Τυφώνας Μίλτον: Τρομάζουν οι προβλέψεις για 5 μέτρα νερού στη Φλόριντα

H Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη, τι είναι το «θανατηφόρο τείχος νερού» που την απειλεί - Όπου φύγει φύγει οι κάτοικοι - Ξεμένουν από καύσιμα τα βενζινάδικα, μποτιλιαρισμένοι οι αυτοκινόδρομοι - Φωτογραφίες και βίντεο.

«Τυφώνας του αιώνα» χαρακτηρίστηκε ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, που αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα.

Ήδη είναι σε ισχύ υποχρεωτικές ζώνες εκκένωσης σε παράκτιες περιοχές και περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τη δυτική Φλόριντα, σε μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας από τον τυφώνα Ίρμα το 2017.

Ο τυφώνας, που αναμένεται να επηρεάσει μια πυκνοκατοικημένη ζώνη που περιλαμβάνει τις πόλεις Τάμπα, Σαρασότα και Φορτ Μάιερς, βρίσκεται 485 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα και κινείται με 260 χιλιόμετρα την ώρα.

«Αν πρόκειται να φύγετε» προειδοποίησε ο κυβερνήτης Ron DeSantis τους κατοίκους σε συνέντευξη Τύπου, «φύγετε τώρα».

«Αν μείνετε, θα πεθάνετε»

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους ντόπιους που αρνούνται να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης καθώς πλησιάζει ο Μίλτον.

«Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε. Μιλάμε αυτή τη στιγμή για την πιθανότητα ενός άμεσου χτυπήματος με παλιρροϊκό κύμα 10 έως 12 μέτρων» είπε στο CNN.

«Αν ο Μίλτον παραμείνει στην πορεία του, αυτός θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πού είναι πιθανές οι πλημμύρες

Η απόλυτη καταστροφή σε προσομοίωση

Το Weather Channel παρουσίασε σε προσομοίωση την απόλυτη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας Μίλτον. Το νερό σε ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα, που θεωρείται η πιο ευάλωτη πόλη στο πέρασμά του, αναμένεται να φτάσει τα 5 μέτρα και να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ακόμα και θανάτους.

«Νερό πάνω από 4 μέτρα είναι ήδη επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Τα αυτοκίνητα θα επιπλέουν, η οδήγηση θα είναι αδύνατη. Μέσα στο νερό μπορούν να επιπλέουν συντρίμμια, γυαλιά, χημικά. Σε κάποιες περιοχές οι περιουσίες μπορούν να βυθιστούν στα 5 μέτρα» λέει η παρουσιάστρια του γραφικού.

«Οι πρώτοι όροφοι κτιρίων είναι πλημμυρισμένοι και υπάρχουν λίγα μέρη όπου είναι ασφαλή όταν η στάθμη του νερού ανέβει τόσο πολύ. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη ζώνη εκκένωσής τους, να ακούσουν τις εντολές των τοπικών αξιωματούχων και να εκκενώσουν όταν τους δοθεί εντολή. Δεν πρόκειται για ένα ήρεμο νερό, θα υπάρχουν κύματα και ακόμη και λευκοί αφροί στο κύμα που θα χτυπήσει την ενδοχώρα» προσθέτει.

Ανέβαλε το ταξίδι του ο Μπάιντεν

Δεδομένης μιας πιθανής καταστροφής ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα προκειμένου να επιβλέψει τις προετοιμασίες για την καταιγίδα.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε Μπάιντεν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις, σε συνέντευξή της στο ABC, ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταιγίδα στη ζωή μας» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας [εκκένωσης]… αλλά ο χρόνος αυτός τελειώνει» είπε.

Ελλείψεις στα καύσιμα και μποτιλιάρισμα

Σχεδόν 1.300 βενζινάδικα έχουν ξεμείνει από καύσιμα στη Φλόριντα, καθώς εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας προσπαθούν να ξεφύγουν από την πορεία του τυφώνα Μίλτον, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι -κυρίως αυτοί που οδηγούν έξω από την Τάμπα- να είναι μποτιλιαρισμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας παρακολούθησης των τιμών του φυσικού αερίου GasBuddy, περίπου το 16% των 7.912 πρατηρίων της Φλόριντα ήταν χωρίς καύσιμα από το απόγευμα της Τρίτης.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

Κλείνουν αεροδρόμια και τουριστικά αξιοθέατα

Αρκετά αεροδρόμια δήλωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους ενόψει της άφιξης του τυφώνα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα κλείσει το πρωί της Τετάρτης, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα έκλεισε την Τρίτη.

Το Υπουργείο Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι εκκένωσε 4.636 κρατούμενους. Εν τω μεταξύ ενεργειακές εταιρείες στη Φλόριντα άρχισαν να κλείνουν τους αγωγούς τους και τους τερματικούς σταθμούς παράδοσης καυσίμων.

Ακόμα και μερικά από τα παγκοσμίου φήμης τουριστικά αξιοθέατα της Φλόριντα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τον τυφώνα, με την Disney World και την Universal Orlando να συγκαταλέγονται μεταξύ των θεματικών πάρκων που θα κλείσουν.

Ο κυκλώνας Μίλτον από το διάστημα

Ο τυφώνας Milton κινηματογραφήθηκε από το διάστημα πάνω από τη Φλόριντα από έναν αστροναύτη που πετούσε στο διαστημικό σταθμό ISS.

Γιατί η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη

Η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη στις ΗΠΑ στις καταιγίδες που προκαλούν οι τυφώνες, εξαιτίας πολλών παραγόντων που συγκρούονται και μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφικές συνθήκες σε περίπτωση που δεχτεί άμεσο χτύπημα από μια μεγάλη καταιγίδα όπως ο επερχόμενος τυφώνας Μίλτον, αναφέρουν εμπειρογνώμονες.

Περίπου το 50% των περισσότερων από τα 3 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν γύρω από τον κόλπο της Τάμπα κατοικούν σε υψόμετρο μικρότερο των τριών μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαπίστωσε μελέτη του 2015 που έκαναν οι σύμβουλοι καταστροφών Karen Clark and Co. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια σπίτια θα πλημμυρίσουν σοβαρά αν το κύμα καταιγίδας του Μίλτον φτάσει τα 4,5 μέτρα.

Ο κόλπος της Τάμπα χτυπήθηκε για τελευταία φορά από μεγάλο τυφώνα το 1921, όταν εκατοντάδες άνθρωποι ζούσαν σε αραιά ανεπτυγμένες πόλεις της παραλίας – και η κοινότητα εξακολουθούσε να καταστρέφεται. Τα ωκεάνια κύματα έσπασαν στη μέση του κέντρου της Τάμπα και τμήματα υποδομών παρασύρθηκαν.

«Θανατηφόρο τείχος νερού»

Η περιοχή είναι πρακτικά κομμένη και ραμμένη για τη δημιουργία σοβαρών κυμάτων καταιγίδας λόγω του ρηχού βάθους του κόλπου. Τα κύματα που εκτοξεύονται από τον ισχυρό άνεμο μπορούν να «συσσωρευτούν» και να δημιουργήσουν ένα θανατηφόρο τείχος νερού, δήλωσε στην New York Post ο καθηγητής μετεωρολογίας του ΜΙΤ Kerry Emanuel.

«Φανταστείτε ένα κύμα να φτάνει σε ένα σημείο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο ρηχό και όλο και πιο ρηχό. Πρέπει να επιβραδύνει», πρόσθεσε ο Emanuel. «Το μπροστινό μέρος του επιβραδύνει γρηγορότερα από το πίσω. Eίναι σαν μποτιλιάρισμα. Ένα αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει και μετά τα άλλα αυτοκίνητα μαζεύονται πίσω του» ανέφερε.

Το σχήμα του ίδιου του κόλπου της Τάμπα επιδεινώνει επίσης αυτό το φαινόμενο, εξήγησε ο Emanuel, καθώς το στενό άνοιγμα και το κανάλι του ενισχύουν περαιτέρω την συσσώρευση του κύματος και το εξαπλώνουν στη γύρω περιοχή. «Το νερό συσσωρεύεται δεξιά και αριστερά, δεν συσσωρεύεται μόνο από τον πυθμένα. Πρέπει να συμπιέσετε όλη αυτή την ενέργεια σε όλο και μικρότερα σημεία και κυριολεκτικά απλώς διοχετεύεται», είπε.

Κάποιοι αρνούνται να φύγουν

Η περιοχή έχει γίνει μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Φλόριντα από τότε που χτυπήθηκε για τελευταία φορά από τυφώνα – γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να φοβούνται ότι οι κάτοικοι μπορεί να μην έχουν επίγνωση του τι μπορεί να έρχεται και να επιλέξουν να αγνοήσουν τις εντολές εκκένωσης.

«Δυστυχώς, θα υπάρξει πιθανώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θα αρνηθούν να φύγουν όταν τους ζητηθεί να εκκενωθούν», δήλωσε ο Εμάνουελ. Ένας από αυτούς βρίσκεται στην πόλη Σαρασότα, που είναι στο μάτι του κυκλώνα. Ο 69χρονος Ρόμπερτ Μπόζμαν δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σπίτι του. Το βράδυ της Τρίτης μάλιστα, ενώ υπήρχε εντολή εκκένωσης, πήγε με το ποδήλατό του για να προμηθευτεί τα απαραίτητα, έχοντας στο πίσω μέρος του και το αγαπημένο του τετράποδο.

Άλλοι είναι έτοιμοι να υπακούσουν στις εντολές εκκένωσης για να σωθούν.

Ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. «Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ», εξήγησε. Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.