Κόκκινο στη… φλυαρία στη Βουλή και η κλεψύδρα του Γιώργου Παπανδρέου

O Σταύρος Καλαφάτης έφερε μια πρόταση που αφορούσε τον χρόνο ομιλίας των Βουλευτών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των υπουργών σε παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια - Οι ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ή Προέδρων Κ.Ο. παραμένουν untouched.

Ίσως οι περισσότεροι να θυμούνται το επαναστατικό μέτρο που θέσπισε ο Γιώργος Παπανδρέου για να περιορίσει την φλυαρία των βουλευτών του αλλά και των στελεχών του, πού κόστιζε χρόνο καθώς και χρήμα. Είχε εγκαταστήσει στην αίθουσα των συνεδριάσεων μια κλεψύδρα (μοντέρνα σαν κόσμημα), την οποία καβαλούσε στην τσάντα της η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και μόλις ένας βουλευτής στις κλειστές συνεδριάσεις του κόμματος άρχιζε να ομιλεί ο ίδιος ο Παπανδρέου αναποδογύριζε την κλεψύδρα και κρατούσε χρόνο..

Η φλυαρία είναι ίσως ανίκητη στην Βουλή. Χρόνιο πρόβλημα. Και για το λόγο αυτό πολλές φορές επί ματαίω οι Πρόεδροι του Σώματος προσπαθούσαν να βάλουν τάξη. Όχι βεβαίως με κλεψύδρες (που ακόμα και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σταμάτησαν γρήγορα να τις χρησιμοποιούν, όταν έμαθαν για τα ηλιακά «ρολόγια») αλλά με κανόνες. Χθες λοιπόν συνέβη η έκπληξη. Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης έφερε μια πρόταση που αφορούσε τον χρόνο ομιλίας των Βουλευτών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των υπουργών σε παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια. Δεν αφορά όμως τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ή Προέδρων Κ.Ο. (εκεί οι κανονισμοί είναι…untouched που θα έλεγαν και φίλοι μας οι Αμερικανοί).

Σας παρουσιάζω λοιπόν αυτήν την πρόταση, με την ευχή όλων των κοινοβουλευτικών συντακτών να περάσει, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους και να καταλάβουν επιτέλους τι θέλουν να πουν οι…ποιητές (συγνώμη οι βουλευτές και οι υπουργοί ήθελα να πω) στις ομιλίες τους γιατί όσο πιο σύντομες είναι τόσο περισσότερες κατανοητές. Μια κοινοβουλευτική πρόταση που μοιάζει με τα… φανάρια της τροχαίας αφού ανάβει πράσινο για ομιλούν ελεύθερα, πορτοκαλί, ως προειδοποίηση και κόκκινο που κλείνει το μικρόφωνο.

Ίσως οι περισσότεροι παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις συνεδριάσεις της Βουλής (και όχι αυτές των αρχηγών των κομμάτων που οι κανόνες είναι διαφορετικοί) δεν ξέρουν ακριβώς ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος για τις ομιλίες βουλευτών και υπουργών. Διάβασα προσεκτικά τον κανονισμό της Βουλής και βρήκα ότι οι βουλευτές δικαιούνται να ομιλούν επί 7 ολόκληρα λεπτά (που εάν τα μετρήσεις σε τηλεοπτικό χρόνο είναι χρόνος τεράστιος). Η νέα πρόταση είναι να ομιλούν 7 λεπτά (εδώ ανάβει το κόκκινο φως), να τους δίνεται επιπλέον χρόνος ενός λεπτού και στα 8 λεπτά, να ανάβει το προειδοποιητικό πορτοκάλι και όταν φθάνουν στα 9 λεπτά να κλείνει το μικρόφωνο. Κάτι παρόμοιο που συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει όμως ο προτεινόμενος κανονισμός («φανάρια της τροχαίας») για να ισχύσει πρώτα να εγκριθεί από την Ολομέλεια

Αφορά την πιστή τήρηση του κανονισμού της Βουλής με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Και έρχεται να διευκολύνει το κοινοβουλευτικό έργο των Βουλευτών, οι οποίοι ενώ βρίσκονται κανονικά στην Ολομέλεια στην ώρα που έχει ορισθεί με την εγγραφή τους, με τις συνεχείς υπερβάσεις του χρόνου, μιλούν πολύ αργότερα ή δεν προλαβαίνουν τελικά να λάβουν τον λόγο. Σημειώνεται ότι η σύνθεση της παρούσας Βουλής περιλαμβάνει 9 πολιτικά κόμματα και 14 ανεξάρτητους Βουλευτές.

***

Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε μαζί του στα Χανιά τον Δένδια;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν το περίμενε. Ίσως ορισμένοι να μην το κατάλαβαν, επειδή ήταν Κυριακή και το ΠαΣοΚ είχε εκλογές και το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο ποιος θα καταλάβει την δεύτερη θέση. Αλλά εκείνο που πρόσεξα το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι ένα ταξίδι στα Χανιά.

