Τυφώνας Μίλτον: Πλησιάζει τη Φλόριντα – Πού και πότε θα χτυπήσει

Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα ενόψει της άφιξης του τυφώνα Μίλτον - Γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης - Έρχεται με ανέμους 280 χλμ/ώρα.

Για τον χειρότερο τυφώνα των τελευταίων 100 ετών προετοιμάζεται η Φλόριντα. Ο «Μίλτον» προσεγγίζει τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντας, αφήνοντας στους κατοίκους μονάχα λίγες ώρες για να εκκενώσουν την περιοχή ή να προστατευτούν προτού η καταιγίδα προκαλέσει μια απειλητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, σε μια περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες.

Οι Αμερικανοί μιλούν για ένα φαινόμενο που έρχεται μια φορά τον αιώνα και όπως λένε, θα είναι πολύ χειρότερος από τον τυφώνα Μιτς του 1998 από τον οποίο είχαν σκοτωθεί 11.274 άνθρωποι και χειρότερος και από τον τυφώνα Κατρίνα.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής άνω των 483 χιλιομέτρων έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν, ενώ οι αρχές εκδίδουν ολοένα και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις, καθώς πλησιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με προσομοιώσεις που προκαλούν τρόμο, τα αμερικανικά δίκτυα περιγράφουν την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει ο τυφώνας στο πέρασμα του: «Δυστυχώς το νερό αναμένεται να φτάσει πιο ψηλά. Στα δύο μέτρα. Τα αυτοκίνητα παρασύρονται, οι κατασκευές καταστρέφονται. Κοιτάξτε. Οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει σε αυτά τα νερά. Το τρομακτικό σενάριο είναι ότι μερικές περιοχές θα μπορούσαν να δουν νερά ύψους 3 και 4 μέτρων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν την Φλόριντα και όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τι θα φέρουν οι επόμενες ώρες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο τυφώνας απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα,  την ώρα που ανεμοστρόβιλοι πλήττουν την περιοχή όσο πλησιάζει ο τυφώνας την Φλόριντα.

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που επισημαίνει ότι ο Μίλτον «μεγαλώνει σε μέγεθος» καθώς κινείται προς τις δυτικές ακτές της Φλόριντας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο τυφώνας θα χτυπήσει:

Την πόλη Σαρασότα

Τετάρτη 15:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 3 μ. – 4,5 μ.

Τάμπα

Τετάρτη 16:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 2,5 μ. – 3,6 μ.

Φορντ Μάγιερς

Τετάρτη 16:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 2,5 μ. – 3,6 μ.

Ορλάντο

Τετάρτη 21:00 – Πέμπτη 18:00

Δείτε live την πορεία του

«Φοβάμαι ότι θα έχουμε νεκρούς»

Ο Μιχάλης Φραγκέδης, κάτοικος της περιοχής της Τάμπα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», μίλησε στο MEGA για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή λίγο πριν ξεσπάσει ο «τυφώνας του αιώνα».

«Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι, προκειμένου να φύγουμε. Οι πιο πολλοί έχουν φύγει. Ο δήμαρχος έχει καλέσει και την αστυνομία και τον στρατό να προσέχουν σε περίπτωση που γίνουν πλιάτσικα, δεδομένου ότι οι κάτοικοι έχουν αφήσει στα σπίτια τους».

Μάλιστα, κάποιοι δεν έχουν πειστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, κι όπως ανέφερε ο Έλληνας κάτοικος, ανάμεσα σε αυτούς είναι και μία θεία του κ. Φραγκέδη.

«Φοβάμαι ότι θα έχουμε νεκρούς, και πιο πολύ φοβάμαι για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδάκια», τόνισε ο Μιχάλης Φραγκέδης.

Μέχρι το ταβάνι των σπιτιών το νερό

«Προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι το νερό θα φτάσει μέχρι το ταβάνι του σπιτιού τους», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα, Λι Μπέρκο.

«Η δουλειά μου είναι να διαβεβαιώσω τους ανθρώπους ότι θα είναι ασφαλείς. Αλλά σε μια εποχή όπως αυτή, όταν έρχεται αυτή η καταιγίδα και βρίσκεσαι σε ζώνη εκκένωσης, δεν μπορώ να σε καθησυχάσω ότι θα είσαι ασφαλής. Και επίσης δεν μπορώ να στείλω τους αστυνομικούς μου έξω σε αυτές τις συνθήκες για να σας βοηθήσουν».

Οι αστυνομικοί θα καταφύγουν σε διάφορες τοποθεσίες όταν χτυπήσει η καταιγίδα και θα προετοιμαστούν για ό,τι θα ακολουθήσει. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η εκτίμηση των ζημιών και αν χρειαστεί να διασώσουν κάποιον.

«Αμέσως μετά την καταιγίδα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», είπε ο αρχηγός Μπέρκο. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο και αυτό κάνουμε».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο γήπεδο της ομάδας baseball της Τάμπα, οι Αρχές έχουν στήσει ένα κέντρο για δέκα χιλιάδες διασώστες που θα κληθούν να βοηθήσουν όσους το χρειαστούν.

«Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ προειδοποίησαν τους πολίτες στις ζώνες εκκένωσης να απομακρυνθούν ειδάλλως κινδυνεύουν να πεθάνουν. Μάλιστα, ο Μπάιντεν μαζί με τη σύμβουλο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Σέργουντ-Ράνταλ ενημερώνονται στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις προετοιμασίες για τον τυφώνα.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε εκ νέου σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει πολλές ζημιές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φορτηγά πραγματοποιούν δρομολόγια 24 ώρες το 24ωρο για να καθαρίσουν τους όγκους συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, προτού ο «Μίλτον» ενδεχομένως τα διασκορπίσει με κίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερού, εκατομμύρια γεύματα και άλλες προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή.

«Θέλω οι πολίτες να το ακούσουν από εμένα απευθείας, η FEMA είναι έτοιμη», δήλωσε η Ντιάν Γκρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, προσθέτοντας πως θα ταξιδέψει στη Φλόριντα σήμερα.

Περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του Μίλτον, δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αναστείλει ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φλόριντα.

Τα μεγάλα θεματικά πάρκα της Φλόριντας σταματούν τη λειτουργία τους ενόψει της καταιγίδας, μεταξύ αυτών τα Disney World, Universal Studios και SeaWorld.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικράτησε στους δρόμους που οδηγούν εκτός της Τάμπας χθες, ενώ περίπου στο 17% των σχεδόν 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντας εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.