Σύνοδος MED-9 στην Κύπρο: Στο μενού Μ. Ανατολή, μεταναστευτικό – Τι θα τονίσει ο Μητσοτάκης

Διπλωματικός μαραθώνιος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Στο μενού της Συνόδου MED 9 στην Πάφο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό - Οι προσκεκλημένοι

Αυτή τη φορά η Σύνοδος Κορυφής της MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) γίνεται στην Πάφο, της Κύπρου, τόσο κοντά στο ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής. Αλλά δεν θα είναι μόνον οι εννέα ηγέτες στη σύνοδο αυτή. Έχουν προσκληθεί ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΜED-9 πραγματοποιείται λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή MED-9 θα αποτελέσει και μέρος της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας θα αναφερθεί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Ούρσουλα στις σχέσεις ΕΕ- Μέσης Ανατολής και βεβαίως στις σχέσεις ΕΕ με την Ιορδανία.

Όλα λοιπόν συμβολικά με τη σημερινή Σύνοδο στην πανέμορφη Πάφο με τους Τάφους των Βασιλέων με το Μεσαιωνικό Κάστρο (που κτίστηκε από τους Βυζαντινούς), με τις φοιτητικές εστίες που θυμίζουν πεντάστερο ξενοδοχείο, με το γραφικό λιμάνι της αλλά και με την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» που τώρα με τα γεγονότα αποτελεί την πλησιέστερη βάση στη Μέση Ανατολή.

Τα βλέμματα σε Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό

Στο «μενού» των συζητήσεων των ηγετών του Νότου θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ωστόσο το σημαντικότερο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί, εκτός των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, είναι το μεταναστευτικό. Ο πόλεμος στη Γάζα και κυρίως στον Λίβανο έφεραν νέους πρόσφυγες που συνωστίζονται να φθάσουν στα κυπριακά λιμάνια.

Πόσους άραγε μπορεί να αντέξει η Κύπρος; Είναι εύκολο νομίζετε τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται που οι εναέριοι χώροι διαφόρων χωρών κλείνουν και ανοίγουν, που αναμένεται χτύπημα του Ισραήλ στον Ιράν να υπολογιστεί σε ποια έκταση θα επηρεάσουν το μεταναστευτικό οι εξελίξεις στη Mέση Ανατολή;

Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο εάν υπολογιστεί ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.α.) έχει ανοίξει η συζήτηση για αυστηροποίηση του πλαισίου και μένει να φανεί αν θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες. Συγκυρία, θα πείτε; Ίσως αλλά είναι γεγονός ότι αναμένεται νέο κύμα προσφύγων, τη στιγμή μάλιστα που στον Λίβανο φιλοξενούνταν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τι θα πει στη MED-9 ο Μητσοτάκης

Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί το μεταναστευτικό. Θα ζητήσει επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει ένας συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά το μεταναστευτικό θα επαναλάβει πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Από την ελληνική πλευρά τονίζεται (σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές), ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. Θα αναφερθεί επίσης στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και βεβαίως θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με την Άγκυρα για το μεταναστευτικό, ειδικά, όσον αφορά τις επιστροφές.

Διμερείς συναντήσεις ηγετών

Σημασία θα έχουν στην Πάφο οι διμερείς συναντήσεις των ηγετών, από τις οποίες σίγουρα θα εξαχθούν συμπεράσματα. Αλλά μην νομίσετε ότι τα θέματα της Συνόδου Κορυφής των MED-9 θα είναι μόνον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό. Θα τεθούν επί τάπητος η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.