Πεταμένα ρούχα θα μαζεύουν Zara και H&M

Τι είναι το Re-viste που θα συμμεχέουν Zara και H&M με στόχο να περιορίσουν τη σπατάλη.

Πεταμένα ρούχα θα αρχίσουν να συλλέγουν οι μεγαλύτερες εταιρείες μόδας στην Ισπανία από τον Απρίλιο του επόμενου έτους στο πλαίσιο ενός εθελοντικού πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων, το οποίο προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2026.

Η στρατηγική της Zara

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara, Inditex, η H&M, η Decathlon, η IKEA και η Primark είναι μεταξύ των 10 εμπορικών σημάτων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για το πιλοτικό Re-viste, το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παπουτσιών από τα υπόλοιπα απορρίματα, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

Η Marta Gomez, διευθύντρια ποιότητας και περιβαλλοντικής αξιολόγησης στο υπουργείο Ενέργειας της Ισπανίας, απευθυνόμενη στους leaders της μόδας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, τους είπε ότι η χώρα αναμένει τώρα την τελική έγκριση του νέου κανονισμού της ΕΕ, που θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διαχωρίζουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από τα άλλα απόβλητα προτού εκδώσει κανόνες σε εταιρείες μόδας, οι οποίες θα καλύψουν το κόστος διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων.

Ένας κάδος για κάθε 1.200 κατοίκους

Οι κανονισμοί της ΕΕ δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από το 2026, καθώς οι αρχές θα δώσουν στις εταιρείες τουλάχιστον ένα χρόνο για να προσαρμοστούν, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας μόδας.

«Οι κανονισμοί μάς δείχνουν τον δρόμο, αλλά αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να συμμορφωθούμε με τις νομικές απαιτήσεις», δήλωσε ο Andres Fernandez, πρόεδρος της Re-viste και επικεφαλής βιωσιμότητας στο λιανοπωλητή Mango, που επίσης συμμετέχει στο πολιτικό πρόγραμμα.

Στην Ισπανία, μόνο το 12% των μεταχειρισμένων ρούχων συλλέγεται χωριστά και το 88% καταλήγει σε χωματερή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Κάθε κάτοικος της Ισπανίας πετάει 20 κιλά ρούχα ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο των επτά κιλών στην Ευρώπη, λένε οι αρχές.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενός έτους, η Re-viste σχεδιάζει να εγκαταστήσει δεκάδες κάδους σε εκκλησίες, καταστήματα, εμπορικά κέντρα και δρόμους για τη συλλογή των απορριμμάτων σε σακούλες και τη μεταφορά τους σε εργοστάσια για διαλογή. Μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι εταιρείες μόδας εκτιμούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί έναν κάδο ρούχων για κάθε 1.200 κατοίκους.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.