Λίβανος: Μπορεί το Ιράν και η Σ. Αραβία να αποτρέψουν μια «δεύτερη Γάζα»; – Τι λέει ο Guardian

Οι συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και ο ρόλος της Χεζμπολάχ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν την όλο και αυξανόμενη απειλή μιας ισραηλινής επίθεσης στην Τεχεράνη και ποια μέτρα, ένα υπάρχουν, μπορεί να λάβει η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο για να φτάσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

Όλα αυτά, εν μέσω των ολοένα και πιο ξεκάθαρων ενδείξεων υποστήριξης των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Ισραήλ να διαλύσει τη Χεζμπολάχ.

Δυο βασικοί περιφερειακοί παίκτες

Σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε ένα πολυμέτωπο πόλεμο, ο Guardian εξηγεί πως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποτελούν πιθανώς δυο βασικούς περιφερειακούς παίκτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αράγκτσι, ο οποίος έχει ήδη πάει στη Βηρυτό και τη Δαμασκό, θεωρείται κρίσιμος για κάθε δυνητική απόφαση της Χεζμπολάχ να κάνει πίσω, να ανασυνταχθεί και το βασικότερο, να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια δεύτερη Γάζα.

Βέβαια, μέχρι στιγμής, η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση αρνείται ότι έχει κλονιστεί από τις δολοφονίες των ηγετικών στελεχών της από το Ισραήλ. Παράλληλα, αν και έχει δηλώσει διατεθειμένη να ακούσει τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται από τους πολιτικούς συμμάχους του Λιβάνου, δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το αίτημά της για «ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο».

Γενικά ο Λίβανος έχει υπάρξει στο παρελθόν πηγή έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ, καθώς η Σ. Αραβία ήθελε να περιορίσει την επιρροή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη χώρα. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η χώρα του Κόλπου αντιμετωπίζει μια πρόκληση.

Εμπόδιο η Χεζμπολάχ

Συνεχίζει μεν να πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ αποτελεί εμπόδιο στο σχηματισμό ενός λειτουργικού κράτους στο Λίβανο, αλλά βρίσκεται και σε μια μακροπρόθεσμη πορεία βελτίωσης των σχέσεων με το Ιράν και θέλει οι ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιμακούμενης συμπεριφοράς του Ισραήλ. Παράλληλα, είναι βαθιά απογοητευμένη από την άρνηση του Ισραήλ να υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Όπως και να έχει, μεγάλο μέρος των συνομιλιών Ιράν – Σ. Αραβίας αναμένεται να επικεντρωθεί στο πως θα αντιδράσει η Ισλαμική Δημοκρατία στην ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και κατά πόσο επιθυμεί και είναι πρόθυμο να ακολουθήσει μια διπλωματική οδό για να αμβλύνει την κρίση – ή εάν πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ανακάμψει στρατιωτικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.