Τέμπη: Πρόταση προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μπάζωμα – Πού στρέφει τα βέλη του

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή - Τι ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου ν’ αποδοθούν ευθύνες τόσο για το μπάζωμα του χώρου όσο και συνολικά για την τραγωδία στα Τέμπη θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από σχετική πρόταση που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε σχετικώς την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρόταση πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, προκειμένου ν’ ακολουθηθούν έκτοτε όλες οι διαδικασίες.

Τα πρόσωπα που εγκαλούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αναμένεται να είναι κατά τριών προσώπων, και πιο συγκεκριμένα των Τριαντόπουλου, Παπαθανάση και Τσακίρη.

Σε ό,τι αφορά στον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ζητείται η διερεύνηση τέλεσης εκ μέρους του των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε κακουργηματική μορφή, καθώς φέρεται να παρείχε εντολή στους επιχειρησιακούς παράγοντες να μεριμνήσουν για εργασίες μεταφοράς των αδρανών υλικών σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς να ενημερώσουν τις δικαστικές αρχές και να καταγράψουν τις ενέργειες σε επίσημο έγγραφο. Αποτέλεσμα ήταν η αλλοίωση του τόπου του συμβάντος και η εξάλειψη στοιχείων και κρίσιμου αποδεικτικού υλικού.

Σε ό,τι αφορά στους Χρήστο Τριαντόπουλο και Ιωάννη Τσακίρη, ζητείται η διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και απιστίας, καθώς στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της παράνομης επέμβασης (εκχωμάτωση και επιχωμάτωση) στον τόπο του εγκλήματος, ο δεύτερος εξέδωσε υπουργική απόφαση έγκρισης δαπάνης για την πληρωμή σε εργολάβους της εν γένει εκτέλεσης των παράνομων εργασιών επέμβασης και αλλοίωσης στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 647,6 χιλ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους Χρήστο Τριαντόπουλο και Νικόλαο Παπαθανάση, ζητείται η διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και απιστίας, καθώς ο δεύτερος με απόφασή του τροποποίησε απόφαση του κ. Τσακίρη, αποσκοπώντας στην παροχή συνδρομής προς τον πρώτο, ώστε να απαλλαγεί από την ευθύνη που του καταλογιζόταν για αλλοίωση στοιχείων και παράνομη επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος.

Οι προϋποθέσεις

Για την πρόταση απαιτείται η υπογραφή 30 βουλευτών, τους οποίους διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αριθμεί 35 βουλευτές.

Κατόπιν γίνεται εγγραφή στην ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, και συζητείται στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σε μυστική κάλπη και χρειάζεται πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές ώστε να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή.

«Μητσοτάκης και ΝΔ ας ανοίξουν την πόρτα»

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παππάς κάλεσε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν την πρόταση. Κατά τον ίδιο, υπάρχει πεδίο συνεννόησης πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκαλύψει στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και μετά από σχετική ερώτηση του Βήματος, ότι το μπάζωμα «έγινε με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης». Το θεωρούσε δε ηθική υποχρέωση να προχωρήσει σε ό,τι ήταν δυνατόν για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

«Μπορεί να έχει περάσει κάποιος καιρός, αλλά οι μνήμες μένουν ζωντανές και η μάχη που δίνουμε, δεν είναι απλώς μια μάχη για να λάμψει η αλήθεια για το παρελθόν, είναι για να αποκαταστήσουμε τη σχέση της κοινωνίας με την πολιτεία και τη σχέση του λαού με την αλήθεια και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εννοούν όσα λένε, δεν έχουν παρά να ανοίξουν την πόρτα για τη διερεύνηση αυτής της δυσώδους και προσβλητικής για τη μνήμη των θυμάτων υπόθεσης» σημείωσε σχετικώς ο κ. Παππάς.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για το δίκιο, την αλήθεια και τη δικαίωση»

Εν τω μεταξύ, απόψε διεξάγεται η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών. Μεταξύ των όσων θα παραβρεθούν θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.