Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο (11/10) οι διανομείς σε efood και Wolt προκειμένου να πιέσουν τους εργοδότες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας, κάτω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, όπου θα επιδοθούν για δεύτερη φορά τα αιτήματα των εργαζομένων και θα απαιτηθεί η άμεση διαιτητική απόφαση που αφορά το καθεστώς συνεργασίας με τις πλατφόρμες.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έχει οριστεί για τις 13.30 στην πλατεία Αριστοτέλους και η αντίστοιχη στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου στις 11 το πρωί.

Η πολιτική της Wolt

Από την άνοιξη του 2022, η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και, ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ανακοίνωσε την εφαρμογή του λεγόμενου «δυναμικού μοντέλου τιμολόγησης» μέσω ενός αδιαφανούς αλγόριθμου, δηλαδή τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει ποικίλων παραμέτρων.

Κέρδη για τις εταιρείες, μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους

Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τους εργαζομένους (κάποιοι παίρνουν κάτω από 2 ευρώ ανά παραγγελία), ενώ τα κέρδη της εταιρείας διογκώθηκαν.