Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης 64χρονης γυναίκας στα Χανιά από τον ιερέα σύζυγό της, επί 50 ολόκληρα χρόνια.

Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία το δικαστήριο απαγορεύει στον ιερέα να πλησιάζει την σύζυγό του.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη δικογραφία, η οικογένεια του ιερωμένου υπέφερε από την κακοποιητική συμπεριφορά του για πολλές δεκαετίες.

Η 64χρονη σύζυγός υπέμενε από τα 14 της χρόνια τον βίαιο και ζηλότυπο χαρακτήρα του, τους βιασμούς, τη σωματική βία, τις εκρήξεις θυμού, τις απειλές και την λεκτική κακοποίηση.

Τι λέει η Μητρόπολη Κισσάμου

Η Μητρόπολη Κισσάμου σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως ο εν λόγω κληρικός έχει συνταξιοδοτηθεί και πως όσο ήταν εν ενεργεία ουδεμία καταγγελία είχε κατατεθεί σε βάρος του.

«Κατά την διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του ουδεμία απολύτως καταγγελία περί ουδενός θέματος κατατέθηκε στην Μητρόπολη. Η ενημέρωση που υπήρχε στην Μητρόπολη ήταν, προ ετών, από κάποια μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, περί οικογενειακών ζητημάτων, τα οποία όμως ζητήματα ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με τα όσα τώρα λέγονται από μέλη της οικογένειας».

Στην μακροσκελή ανακοίνωση της, η Μητρόπολη διευκρινίζει πως δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, πως όλοι επιθυμούν την ανάδειξη της αλήθειας αλλά σε καμία περίπτωση την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Οι ισχυρισμοί ότι την περίοδο εκείνη ο κληρικός άσκησε δήθεν κακοποιητικές δράσεις ακόμα και στα γραφεία της Μητρόπολης είναι προδήλως ψευδείς και αποκύημα φαντασίας. Ομοίως ψευδείς οι ισχυρισμοί περί δήθεν επιχειρήσεως ”κουκουλώματος” από πλευράς της Μητρόπολης. Ψευδείς επίσης και οι ισχυρισμοί περί αδιαφορίας του Μητροπολίτη για την κατάσταση υγείας της πρεσβυτέρας. Αυτονόητη η καταδίκη πάσης φύσεως βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ωσαύτως όμως καταδικαστέα και η διασπορά ψευδών ειδήσεων», προσθέτει στη ανακοίνωση η Μητρόπολη.

«Την κλείδωνε και τη χτυπούσε»

«Τη χτυπούσε και τη βασάνιζε. Τα υπέμενε για χατίρι των παιδιών της» δήλωσε στο Live News μία από τις φίλες της πρεσβυτέρας για όλα όσα φρικτά φέρεται να βίωνε η 64χρονη μέσα στο σπίτι της για δεκαετίες.

«Τη ζήλευε. Δεν την άφηνε να βγει έξω, να μιλήσει με γείτονα. Την κλείδωνε, την χτυπούσε, την πήγαινε στην εκκλησία να ορκιστεί για κάτι που δεν είχε κάνει. Έφτασε στο σημείο να μην την αφήνει να πηγαίνει τουαλέτα».

Υποστηρίζει πως η πρεσβυτέρα δεν μιλούσε σε κανέναν για τα βασανιστήρια που δεχόταν για τα οποία όμως έγραψε σε ένα γράμμα 19 σελίδων, το οποίο και βρέθηκε στα χέρια του μικρότερου γιου της.

«Είναι γράμμα και ευτυχώς που δεν το διάβασε γιατί θα το έκαιγε. Και δεν θα είχαμε τα στοιχεία που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο γιος της πρεσβυτέρας.

Ο αδελφός της γυναίκας είπε: «Κανένα από τα 4 παιδιά δεν θέλει η μάνα να γυρίσει στον πατέρα τους. Τα άλλα δυο παιδιά ναι μεν δεν θέλουν η μάνα να γυρίσει πίσω αλλά από την άλλη δεν θέλουν να δουν και τον πατέρα πίσω από τα κάγκελα. Τα μικρά πήραν το θάρρος να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα. Είναι άθλος να τα βάζεις με τον ίδιο τον πατέρα σου».

Την ώρα που η πρεσβυτέρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, οι συγχωριανοί της δηλώνουν άγνοια για τα όσα καταγγέλλονται πως συνέβαιναν στο σπίτι του ιερέα.

Τα δύο μικρότερα παιδιά της πρεσβυτέρας δηλώνουν διατεθειμένα να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, με την άλλη πλευρά πάντως να αρνείται τις κατηγορίες επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν έχει σχηματιστεί καν δικογραφία.

«Ο φόβος την έχει διαλύσει»

Η Γεωργία Γεωργακάκη μίλησε στο Live News για όσα είχε βιώσει η αδελφή της και πρεσβυτέρα, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται:

«Σε εμένα εμπιστεύτηκε πράγματα τώρα μέσα στο νοσοκομείο, μετά που συνήλθε από την εντατική. Άρχισε να μου εξιστορεί κάποια φρικιαστικά πράγματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.

Τη ρώτησα γιατί δεν μας το είπε και μου είπε ότι της είπε ”αν μιλήσεις, αν πεις τίποτα, θα σου φέρουν τα παιδιά σου τέσσερις”. Ο φόβος την είχε διαλύσει, από 14 ετών ήταν με αυτόν τον άνθρωπο».

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του ιερέα

«Όταν κληθώ από τις προανακριτικές αρχές θα δώσω τις απαντήσεις μου. Δεν θα κρυφτώ, δεν θα αποκρύψω την αλήθεια. Εμπιστεύομαι την δικαιοσύνη και θα υπηρετήσω την αλήθεια» ανέφερε ο ιερέας.

Ο Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, δικηγόρος του ιερέα μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο ανέφερε ότι δεν έχει συνταχθεί προς το παρόν κάποια δικογραφία, καθώς κι ότι δεν τους έχει κοινοποιηθεί ακόμα καμία κλήση για ανάκριση ή προανάκριση.

Σχετικά με τον εντολέα του, ο κ. Πιτσιγαυδάκης είπε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και συμπλήρωσε: «Υπήρχαν στιγμές έντασης ένθεν κακείθεν στο απώτερο παρελθόν».