ΣΥΡΙΖΑ: «Το κουμπί πατήθηκε» – Σενάρια διάλυσης με θεατή τον Τσίπρα

Δεν υποχωρεί ο Κασσελάκης που κινείται σε σκληρή γραμμή - Σε αρένα κινδυνεύει να μετατραπεί η ΚΕ του Σαββάτου.

Σε … ρωμαϊκή αρένα κινδυνεύει να μετατραπεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το προσεχές Σάββατο μετά τα όσα έχουν ακολουθήσει το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή την αποκάλυψη τμημάτων του πόθεν έσχες του από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο Στ. Κασσελάκης που θα κάνει σήμερα το απόγευμα εμφάνιση με περιοδεία στη Νέα Σμύρνη και αναμένεται να στείλει μηνύματα στους υποστηρικτές του δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από το εξώδικο καθώς θεωρεί αξιακού χαρακτήρα όσα έγιναν. Και από την άλλη πλευρά η ομάδα των 87 που έγιναν 100 είναι αποφασισμένοι να το φθάσουν στα άκρα υποστηρίζοντας την πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη για διαγραφή του με απόφαση της Κ.Ε.

Το κουμπί πατήθηκε

Το σχοινί κόπηκε. Το κουμπί πατήθηκε. Πολλοί ανέμεναν ότι η διάσπαση για την οποία έγραφε καιρό το ΒΗΜΑ έρχεται πιο γρήγορα απ’ ότι ανέμεναν πολλοί που την τοποθετούσαν μετά το συνέδριο.

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Βήματος τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι το συνέδριο θα γινόταν «Κούγκι» και υπήρχε η πρόβλεψη πως δεν θα έφθανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο και στην εκλογή προέδρου.

Όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός και το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 2005-2019 διαλύεται σε απευθείας σύνδεση. Οι ψύχραιμες φωνές απουσιάζουν ή δεν τοποθετούνται, επιλέγοντας την οδό της ουδετερότητας, ενώ αντικειμενικά η μόνη ψύχραιμη και λογική φωνή αυτή τη στιγμή, όσο και να ξενίζει πολλούς που τον αντιπαθούν, είναι του υποψήφιου προέδρου Παύλου Πολάκη. 

Η διαγραφή του Στ. Κασσελάκη, την προανήγγειλε από χθες το πρωί το ΒΗΜΑ είναι προ των πυλών και ουδείς εκ των 100 είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Εξάλλου ο στόχος εδώ και μέρες είναι σαφής: ο Στ. Κασσελάκης με κάθε τρόπο δεν πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός για Κασσελάκη

Βέβαια τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε διαβάθμιση και άλλαξε ο σχεδιασμός: δεν πρέπει και να είναι υποψήφιος. Και στο πλαίσιο αυτό εξελίσσονται οι κινήσεις της σημερινής πλειοψηφίας που δεν θέλει τον Στ. Κασσελάκη που πέρυσι οι περισσότεροι εξ αυτών στήριξαν με μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς συνεργάστηκαν μαζί του μέχρι και τις ευρωεκλογές και δεν μιλούσαν αν και διαφωνούσαν με πολλά, καθώς όλα ήταν στο πλαίσιο του πολιτικού συμβιβασμού και των συσχετισμών.

Τώρα είναι απέναντι και στην αρένα της Κ.Ε. θα λυθούν οι διαφορές, ενώ έξω από την αίθουσα αναμένονται, σύμφωνα με τις σημερινές πληροφορίες, υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη με ότι αυτό σημαίνει για τις αντιδράσεις τους έναντι των 100.

Με πιθανότερο να συνεδριάσει η Κ.Ε., παρουσία έξω από το ξενοδοχείο ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι στρατοί ετοιμάζονται για την ώρα της τελικής σύγκρουσης, του τελικού ξεκαθαρίσματος.

Δεν υποχωρεί για το εξώδικο

Ο Στ. Κασσελάκης βέβαια φαίνεται πως εκτός από την επιλογή να μην υποχωρήσει και να αποσύρει το εξώδικο φαίνεται να προσανατολίζεται ακόμα και να κινηθεί νομικά για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Και εάν συμβεί αυτό, ένα πολιτικό θέμα θα πάει στις αίθουσες των δικαστηρίων, κάτι που θα επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Εξάλλου η μάχη για τη σφραγίδα και την κρατική επιχορήγηση δεν είναι απλή, καθώς δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας όπως προκύπτει επί της ουσίας. 

Η Κ.Ε. όπως προκύπτει από τις διαθέσεις της πλειοψηφίας είτε θα αποκλείσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη ή το πιθανότερο θα τον διαγράψει. Εάν συμβεί αυτό ταυτόχρονα θα υπάρξει μαζική παραίτηση περίπου 60 μελών της Κ.Ε. και εκατοντάδων στελεχών ανά την Επικράτεια.

Σενάρια διάλυσης

Αυτόματα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα καταλάβει το ΠαΣοΚ, καθώς αναμένεται να αποχωρήσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν τουλάχιστον 6-7 βουλευτές με τα σημερινά δεδομένα.

Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί το κόμμα που ανέβασε στην εξουσία να διαλύεται με οδυνηρό τρόπο που ούτε ο πιο σκληρός εχθρός του δεν θα το είχε σκηνοθετήσει με αυτό τον τρόπο. Ο ίδιος δεν πρόκειται να παρέμβει και είναι αφοσιωμένος στο συνέδριο για την οικονομία που διοργανώνει την επόμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Ινστιτούτου Αλ. Τσίπρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.