Μέση Ανατολή: ΗΠΑ, Ιράν, αραβικά κράτη συνομιλούν για συνολική εκεχειρία – Η στάση του Ισραήλ

Μυστικές συνομιλίες στις οποίες δεν εμπλέκεται το Ισραήλ μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν και των αραβικών κρατών για συνολική εκεχειρία. Απαισιοδοξία στο εγχείρημα εξαιτίας της στάσης Νετανιάχου.

Μυστικές συνομιλίες για συνολική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, το Ιράν και τα αραβικά κράτη. Σύφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12, ο στόχος των συνομιλητών είναι η ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Και αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας αλλά ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του εβραϊκού καναλιού, δε συζητά για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα το Ισραήλ, σύμφωνα πάντα με το εβραϊκό ΜΜΕ, δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των αραβικών κρατών ωστόσο ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ενήμεροι για την προσπάθεια συνολικής κατάπαυσης του πυρός σε όλα τα μέτωπα, προσπάθεια η οποία είναι πολύ δύσκολο να αποδώσει στη λωρίδα της Γάζας δεδομένης και της δηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

Ισραήλ: Η κατάπαυση πυρός θα είναι με τους όρους μας

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο εβραϊκό κανάλι: «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα».

Και όλα αυτά ενώ η Χεζμπολά δείχνει να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα μια κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, αλλά και για το μέλλον των επιχειρήσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η επαφή πραγματοποιείται μετά από μαραθώνιες χθεσινές συνεδριάσεις του Νετανιάχου με ανώτερους υπουργούς και τους επικεφαλής των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, προσπαθώντας να καταλήξουν για το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων του Ισραήλ, ανέφεραν υπό καθεστώς ανωνυμίας δυο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios.

Τα αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα αντίποινα του Ισραήλ αναμένεται να είναι σημαντικά και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικών επιχειρήσεων, όπως αυτή που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Επίσης, το Τελ Αβίβ εξετάζει και πιθανά χτυπήματα στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, για τα οποία ο Μπάιντεν έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του.

Από την Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε στον Axios ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να εκμεταλλευτεί τη συνομιλία των δύο ηγετών ώστε να περιοριστούν τα ισραηλινά αντίποινα και να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι στο Ιράν ναι μεν θα είναι σημαντικοί, όχι όμως δυσανάλογοι προς τα χτυπήματα της Τεχεράνης.

Ο Νετανιάχου ανέβαλε το ταξίδι του ΥΠΑΜ του στις ΗΠΑ

Και εν αναμομή της συνομιλίας Μπάιντεν – Νετανιάχου, αναβλήθηκε χθες το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, στην Ουάσιγκτον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ έχει έρθει σε τριβή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τους όρους εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ακύρωσε το ταξίδι ισχυριζόμενος ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έπρεπε να εγκρίνει τα σχέδια επίθεσης πριν πραγματοποιηθεί η συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Γ. Σινουάρ – Χαμάς: Ζητά εγγυήσεις

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έστειλε πρόσφατα μήνυμα στους μεσολαβητές του Κατάρ σχετικά με τις απαιτήσεις του, πριν από οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Το Ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι ο Σινουάρ αναζητά εγγύηση, ότι το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Το ισραηλινό κανάλι δεν διευκρίνισε την πηγή αυτής της πληροφορίας

Ο ιστότοπος Times of Israel ανέφερε σε δημοσίευμά του, ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, διεμήνυσαν στον Σινγουάρ ότι ήταν απαραίτητο για την επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ να επιστρέψουν τους κρατούμενους ομήρους κατά προτεραιότητα.

Ο Μπαράκ Ραβίντ, ανταποκριτής του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλέστηκε έναν εξέχοντα Ισραηλινό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο, το εβραϊκό κράτος έχει πληροφορίες πως ο Σινουάρ ανανέωσε την επαφή με εκπροσώπους του κινήματος στο Κατάρ τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Σινουάρ έστειλε αρκετά μηνύματα στους εκπροσώπους της Χαμάς στο Κατάρ τις τελευταίες ημέρες.

Οι New York Times ανέφεραν ότι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σινουάρ εμμένει στις θέσεις του, μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα και είναι αποφασισμένος να δει το Ισραήλ να εμπλέκεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλείται αξιωματούχους, η θέση του Σινουάρ, έχει γίνει πιο αυστηρή τις τελευταίες εβδομάδες και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές πιστεύουν τώρα ότι η Χαμάς δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ.

Πηγές: Channel 12, Times of Israel, Axios, ertnews.gr, skynewsarabia

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.