Στο μάτι του τυφώνα Μίλτον μπαίνει η Φλόριντα και οι ευρύτερες περιοχές του κόλπου του Μεξικού και το Weather Channel παρουσίασε σε προσομοίωση την απόλυτη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει.

Το νερό σε ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα, που θεωρείται η πιο ευάλωτη πόλη στο πέρασμά του, αναμένεται να φτάσει τα 5 μέτρα και να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ακόμα και θανάτους.

«Νερό πάνω από 4 μέτρα είναι ήδη επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Τα αυτοκίνητα θα επιπλέουν, η οδήγηση θα είναι αδύνατη. Μέσα στο νερό μπορούν να επιπλέουν συντρίμμια, γυαλιά, χημικά. Σε κάποιες περιοχές οι περιουσίες μπορούν να βυθιστούν στα 5 μέτρα» λέει η παρουσιάστρια του γραφικού.

«Οι πρώτοι όροφοι κτιρίων είναι πλημμυρισμένοι και υπάρχουν λίγα μέρη όπου είναι ασφαλή όταν η στάθμη του νερού ανέβει τόσο πολύ. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη ζώνη εκκένωσής τους, να ακούσουν τις εντολές των τοπικών αξιωματούχων και να εκκενώσουν όταν τους δοθεί εντολή. Δεν πρόκειται για ένα ήρεμο νερό, θα υπάρχουν κύματα και ακόμη και λευκοί αφροί στο κύμα που θα χτυπήσει την ενδοχώρα» προσθέτει.

«Αν μείνετε, θα πεθάνετε»

Με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για ό,τι φέρει ο Μίλτον, η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ μίλησε στο CNN τη Δευτέρα για τους πιθανούς κινδύνους.

«Το νούμερο ένα μήνυμα είναι ότι πρέπει να προετοιμαστείτε. Κάντε ό,τι χρειάζεται να κάνετε και στη συνέχεια βγείτε από τις ζώνες εκκένωσης. Είναι κυριολεκτικά καταστροφικό και μπορώ να πω χωρίς καμία δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Συνέχισε να εξηγεί ότι δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν αυτή την προειδοποίηση, αλλά δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών του Μίλτον και της απειλής ενός άμεσου χτυπήματος στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα, η προειδοποίηση θα μπορούσε να σώσει τις ζωές των κατοίκων που βρίσκονται σε αμφιβολία για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν.