. Βιώσαμε τρόμο», μου είπε η κυρία Αργυροπούλου.

Σώθηκαν γιατί εγκατέλειψαν εγκαίρως την περιοχή, αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν σχετικά, την ώρα που ο «Milton» άρχισε να θεριεύει. Σώθηκαν από τα τεράστια κύματα που έβγαιναν στη στεριά και ήθελαν να ρουφήξουν τα πάντα. Οι εικόνες ήταν τρομακτικές. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας βρίσκεται στο κέντρο της Τάμπα (400 N Tampa St, Tampa, FL 33602, Ηνωμένες Πολιτείες), ένα σημείο το οποίο χαρακτηρίστηκε περιοχή υψηλού κινδύνου και εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και ο τυφώνας δεν χτύπησε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Κόλπου της Τάμπα. Και το σημαντικότερο έως τις 10.30 το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης δεν υπήρχαν ενδείξεις για θύματα ανάμεσα στους ομογενείς. Άλλωστε η περιοχή για την οποία υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα πληγεί από τον τυφώνα ήταν η ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, όπου διαβιεί σημαντικός αριθμός ομογενών μας (Tarpon Springs, Clear Water και Sarasota).

***

Γιατί η Ειρήνη Αγαπηδάκη έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο;

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε στη Βουλή μια αποκάλυψη: «Έχω ευρήματα στο στήθος, θέλει παρακολούθηση για να μην εξελιχθεί σε κακοήθεια», είπε. Γιατί όμως έκανε αυτήν την αποκάλυψη; Το είπε ακριβώς «για να ενθαρρύνω τις γυναίκες να μη φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία τους. Η εξέταση αυτή μας κάνει να έχουμε τον έλεγχο και να μπορούμε να προλαμβάνουμε έγκαιρα τα προβλήματα», είπε.

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έγραψε μια επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο, ζητώντας του να υπάρξουν σε όλες τις εκκλησίες, παρότρυνση να γίνουν προληπτικές εξετάσεις (για μαστό, για καρδιά, για παχέος έντερο κλπ.). Το αίτημα της υπουργού εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο και θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Η επιστολή της κυρίας Αγαπηδάκη (την οποία εξασφάλισε η στήλη) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μακαριότατε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Εκκλησία κατέχει έναν εξαιρετικά σημαντικό και διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων στη χώρα μας, παρέχοντας πνευματική καθοδήγηση και υποστήριξη. Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι η συμβολή σας θα μπορούσε να έχει καθοριστική σημασία στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, όσον αφορά στην πρόληψη σε θέματα υγείας,
ενισχύοντας έτσι την υγεία και την ευημερία. Με απόλυτο σεβασμό προς τον ιερό θεσμό που υπηρετείτε, θα ήθελα να ζητήσω την άδειά σας ώστε, μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής , οι ιερείς στις ενορίες ανά την επικράτεια να αναγνώσουν στους πιστούς ένα σύντομο ενημερωτικό κείμενο…»

***

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με διδακτορικό, αυξήσεις σε στρατιωτικούς σπουδαστές και οι δίαιτες δύο υπουργών

Το ότι οι δύο υπουργοί, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκαν προκειμένου να προσελκύσουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές Σχολές από 3 Επιστημονικά Πεδία και ΕΠΑΛ, πιθανόν να το έχετε ήδη διαβάσει σε άλλες στήλες ή να το ακούσατε από τηλεοπτικά κανάλια ή ραδιόφωνα. Όπως επίσης σίγουρα θα μάθατε για μισθό 609 ευρώ στους σπουδαστές και ενίσχυση των υποδομών και χορήγηση διδακτορικών πτυχίων. Ή ακόμα με τη χορήγηση φοιτητικού πάσου και τους σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές. Εκείνο όμως που πιθανόν δεν μάθετε, είναι η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον υπουργό Παιδείας οι στρατιωτικοί (μια εξάδα οπλιτών ναυτών και σμηνιτών του απέδωσαν τιμές) στη μεγάλη αίθουσα συσκέψεων «Καποδίστριας» του υπουργείου, εκεί όπου συνήθως υποδέχονται Αμερικανούς γερουσιαστές και ξένους στρατιωτικούς οι Έλληνες επιτελείς.

