Εξασθενημένος αλλά με μεγάλη ισχύ έπληξε ο τυφώνας Μίλτον τη δυτική ακτή της Φλόριντα,  προκαλώντας περισσότερους από 12 ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας κατοικίες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Ωστόσο, η καταιγίδα δεν προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες υπήρχαν φόβοι.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι, προειδοποιεί τους πολίτες να μην επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης.

Ο Γκάθρι αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάνω από 20 ομάδες έρευνας και διάσωσης έτοιμες να κινηθούν στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα.

«Θα χρειαστεί να βγούμε εκεί έξω και να πάμε από πόρτα σε πόρτα και να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι καλά. Παρακαλώ λοιπόν, να μην βγαίνετε στους δρόμους», τονίζει.

Η Φλόριντα απέφυγε τα χειρότερα

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης το πρωί ότι η πολιτεία απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αν και προειδοποίησε ότι οι ζημιές είναι σημαντικές. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπας φαίνεται να γλύτωσε από τις φονικές πλημμύρες, για τις οποίες οι αρχές είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό.

Οι τέσσερις από τους εννιά θανάτους καταγράφηκαν στο Σεντ Λουσί, στις ανατολικές ακτές της Φλόριντας, με τουλάχιστον 2 εξ αυτών στην κοινότητα Σπάνις Λέικς, συνοικίες συνταξιούχων, όταν ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την περιοχή χθες το απόγευμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κομητείας Έρικ Γκιλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σαφές εάν οι άλλοι δύο θάνατοι σημειώθηκαν στο Σπάνις Λέικς.

Τυφώνας

Photo Credits: REUTERS/Norlys Perez

Χωρίς ρεύμα 3 εκατ. κατοικίες και επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 3 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη Φλόριντα εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα.

Σε κάποια εξ αυτών η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί για ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες. Ο κυκλώνας Μίλτον ξήλωσε επίσης τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Στην περιοχή της Τάμπας, ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια σε δρόμους και έριξε κολώνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Ορισμένες συνοικίες πλημμύρισαν, όμως το εύρος των ζημιών δεν θα γίνει γνωστό, παρά όταν τα συνεργεία αποκτήσουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και αξιολογήσουν τις καταστροφές, επισήμανε η Κάστορ.

Ομάδες διάσωσης στην περιοχή ανταποκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια, μεταξύ αυτών μία που αφορούσε ένα δέντρο που έπεσε πάνω σε ένα σπίτι, στο οποίο βρίσκονταν 15 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπας Λι Μπέρκοου. Και οι 15 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, συμπλήρωσε.

Υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1

Ο Μίλτον εξασθένισε περαιτέρω καθώς διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ/ώρα, όταν έφθασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο Μίλτον προβλέπεται να εξελιχθεί σε ισχυρή μετα-τροπική καταιγίδα και κατόπιν σταδιακά να εξασθενίσει εντελώς τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Αυτή την ώρα ο τυφώνας Milton κινείται προς τον Ατλαντικό, ωστόσο θα εξακολουθήσει να παράγει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις πάνω από τη ξηρά.

Δείτε live την πορεία του τυφώνα

Διάφορα λιμάνια στον Κόλπο, μεταξύ άλλων το Πάναμα Σίτι, το Σεντ Τζο και ο Κι Γουέστ στη Φλόριντα άρχισαν να επαναλειτουργούν για την κυκλοφορία των πλοίων.

Μπορείτε να δείτε εδώ όσα προηγήθηκαν σε σχέση με τον τυφώνα «Μίλτον»