Τυφώνας Μίλτον: Πλησιάζει απειλητικά τη Φλόριντα – Live η πορεία του

Δάκρυσε μετεωρολόγος με τoν «φριχτό τυφώνα» που πλησιάζει τη Φλόριντα - «Φύγετε αλλιώς τα σπίτια σας θα γίνουν φέρετρα» προειδοποιούν τους κατοίκους.

Ο τυφώνας Μίλτον σοκάρει με τη σφοδρότητα που αναμένεται να χτυπήσει τη Φλόριντα. Τα στοιχεία κάνουν και τους πιο έμπειρους μετεωρολόγους να τα χάσουν, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να φύγουν από τα σπίτια-φέρετρα.

Ο τυφώνας-«τέρας» μπήκε στην κατηγορία 5 και οδεύει προς τη Φλόριντα, σημαίνοντας συναγερμό στους κατοίκους της. O John Morales, ένας μετεωρολόγος με 33 χρόνια εμπειρίας κάνει το δελτίο καιρού για το WTVJ/NBC6 στο Μαϊάμι και η φωνή του σπάει.

«Είναι ένας απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει 50 millibars σε 10 ώρες» λέει παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. «Ζητώ συγγνώμη, αυτό είναι απλά φρικτό» προσθέτει. Η πτώση της βαρομετρικής πίεσης είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της αυξανόμενης έντασης μιας καταιγίδας.

«Μου είπαν ότι τους έσωσα τη ζωή»

Ο μετεωρολόγος ανέβασε την εκπομπή του στο X. «Αυτό είναι το ζητούμενο» έγραψε. «Πολλοί άνθρωποι με πλησίασαν για να μου πουν ότι αν δεν το είχαν παρακολουθήσει αυτό, δεν θα είχαν προετοιμαστεί σωστά. Με ευχαρίστησαν που τους έσωσα τη ζωή… ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό» ανέφερε.

Το βίντεο έχει ήδη γίνει viral και έχει ήδη συγκεντρώσει 20.000 views.

Πώς συνδέεται ο τυφώνας με την υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού είναι περίπου 2 έως 3 βαθμούς υψηλότερες από τους μέσους όρους του 20ού αιώνα.

Οι θερμές θάλασσες ενεργοποιούν τις καταιγίδες, η αυξημένη εξάτμιση της υγρασίας από τους θερμότερους ωκεανούς προσθέτει περισσότερο νερό στην καταιγίδα, οδηγώντας σε περισσότερες βροχοπτώσεις αναφέρει στο Sky News o δημοσιογράφος Tom Clarke, εξειδικευμένος σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα.

Ο τυφώνας εξασθένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί εκ νέου σε καταιγίδα κατηγορίας 5. Προβλέπεται ότι θα εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 3 λίγο πριν φτάσει στην κεντρική Φλόριντα. Ωστόσο, η εξαιρετικά ασυνήθιστη πορεία του και το κολοσσιαίο μέγεθός του εξακολουθούν να καθιστούν την καταιγίδα τη μεγαλύτερη που έχει πλήξει αυτό το τμήμα της Φλόριντα στην ιστορία των καταγεγραμμένων καταιγίδων.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας, λέει ο Clarke, είναι το γεγονός ότι ο Μίλτον θα δημιουργήσει μια σύνθετη καταστροφή, καθώς αυτή θα προστεθεί στα συντρίμμια που άφησε στη Φλόριντα ο τυφώνας Helen. Πάνω στα σπασμένα κλαδιά, τα πεσμένα κτίρια, τους κάδους απορριμμάτων θα προστεθούν νέα.

Ακόμα είναι αβέβαιο τι σημαίνει η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος για τον αριθμό των τυφώνων που μπορεί να αναπτύσσονται κάθε χρόνο. Αλλά η σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και της ισχύος των μελλοντικών καταιγίδων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη λέει ο δημοσιογράφος.

Αεροπλάνο πέρασε μέσα από τον τυφώνα Μίλτον

Χιλιάδες Αμερικανοί φεύγουν άρον άρον από τα σπίτια τους καθώς οι Αρχές λένε ότι η εκκένωση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Και ενώ οι δρόμοι μποτιλιάρονται, κυνηγοί τυφώνων της NOAA πέταξαν με το αεροπλάνο «Miss Piggy» μέσα στον τυφώνα Μίλτον πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι κυνηγοί πέρασαν μέσα από μεγάλες αναταράξεις και συνέλεξαν σημαντικά δεδομένα για την καταιγίδα. Δείτε τα συγκλονιστικό βίντεο.

Κάποιοι αρνούνται να φύγουν

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις ο κόλπος της Τάμπα αναμένεται να είναι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τον τυφώνα Μίλτον, με τα κύματα της καταιγίδας να υπολογίζονται στα 4 μέτρα. Και ενώ έχουν δοθεί εντολές σε εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές κάποιοι αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους.

Ο Τζο Σι, ο υπολοχαγός Νταν, όπως είναι το παρατσούκλι του από τον χαρακτήρα της ταινίας Φόρεστ Γκαμπ, επιμένει ότι θα δεν θα πάει πουθενά. Με το αριστερό του πόδι ακρωτηριασμένο στο γόνατο, ζει σε ένα ιστιοφόρο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του κόλπου της Τάμπα.

«Ο Θεός με έστειλε εδώ… μου είπε να είμαι εδώ, οπότε κάνω αυτό που μου είπε να κάνω. Όποιος προσπαθήσει να με διώξει από εδώ, δεν είναι του Θεού, γιατί ο Θεός μου είπε ότι εδώ είναι το μέρος που πρέπει να είμαι. Δεν ανησυχώ. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με όσα έχω περάσει. Το μόνο που θα συμβεί είναι ότι όλοι θα βραχούν, αλλά εγώ θα είμαι μια χαρά, γιατί είμαι σε μια βάρκα που επιπλέει. Ο άνεμος θα δυναμώσει, αλλά η άγκυρά μου είναι δεμένη στην αποβάθρα, οπότε δεν πρόκειται να πάω πουθενά… ο θεός με προσέχει» λέει.

@terrenceconcannonLot of people have been commenting this, so thought I would ask him. I have a hotel for him near the Tampa airport, but his is still hesitant on going. There have been many attempts from police to get him out of there, so hoping he makes the right decision and leaves 🙏♬ original sound – Tampa Terrence

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.