Τυφώνας Μίλτον: Ο λόγος που τον κάνει ισχυρό και η τύχη της πόλης Τάμπα

Ο τυφώνας Μίλτον βρίσκεται προ των πυλών. Τι είναι η «ταχεία εντατικοποίηση» που τον κάνει τόσο επικίνδυνο και τι θα γίνει με την πόλη Τάμπα.

Ο τυφώνας Μίλτον ανήκει στην κατηγορία 5 της επικινδυνότητας και έχει χαρακτηριστεί ως «τυφώνας του αιώνα». Το φυσικό φαινόμενο πρόκειται να πλήξει τη Φλόριντα, και κυρίως την πόλη Τάμπα, η οποία ακόμα δεν έχει καταφέρει να «συνέλθει» από τον τυφώνα Ελίν. Βέβαια, κύριο χαρακτηριστικό του τυφώνα αυτού είναι η «ταχεία εντατικοποίηση».

Αν και ήδη έχουν γίνει εκκενώσεις περιοχών, ωστόσο όπως αναφέρουν οι αμερικάνοι μετεωρολόγοι είναι αβέβαιη η ακριβής τοποθεσία που θα «χτυπήσει» ο τυφώνας Μίλτον. Ο κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών είναι μεγάλος, εξαιτίας της σφοδρότητας που αναμένεται να έχει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τυφώνας θα ανέβει σημαντικά σε ταχύτητα επιταχύνοντας κατά σχεδόν 153 χλμ. σε μόλις 24 ώρες.

Τι είναι η «ταχεία εντατικοποίηση»

Το National Hurricane Center ορίζει την «ταχεία εντατικοποίηση» όταν οι μέγιστοι διατηρούμενοι άνεμοι ενός τροπικού κυκλώνα αυξάνονται τουλάχιστον κατά 30 κόμβους σε διάστημα 24 ωρών. Οι τριάντα κόμβοι αντιστοιχούν σε ταχύτητα λίγο κάτω από 56 χλμ./ώρα. Με την κλιμάκωση του Milton να είναι υπερδιπλάσια αυτού του ορίου.

Όταν συμβαίνει αυτό και οι τυφώνες αυξάνουν την ταχύτητά τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γίνονται πιο επικίνδυνοι, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας και εκκένωσης.

«Έτσι μοιάζει η ταχεία εντατικοποίηση, να κοιμάσαι με έναν τυφώνα κατηγορίας 1 και να ξυπνάς σε έναν καταστροφικό τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους 257 χλμ. την ώρα», έγραψε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, η μετεωρολόγος του CNN, Elisa Raffa, σε ανάρτησή της στην κοινωνική πλατφόρμα X.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ξανά έρθει στο παρελθόν αντιμέτωπες με παρόμοια συνθήκη, με τη Wilma το 2005 και το Felix το 2007. Οι δύο αυτοί τυφώνες σημείωσαν «ταχεία εντατικοποίηση» μεγαλύτερη του τυφώνα Μίλτον.

Γιατί συμβαίνει η «ταχεία εντατικοποίηση» στον τυφώνα Μίλτον

Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Phil Klotzbach, ο λόγος που ο τυφώνας Μίλτον εντείνεται τόσο γρήγορα είναι το «μάτι» του, το οποίο είναι υπερβολικά μικρό.

Τα μικρότερα «μάτια» συναντώνται συνήθως σε τυφώνες που είναι πολύ πιο έντονοι, καθώς οι άνεμοι έχουν λιγότερο χώρο για να χάσουν την κινητική τους ενέργεια. Έτσι, οι άνεμοι της καταιγίδας συνεχίζουν να επιταχύνουν και να κάνουν τον τυφώνα ακόμα πιο δυνατό.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, κατά τον οποίο προκαλείται η «ταχεία εντατικοποίηση». Οι τυφώνες παίρνουν την ενέργειά τους από τη θερμότητα των Ωκεανών και από τον Κόλπο του Μεξικού, όπου καταγράφεται σχεδόν ρεκόρ ζέστης.

Όλα αυτά συντελούν στη μεγάλη ένταση που έχει ο τυφώνας Μίλτον, καθώς και στην αυξημένη επικινδυνότητά του.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ο τυφώνας Μίλτον «έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα».

Η επόμενη μέρα της Τάμπα εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον

Οι Αρχές έχουν αυξήσει το συναγερμό στην περιοχή Τάμπα, όπου θα πλήξει η καταιγίδα. Ο τυφώνας Μίλτον πρόκειται να «χτυπήσει» την πόλη, ενώ η ίδια θα δεχθεί το πρώτο άμεσο χτύπημα.

Η Φλόριντα, στην οποία βρίσκεται η Τάμπα, φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μία από τις πιο ευάλωτες μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών στις καταιγίδες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στον Κόλπο της Τάμπα έγραψε στο Χ τη Δευτέρα, ότι αν ο Μίλτον παραμείνει στην τρέχουσα πορεία του, «θα είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει την περιοχή της Τάμπα εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

Ο κόλπος της Τάμπα έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα αρχεία της απογραφής από το 1970 μέχρι το 2020, δείχνουν πως η πόλη έχει σημειώσει αύξηση της τάξης άνω του 187%.

Γιατί κινδυνεύει η Τάμπα

Η Τάμπα διατρέχει σημαντικό κίνδυνο εξαιτίας της τοπογραφίας της. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εάν μια καταιγίδα ωθήσει το νερό στον κόλπο της Τάμπα, θα μπορούσε ουσιαστικά να παγιδευτεί σε πολύ μικρό χώρο, στέλνοντας τα επίπεδα του κύματος της καταιγίδας υψηλότερα.

Το αεροδρόμιο της Τάμπα ήταν γεμάτο τη Δευτέρα με τουρίστες που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι είχαν γεμίσει με κατοίκους που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Άλλοι είχαν σχηματίσει ουρές στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.