Ένα τεράστιο τραπέζι με καλούδια (κυρίως μπισκοτάκια) ήταν απλωμένα σε αυτό, πλην όμως τόσο ο κ. Πιερρακάκης (που κάνει διατροφή) όσο και ο Νίκος Δένδιας, έδειξαν θαυμαστή εγκράτεια και δεν τα άγγιξαν: Παχαίνουν, ειπώθηκε, με την επισήμανση ότι περιείχαν πολλή ζάχαρη. Όταν όμως κάποιος θέλησε να… «τρομάξει» όπως είπε, τους συνεργάτες των δύο υπουργών, λέγοντάς τους (με σοβαρό στρατιωτικό ύφος) ότι ο κ. Πιερρακάκης θα σπάσει τη διάιτά του και θα καθίσει μαζί σας να γευματίσει, δεν ξέρω πόσοι έμεινα ατάραχοι. Ήταν ωστόσο ένα (άστοχο) στρατιωτικό αστείο, αφού ο κ. Πιερρακάκης δεν κάθισε για φαγητό λέγοντας πως θέλει να χάσει κι άλλα κιλά.

Εκείνο ωστόσο που έκανε εντύπωση είναι ότι όπως φάνηκε αυξάνονται τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας στρατιωτικός για να καταλάβει τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σας το λέω αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης είναι κάτοχος διδακτορικού (με άριστα μάλιστα) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με τον υπουργό να εκφράζει την ελπίδα ότι και οι επόμενοι αρχηγοί μπορούν να έχουν διδακτορικό, κάτι βεβαίως που επικρότησε και ο υπουργός Παιδείας.

***

Ο στρατιώτης, ο Μπρεχτ και το ΚΚΕ

Και ξαφνικά πολιτικό θέμα ενέσκηψε με ομιλία κληρωτού – στρατιώτη (δεν χρησιμοποιώ τον όρο «φαντάρος» – που προέρχεται μου λένε οι ειδικοί από την τουρκική γλώσσα) στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ούτε επρόκειτο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, αλλά βλέπω ότι έως την Βουλή έφθασε. Γύρω απ’ αυτή την είδηση ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ξεχωρίζουν, μου λένε, όχι όσα γράφτηκαν από “επώνυμα και ανώνυμα τρολ του διαδικτύου” – έτσι τα περιγράφει ο Περισσός – που ζητούν επιβολή ποινών σε βάρος του φαντάρου, αλλά όσα ειπώθηκαν από δύο βουλευτές, τον Θανάση Πλεύρη της ΝΔ και τον Π. Παππά του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με παρόμοια επιχειρηματολογία κατέκριναν τη στάση του στρατιώτη και ζητούν πειθαρχικές κυρώσεις. Μάλιστα τον Παππά τον άδειασε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ! Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο να πει κανείς.

Η ΚΝΕ βέβαια απάντησε υπερασπίζοντας τον φαντάρο και με ένα βιντεάκι με στίχους από το αξεπέραστο “Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου” του Μπέρτολτ Μπρεχτ “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. / Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. / Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται”.

Οι πηγές μου (οι οποίες είναι στρατιωτικές- διάβαζε ΓΕΕΘΑ), λένε ότι υπάρχει καταρχάς ένα Προεδρικό Διάταγμα: το υπ’ αριθμό 48/2022, το οποίο καλείται «Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτός ο κανονισμός ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους στρατιωτικούς (εν ενεργεία και εν εφεδρεία αξιωματικούς, ΔΕΑ, υπαξιωματικούς και οπλίτες στρατεύσιμους). Εκεί που λέτε, αναγράφεται ρητά και κατηγορηματικά πως αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα «… η άσκηση κομματικής δραστηριότητας και οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος…» καθώς και «…η δήλωση ή δημοσίευση άποψης, η οποία στρέφεται κατά […] του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτειακών αρχών…».

Βέβαια να σας υπενθυμίσω ότι το προηγούμενο περιλαμβάνεται και στο Άρθρο 29 του Συντάγματος. Συνεπώς είναι εμφανές ότι οι στρατιωτικοί (ότι και να είναι) οφείλουν, σύμφωνα με τα παραπάνω, (όπως λένε οι στρατιωτικές πηγές μου) να απέχουν από κομματικές δραστηριότητες, καθόσον εκφράζουν το όλον του έθνους.

***

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Ρώσους στα… κατεχόμενα

Άρθρο από το ολλανδικό Het Parool (08/10/24) αναδεικνύει το πώς οι Ρώσοι που θέλουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις λειτουργούν στα κατεχόμενα, όπου πουλούν ρούβλια μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα το άρθρο αναλύει πως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές οντότητες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ρώσοι φέρεται να εμπλέκονται σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ρουβλίων, η οποία τους βοηθά να διαχειρίζονται ή ενδεχομένως να ξεπλένουν χρήματα ή να μετατρέπουν το νόμισμά τους σε άλλα νομίσματα που επηρεάζονται λιγότερο από τις κυρώσεις. Μια ανησυχητική αναφορά μέσα στο άρθρο είναι η ύπαρξη ατόμων που ισχυρίζονται πως ήταν στις τάξεις της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης του ΙSIS.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.