Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να έχουν σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Reuters», οι δύο αρχηγοί των κρατών τους πρόκειται να συζητήσουν για το σχεδιασμό πιθανών ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπάρχει πιθανότητα να κλιμακωθεί και να οδηγηθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, κάτι που θα κριθεί από την απάντηση του Ισραήλ προς την Ισλαμική Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε πυρά προς το ισραηλινό κράτος, ως αντίποινα για τη στρατιωτική εισβολή στο Λίβανο.

Η ιρανική επίθεση τελικά δε σκότωσε κανέναν, με την Ουάσιγκτον να τη χαρακτηρίζει αναποτελεσματική.

Τα αντίποινα Νετανιάχου στο Ιράν και η θέση Μπάιντεν

Σε πρόσφατο διάγγελμά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πως το Ιράν θα «πληρώσει» για την πυραυλική επίθεση. Τα αντίποινα του Τελ Αβίβ προς το Ιράν θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθεί επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον ευελπιστεί να έχει λόγο σε αυτά, καθώς και να σχεδιάσει την κατάλληλη απάντηση.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε πράξη αντιποίνων θα οδηγήσει σε μία «τεράστια καταστροφή».

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τίποτα από όλα αυτά. Αν και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πως οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σκέφτονται πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως το χτύπημα σε ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου. Ενώ πρόσθεσε πως το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση.

Τέλος, το Ισραήλ έχει δεχθεί πλήθος εκκλήσεων για εκεχειρία τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στο Λίβανο, ωστόσο εμμένει στη θέση του να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, έως ότου όλοι οι πολίτες του να είναι ασφαλείς.