Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου (12/10, 11:00) δεν ξέφυγε από το κλίμα έντασης των προηγούμενων ημερών.
Τα στελέχη της ομάδας των 87 επέμειναν στην αμφισβήτηση της άκαμπτης στάσης του Στέφανου Κασσελάκη, ιδίως μετά τα όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ως συνέχεια του εξωδίκου προς τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος.
Δεν έκανε πίσω το μπλοκ των 87
«Εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος» είπε, κατά πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη, στηλιτεύοντας την αναφορά στην «αμεσοδημοκρατία» που αυτός επικαλέστηκε. «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος», η οποία όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής είναι «λόγος αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές». Γι’ αυτό και υποστήριξε πως «η αντίδραση είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας».
Κατά τον Γιάννη Ραγκούση, «το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος». Μια κίνηση που κατά τον ίδιο έχει ως στόχο «το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση».
«Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο, αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και για αυτό δεν το συνεχίζει, ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε» είπε επίσης ενώπιων του οργάνου.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, υπονοώντας ξεκάθαρα τον Στ. Κασσελάκη, ζήτησε από την πλευρά της «να αποτυπωθεί στις αποφάσεις το αυτονόητο: να γίνονται σεβαστές οι καταστατικές αρχές, αξίες και αποφάσεις του κόμματος από τα μέλη και ακόμα περισσότερο από τους υποψηφίους προέδρους».
Τζάκρη: Έκκληση σε όσους σέβονται την πορεία τους – Δεν περιμένω τίποτα από όσους θέλουν διάλυση
Όπως συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν, η Θεοδώρα Τζάκρη, ως η «φωνή» του πρώην προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία, απευθύνθηκε σε συγκεκριμένα άτομα αναζητώντας συμμάχους.
Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στους Νίκο Παππά, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία Κουβέλη και Γιώτα Μπελώνη, τούς προέτρεψε να ξανασκεφτούν και να μαζέψουν «την σύγκληση της ΚΕ με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της βουλεύτριας Πέλλας, πρόκειται για μια απόφαση που «δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες» υποστήριξε σχετικώς η κ. Τζάκρη.
«Κάνω έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους» συμπλήρωσε επίσης, προτού επισημάνει πως δεν περιμένει τίποτα «από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ» τόνισε κλείνοντας.
Δεν ματαιώνεται η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου – Απών ο Πολάκης
Η Πολιτική Γραμματεία επικύρωσε πάντως τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί οριστικά πια το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ούτε ο οδικός χάρτης προς τις εκλογές αλλάζει στο όλον του.
Στη διάρκεια της ΚΕ θα εξεταστεί το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη προς τα όργανα του κόμματος και είναι δεδομένο πια πως θα τεθεί το ζήτημα κυρώσεων. Το ότι δεν ενσωματώθηκε κάποια εισήγηση στην απόφαση της ΠΓ δεν αναιρεί τον ελεύθερο διάλογο και τις τοποθετήσεις υπέρ ή κατά μιας δυνητικής «τιμωρίας» του πρώην προέδρου.
Τζάκρη, Ρήγας, Τελιγιορίδου και Σκορίνης στήριξαν την αναβολή, αλλά μειοψήφησαν. Τρία ήταν τα λευκά, μεταξύ των οποίων του Π. Πολάκη που δεν πρόκειται να είναι παρών το Σάββατο δεδομένου ότι έχει κανονίσει ήδη προεκλογικές συναντήσεις.
Όπως τονίστηκε οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν επί των παρόντων κι όχι μέσω zoom ή τηλεφώνου.
Ο Νίκος Σκορίνης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προέβλεψε ότι η Κεντρική Επιτροπή «θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή. Θεώρησα αναγκαία μια προσπάθεια αναβολής και να κληθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι στην Πολιτική Γραμματεία».
Ο ίδιος θα απέχει από τη συνεδρίαση. Όπως και ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος ενημέρωσε πως ψήφισε την πρόταση Σκορίνη για αναβολή ως μια ύστατη προσπάθεια για εκλογές στη βάση και χωρίς ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.