Την Αντουανέττα Αγγελίδη, σκηνοθέτρια ενός πειραματικού σινεμά εντελώς προσωπικού ύφους, που μάλιστα τον περασμένο Μάιο, τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο πειραματικού σινεμά στον κόσμο, το Ground Glass Award από τα Anthology Film Archives της Νέας Υόρκης, πρόκειται να τιμήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας με την προβολή τεσσάρων μεγάλου και δύο μικρού μήκους ταινιών της στο πλαίσιο ενός του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (5 -18 Δεκεμβρίου).

«Για την εξαιρετική συνεισφορά στο χώρο της πειραματικής τέχνης, για την οργιαστικά ευφάνταστη συνεισφορά της στην αισθητική του φεμινιστικού κινηματογράφου και για την αφοσίωσή της στο σινεμά ως ερευνητικό μέσο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό Anthology Film Archives της Νέας Υόρκης.

Στο 13ο ΦΠΚΑ θα προβληθούν οι τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες της Αγγελίδη, οι «Κλέφτης ή η πραγματικότητα» (2001), «Οι ώρες – Μια τετράγωνη ταινία» (1995), «Τόπος» (1985), «Idées Fixes / Dies Irae (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα)» (1977), καθώς και δύο μικρού μήκους οι «Ώρα μεσημεριού» (2006) και «121280 Ritual» (1980/2008).

Αποδομώντας την πατριαρχική αναπαράσταση των γυναικών

Καλλιτέχνιδα κα πολίτης βαθιά πολιτικοποιημένη, η Αντουανέττα Αγγελίδη στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να μυείται σε ριζοσπαστικά διανοητικά ρεύματα, όπως η ψυχανάλυση και «κατασκεύασε μια οπτική γλώσσα που αποδομεί την πατριαρχική αναπαράσταση των γυναικών προσφέροντας μέσω του ονείρου και του ανοίκειου, ποιητικές εικόνες μιας παράδοξης αφύπνισης, στους βυθούς του ασυνειδήτου και της επιθυμίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Η γεννημένη το 1950 Αντουανέττα Αγγελιδη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σκηνοθεσία και μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques (I.D.H.E.C.) στο Παρίσι, και θεωρία κινηματογράφου με τον Κριστιάν Μετζ. Πρώτη ύλη για τη δουλειά της είναι η ιστορία της Τέχνης και τα όνειρά της. Η Αγγελίδη έχει διδάξει σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Θεσσαλίας και του Αιγαίου.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Women in Film and Television Greece. Τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της συμπεριλήφθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και της απένειμαν τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο.

Masterclass στην Ταινιοθήκη

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, η Αντουανέττα Αγγελίδη θα παραδώσει Masterclass (5 μ.μ.), και θα ακολουθήσει διάλογος για το έργο της. Συνομιλούν οι: Αθηνά Αθανασίου – καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ρέα Βαλντέν – επίκουρη καθηγήτρια Σκηνοθεσίας και Μοντάζ, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλ Ιερόπουλος – σκηνοθέτης, καλλιτέχνης και ερευνητής, Σάββας Μιχαήλ – συγγραφέας, και Έλενα Χαμαλίδη – αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η εκδήλωση που θα διευθύνει η κόρη της Αγγελίδη, Ρέα Βαλντέν θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, ενώ θα παιχτεί επίσης το ντοκιμαντέρ «Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας – Εξομολογήσεις της Αντουανέττας Αγγελίδη (ή ένα δοκίμιο για το βλέμμα της)» που γύρισε η Βαλντέν το 2022 .