5 το πρωί: Ο Μίλτον σάρωσε τη Φλόριντα – Η Ελλάδα θριάμβευσε στο Γουέμπλεϊ – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή Δημητριάδη

Νεκρούς, τραυματίες και υλικές καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον που έπληξε σφοδρά τη Φλόριντα, προκαλώντας περισσότερους από 12 ανεμοστρόβιλους. Ωστόσο η καταιγίδα δεν προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες υπήρχαν φόβοι.

1

Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Milton»

  • Νεκροί και καταστροφές: Σφοδρά έπληξε ο τυφώνας Μίλτον τη Φλόριντα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους. Κεντρικοί δρόμοι στην Τάμπα, στην Σαρασότα και στο Φορτ Μάγιερς βυθίστηκαν στο νερό, ενώ ολόκληρες οροφές σπιτιών ξηλώθηκαν. Ωστόσο, η καταιγίδα δεν προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες υπήρχαν φόβοι.
  • Χωρίς ρεύμα: Περισσότερα από 3 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάποια εξ αυτών η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί για ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες. Οι τοπικές αρχές εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της προμήθειας καυσίμων.
  • Έκκληση από τις Αρχές: Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι προειδοποιεί τους πολίτες να μην επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης. Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμη πολύ επικίνδυνες συνθήκες στην πολιτεία» προσθέτοντας ότι γνωρίζει από προηγούμενη εμπειρία ότι μερικές φορές χάνονται περισσότερες ζωές μετά το πέρασμα των τυφώνων παρά κατά τη διάρκεια του ίδιου του τυφώνα.
2

Τι ερευνά η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ

  • Τι συνέβη; Νεκρός στον πάτο της πισίνας του στο διαμέρισμα του στη Γλυφάδα βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9/10 ο 31χρονος διεθνής και παίκτης του Παναθηναϊκού Τζορτζ Μπάλντοκ. Η σορός του εντοπίστηκε από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που έσπευσε να δει αν είναι καλά, μετά από τηλεφώνημα της συζύγου του που τον αναζητούσε στο τηλέφωνο για ώρες.
  • Τι ερευνούν οι Αρχές; Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό καθώς στους πνεύμονές του εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα νερού ενώ δεν εντοπίστηκαν εξωτερικά τραύματα στο σώμα του. Την ίδια ώρα, οι αρχές ερευνούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και αναμένουν τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.
  • Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι συμπαίκτες του στην Εθνική Ομάδα κλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης να αντιμετωπίσουν την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ για το Nations League, πετυχαίνοντας μάλιστα έναν ιστορικό θρίαμβο με σκορ 2-1. Οι ποδοσφαιριστές αφιέρωσαν τη νίκη στον Μπάλντοκ ενώ πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη για τις υποκλοπές

  • Η απόφαση: Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη που είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε ενάγει μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένους δημοσιογράφους, για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με τις υποκλοπές.
  • Το σκεπτικό: Η αγωγή απορρίφθηκε με το σκεπτικό, ότι οι αναφορές δημοσιογράφων για τις υποκλοπές, τα ερωτήματα για σχέσεις του Γρηγόρη του Δημητριάδη με εταιρείες που είχαν εμπλοκή στη διακίνηση στη χώρα μας του κακόβουλου λογισμικού Pretador, ήταν θεμιτές, καθώς έγιναν, όπως τονίζεται στην απόφαση, όχι για να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του αλλά από λόγους δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.
  • Οι καταθέσεις των μαρτύρων: Από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο ενισχυτικό των ισχυρισμών του ενάγοντος, ενώ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος κατέθεσε ότι κατά την πείρα του ως συνταγματολόγου οι συντάκτες του άρθρου δεν υπερέβησαν οι συντάκτες τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
4

Δεν παίρνει πίσω το εξώδικο ο Κασσελάκης - Η συνάντηση με Πολάκη

  • Το μήνυμα: Δεν παίρνω πίσω το εξώδικο, δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ με περαιτέρω νομικές ενέργειες. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παύλο Πολάκη στην Κουμουνδούρου.
  • Η συνάντηση: Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα και είχε ξεκινήσει ως «σύσκεψη» με πρόσκληση από τον Πολάκη σε όλους τους υποψηφίους προέδρους. Όμως Φαραντούρης και Γκλέτσος αρνήθηκαν να παρευρεθούν λόγω του εξωδίκου που είχε στείλει ο κ. Κασσελάκης. Απών ήταν και ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς είχε θέσει προϋποθέσεις που δεν ικανοποιήθηκαν.
  • Η αποδοκιμασία: Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης αποδοκιμάζει τη συγκέντρωση μελών του κόμματος έξω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Επειδή τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναπαράγουν sms με τα οποία καλούνται -δήθεν εκ μέρους μου- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, τονίζω: Όπως και σε αντίστοιχες προβοκάτσιες που σχεδιάζονταν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, έτσι και τώρα, αποδοκιμάζω τέτοιες ενέργειες», ανέφερε.
5

Μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές

  • Ο κίνδυνος: Δέσμη μέτρων για την προσέλκυση νέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, κκ Δένδιας και Πιερρακάκης. Παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφεραν πως το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές της χώρας μειώθηκε ανησυχητικά τα τελευταία 4 χρόνια και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Τα ποσοστά: Το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 2020 το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%. Παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης.
  • Τι αλλάζει; Οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν στη δυνατότητα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια, στην αύξηση αποδοχών των σπουδαστών, στη βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη καθώς και στη χορήγηση φοιτητικού πάσου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.