Στο πρωθυπουργικό Φάλκον επέβαιναν δύο επιβάτες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμύνης. Η πρώτη εξήγηση που δόθηκε από τους γαλάζιους είναι ότι τη στιγμή που οι Καραμανλής- Σαμαράς- Μεϊμαράκης αρνήθηκαν να παραστούν στο πάρτι γενεθλίων της ΝΔ , ο Πρωθυπουργός έσπευσε την επομένη κιόλας ημέρα να μεταβεί μαζί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στα Χανιά, να τον φιλοξενήσει σπίτι του, να συναντήσουν Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και να βγάλουν οικογενειακή φωτογραφία. Για ποιο λόγο θα πείτε; Ίσως, επειδή ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας προς την βάση, αλλά και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

***

Νέοι ρόλοι για την Άννα και για τον Παύλο

Στο ΠαΣοΚ τα πράγμα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι δύο μονομάχοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Debate, αλλά και στις συμμαχίες. Άρχισαν τα τηλεφωνήματα, ο Γερουλάνος είχε συναντήσεις και με τους δύο. Αλλά εκείνο που να θεωρήσετε βέβαιο είναι ότι όποιος και αν εκλεγεί ο Πρόεδρος, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου θα έχουν ισχυρό ρόλο στο κόμμα. Και ο Γερουλάνος ισχυρότερο στη Βουλή.

***

Η τραγωδία να είσαι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά όσα συμβαίνουν τούτες τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, εμένα προσωπικά μου προκαλούν θλίψη. Θλίψη για ένα κόμμα που κυβέρνησε, (όπως κυβέρνησε) έως το 2019. Αυτή την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ πολλά κομματικά στελέχη δεν την καταλαβαίνουν, ενώ άλλα πιθανόν να την επιδιώκουν. Και το μόνο που έμεινε για αυτούς είναι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους και τους καβγάδες τους με… ξύλο.

Θυμηδία προκαλεί βεβαίως και η περιβόητη διαρροή» του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, το εξώδικο που έστειλε αυτός και το αίτημά του να παραιτηθεί η Ράνια Σβίγγου. Ακόμα θλίψη προκαλούν και οι «87» που ζητούν εδώ και τώρα διαγραφή του, ενώ Τζάκρη και Γεροβασίλη «ξεκατινιάζονται». Άλλα στελέχη που δεν θέλουν τον Στέφανο μιλούν για «τραμπισμό», για «πρωτοφανείς καταστάσεις», για «ασέβεια» κ.λπ

***

Στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Εάν νομίζετε ότι το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι που θα διεκδικήσουν την εξουσία κάνετε λάθος. Ο Πρόεδρος έχει στρέψει τώρα την προσοχή του στην Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια και στη σημασία που έχει ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών.

Τις εργασίες της Επιτροπής που θα διεξαχθούν στο Βελιγράδι θα ανοίξουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, ενώ θα συμμετάσχουν βουλευτές από τα κράτη-μέλη και ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, την αντιμετώπιση του εθνικισμού και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Θα υπογραμμίσει παράλληλα τη σημασία που έχει για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αντιμετώπιση του εθνικισμού, η συνανάπτυξη της περιοχής στην οικονομία, την ενέργεια και την νέα πράσινη και ψηφιακή ατζέντα, καθώς και ο συντονισμός σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας. Ο πρώην πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Σέρβο πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνάντησης. Όσο για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, παρ΄ότι παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για να συνεχίσει να μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μετά τις εκλογές θα πρέπει να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

Πρόστιμα πολλά και παντού

Σας είχα ενημερώσει από τη στήλη αυτή ότι αρχές Νοεμβρίου αρχίζουν ο ακροάσεις των επιτρόπων στο ευρωκοινοβούλιο και ότι ο «δικός» μας επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας (για τους φίλους Τζίτζι) έχει στρωθεί στο διάβασμα για να περάσει τις εξετάσεις των ευρωβουλευτών ( Επιτροπή Μεταφορών ΤRΑΝ)

Εκείνο που δεν σας είπα είναι ότι χθες συνεδρίαζε επί ώρες για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού η ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχει ενδιαφέρον και ξέρετε γιατί; Επειδή εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της. Όποιος θέλει μπορεί να στοιχηματίσει ότι τα πρόστιμα θα είναι πολλά και παντού (και δεν θα χάσει).

***

Ο… φύλαρχος Νταγκαλό και το Predator

Παρ΄ολίγον να το ξεχάσουμε. Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι έχει εξαχθεί από την Αθήνα το παράνομο λογισμικό Predator στο Σουδάν. Με άδεια μάλιστα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ποιος όμως ήθελε το Predator στο Σουδάν; Ο φύλαρχος Νταγκαλό, που ήταν (ή μάλλον εξακολουθεί να είναι) συνεργάτης της ρωσικής ομάδας Wagner και επικεφαλής των παραστρατιωτικών της RSF που διέπραξαν τα εγκλήματα στο Νταρφούρ; Οι Αμερικανοί που δεν ξεχνούν τέτοιες υποθέσεις ανακοίνωσαν βαρύτατες κυρώσεις εις βάρος και του αδελφού Νταγκαλό, που εκτελεί χρέη «διευθυντή προμηθειών» των RSF και φέρεται να είναι το πρόσωπο που κανόνισε την αγορά του Predator από τα «πρωτοπαλίκαρα» της Intellexa στην Αθήνα.

Και, ως είθισται, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αγγίζουν μόνο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά και όσους συναλλάσσονται μαζί του. Όχι όπως εδώ που η υπόθεση έκλεισε (έτσι όπως έκλεισε…)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.