Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μιλώντας στη Βουλή για την ενημέρωση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» είπε σε έναν προσωπικό τόνο πως έχει ένα εύρημα ύποπτο, το οποίο θέλει παρακολούθηση, ώστε αν εξελιχθεί σε κάποια κακοήθεια να το εντοπίσει έγκαιρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά είχε «και εγώ είμαι στην ομάδα του «Φώφη», έχω ευρήματα η ίδια».
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε πως «θέλει παρακολούθηση ώστε αν εξελιχθεί σε κάποια κακοήθεια να το εντοπίσω εύκολα». Πρόσθεσε, πως αυτά χαρακτηρίζονται ως ύποπτα και εντοπίζονται σε γυναίκες που έχουν πυκνό μαστό. « Το είπα ακριβώς για να ενθαρρύνω τις γυναίκες να μη φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία τους. Η εξέταση αυτή μας κάνει να έχουμε τον έλεγχο και να μπορούμε να προλαμβάνουμε έγκαιρα τα προβλήματα», κατέληξε.
Στην ομιλία της η Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε ότι «πάνω από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες και πάνω από 27.000 γυναίκες με ευρήματα εντοπίστηκαν έγκαιρα. 45-75 ετών που έχουν ΑΜΚΑ ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα εύκολα, άμεσα και δωρεάν, ψηφιακή μαστογραφία , υπερηχογράφημα, κλινική εξέταση από γιατρό».
Μιλώντας για την πλατφόρμα mastografia.gov.gr υπογράμμισε ότι δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν εξετάσεις. «Δίνουν αμέσως ραντεβού, δε χρειάζεται να συνταγογραφηθεί τίποτα, όλα είναι εύκολα και δωρεάν», επεσήμανε. «Υπάρχει διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν κάνω ψηφιακή μαστογραφία κάνω μια ψηλάφηση. Δεν είναι το ίδιο. Η ψηφιακή μαστογραφία δεν υποκαθίσταται από ψηλάφηση. Και εγώ στη δική μου περίπτωση που έχω ευρήματα η ίδια ο γιατρός μου έχει συστήσει έλεγχο με υπερηχογράφημα και ψηφιακή μαστογραφία. Με την αυτοψηλάφηση μπορεί να το εντοπίσεις πιο αργά».
Απόψε στις 8 έως τις 11 το βράδυ η Βουλή θα φωταγωγηθεί με ροζ κορδελάκι, το σήμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Υπενθυμίζεται πως ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης.