Ακτιβιστές κάλυψαν πίνακα του Πικάσο με αφίσα μητέρας και παιδιού με αίματα στη Γάζα

Η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε ο πίνακας του Πικάσο δεν υπέστη «καμία ζημιά».

Δύο άτομα προχώρησαν στη κίνηση να καλύψουν έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με αφίσα που απεικονίζει μια αιματοβαμμένη μητέρα και ένα παιδί από τη Λωρίδα της Γάζας, προβάλλοντας το αίτημά τους για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν τόσο η διεύθυνση του μουσείου όσο και η ακτιβιστική ομάδα που οργάνωσε τη διαμαρτυρία.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε ο πίνακας δεν υπέστη «καμία ζημιά».

Η ομάδα ακτιβιστών Youth Demand, η οποία έχει αίτημα τον τερματισμό πώλησης όπλων στο Ισραήλ, τόνισε ότι δύο από τους ακτιβιστές της πήγαν να κολλήσουν τη φωτογραφία στο προστατευτικό γυαλί που κάλυπτε τον πίνακα του Πικάσο «Motherhood (La Maternité)»  (1901), πριν ρίξουν κόκκινη μπογιά στο πάτωμα.

«Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

Ένα βίντεο που ανήρτησε η ομάδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν φρουρό να παρεμβαίνει γρήγορα για να κατεβάσει την αφίσα. Ένας από τους διαδηλωτές φωνάζει «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση ως «συνένοχη στη γενοκτονία», ενώ τον κρατά ο φρουρός του μουσείου.

Η φιλοπαλαιστινιακή ομάδα Youth Demand τον Ιούλιο πραγματοποίησε μια διαδήλωση για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μπροστά από το Κενοτάφιο, το επίσημο πολεμικό μνημείο της Βρετανίας, και σχεδίαζε να διακόψει την ομιλία του βασιλιά Καρόλου τον ίδιο μήνα.

Το σημερινό συμβάν έγινε λίγο πριν τις 12:00, τοπική ώρα. Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Πινακοθήκη υπογράμμισε ότι «η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε» τα δύο άτομα. «Η αίθουσα είναι προς το παρόν κλειστή. Δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα έργο», διευκρινίζει το μουσείο.

Η Εθνική Πινακοθήκη είχε γίνει τελευταία τόπος δράσεων ακτιβιστών υπέρ του κλίματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.