Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος κάλεσαν τους ψηφοφόρους που πήραν μέρος στις εκλογές του ΠαΣοΚ της προηγούμενης Κυριακής, να ξαναπάνε στις κάλπες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας αντί για δήλωση παρότρυνσης για συμμετοχή στις κάλπες θα προτιμούσαν μια δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας τους. Όμως, κανείς από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου, ούτε ο Μιχάλης Κατρίνης, ούτε η Νάντια Γιαννακοπούλου θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.  

Σε αντίθεση με τους υποψηφίους προέδρους, χθες Πέμπτη, ήλθαν δύο στηρίξεις από την Ευρωβουλή με περιεχόμενο στο οποίο αποτυπώνεται και το δίλλημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία του δεύτερου γύρου. Η πρώτη στήριξη ήλθε από τον Γιάννη Μανιάτη και δόθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Το περιεχόμενο της ανάρτησης του κ. Μανιάτη συμπυκνώνει και το μήνυμα που θέλει να περάσει στο εκλογικό σώμα ο κ. Ανδρουλάκης.

«Τα τελευταία χρόνια το ΠαΣοΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες. Στις περασμένες ευρωεκλογές είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη» ανέφερε στην σχετική του ανάρτηση ο κ. Μανιάτης. Τόνισε ότι «απομένουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν και την επόμενη ημέρα πολλά θα πρέπει να αλλάξουν» και κατέληξε λέγοντας «ότι οφείλουμε να δώσουμε στον Νίκο Ανδρουλάκη την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθεια».

Η δεύτερη στήριξη ήλθε από τον Νίκο Παπανδρέου. «Ανάμεσα στη στασιμότητα και την Αλλαγή, προσωπικά, συνήθως επιλέγω το δεύτερο», δήλωσε και τόνισε ότι στηρίζει τον κ.  Δούκα γιατί «φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μήνυμα της πρώτης κάλπης για άμεση πολιτική δράση και για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠαΣοΚ και της σύνδεσής του με τις παραγωγικές τάξεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία».

Αυτό είναι και το δίλλημα που θέτει στους ψηφοφόρους ο κ. Δούκας. Θα επιλέξουν στασιμότητα, αφού σύμφωνα με το δικό του αφήγημα το ΠαΣοΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει χαμηλό εκλογικό ταβάνι, ή θα επιλέξουν την αλλαγή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη εκλογική τύχη;

Μάχη για τη νίκη και τη διαφορά – Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στον β’ γύρο

Πόσοι θα είναι οι πολίτες που θα κληθούν να απαντήσουν σε αυτό το δίλλημα; Υπολογίζεται, με βάση την εκτίμηση ότι συνήθως στο δεύτερο γύρο συμμετέχει ένα 30% λιγότερος κόσμος, ότι την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα είναι περί τους 200.000. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στη μάχη με τον αέρα της καθαρής πρωτιάς και της διαφοράς των περίπου 24 χιλιάδων ψήφων. Ο κ. Δούκας ελπίζει στην ανατροπή.  Οι κάλπες γεμίζουν από την αρχή και οι ψήφοι που στον πρώτο γύρο πήγαν προς άλλες κατευθύνσεις είναι αρκετοί για να στηρίξουν μια ανατροπή.  Σε κάθε περίπτωση, τα τηλέφωνα τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει φωτιά

Κάθε ψήφος μετράει. Και αυτό γιατί το βράδυ της Κυριακής δεν θα μετρήσει μόνο το ποιος θα είναι ο νικητής. Θα έχει σημασία και το σκορ. Η διαφορά, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει τη σημασία της. Ειδικά για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τις 14 Οκτωβρίου και μετά. Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη θα επιθυμούσαν ένα σκορ κοντά σε αυτό των εκλογών του 2021. Στο επιτελείο του κ. Δούκα μιλούν για νίκη γνωρίζουν όμως ότι σε περίπτωση ήττας έχει σημασία ένα ποσοστό που θα ξεκινά με το  4.

Το ενωτικό προφίλ των μονομάχων του ΠαΣοΚ

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται, αυτές τις τελευταίες ώρες πριν από τις κάλπες, διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν τους συνυποψηφίους του αλλά και το σύνολο των στελεχών του ΠαΣοΚ ανεξάρτητα από την  επιλογή τους στην εσωκομματική μάχη. Η απάντηση του κυρίου Ανδρουλάκη στο ερώτηση για το αν αξιοποιήσει τους συνυποψηφίους του εφόσον επανεκλεγεί είναι ότι θα συμπεριλαμβάνονται στην «ομάδα κρούσης», μαζί με άλλα στελέχη της πρώτης γραμμής. «Ένας είναι ο στόχος μου. Πλέον οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν. Ήταν άλλες το 2021 και νομίζω ότι ο σχεδιασμός μου σε ένα μεγάλο βαθμό πέτυχε στην Αυτοδιοίκηση, στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές» δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης.  Η απάντηση του κ. Δούκα στο ίδιο ερώτημα είναι ότι θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κέντρο με όλους τους συνυποψήφιους και άλλα που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Μετά το ναυάγιο του debate και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Δούκα και Ανδρουλάκη για το ποιος έχει την ευθύνη η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο παρά πέντε της αυλαίας της.  Ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα το βράδυ έχει κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και αύριο θα επισκεφτεί Γιάννενα και Λάρισα, περιοχές όπου κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις ο κ. Δούκας, Το επιτελείο του κ. Δούκα, έχει ρίξει τα βάρος του στην Αττική που αποτέλεσε την εκλογική μαύρη τρύπα του δημάρχου Αθηναίων.