ΗΕLLENiQ ENERGY: Κατακτά τη βιώσιμη ανάπτυξη με άξονα το «Vision 2025»

Η ενεργειακή μετεξέλιξη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η διατήρηση θετικών αποτελεσμάτων και υψηλών λειτουργικών επιδόσεων σε βάθος χρόνου, αποτελούν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων για την ΗΕLLENiQ ENERGY, που μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς για να φέρει το αύριο της έξυπνης ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων, πιο κοντά στο σήμερα.

Το αιολικό πάρκο της HELLENiQ ENERGY στον Δήμο Πύλου – Νέστορος αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες, και παράγει 15.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Για το σκοπό αυτό, υλοποιεί την τελευταία τετραετία το ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης “Vision 2025”, ένα σύνθετο στρατηγικό σχέδιο για πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον. Εκτός από την υλοποίηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων, η HELLENiQ ENERGY προχωρά στη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου το οποίο περιλαμβάνει, επιπλέον των βασικών δραστηριοτήτων της, τις Ανανεώσιμες Πηγές, την «πράσινη» ενέργεια και την σταδιακή είσοδο σε νέες αγορές, με πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες ενέργειας.

«Με δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ρεαλιστική προσέγγιση, επενδύσεις σε αξιόπιστες τεχνολογίες και λελογισμένη ανάληψη οικονομικού κινδύνου, η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις. Κύριοι άξονες παραμένουν η βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός δεύτερου πυλώνα σε ΑΠΕ, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη λειτουργία 1 GW έργων ΑΠΕ», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως προσθέτει, σημαντικό ρόλο παίζει η εκμετάλλευση συνεργιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου, αλλά και η ενδυνάμωση, ανανέωση και ανάπτυξη του προσωπικού, με τρόπο που να είναι συμβατός με τα μελλοντικά πλάνα και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η HELLENiQ ENERGY πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση, υλοποιώντας σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις.

Συνεχείς επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Οι επενδύσεις της HELLENiQ ENERGY θα παραμείνουν αυξημένες για τα επόμενα χρόνια. Προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ. Βασική επιδίωξη είναι η δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε όλες τις δραστηριότητες της κορυφαίας ελληνικής εταιρίας ενέργειας.

Η HELLENiQ ENERGY υλοποιεί σειρά σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που αφορούν στην ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας. Εντός της επόμενης διετίας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την επένδυση σε μονάδα συμπαραγωγής βιοκαυσίμων νέας γενιάς και την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου. Ταυτόχρονα, εξετάζονται επενδύσεις σε παραγωγή Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (Sustainable Aviation Fuel, SAF), καθώς και πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι εμφανής, με την θυγατρική HELLENiQ Renewables να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε νέα έργα. Διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων 5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο, βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένα στάδια υλοποίησης. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και άνω των 2 GW μέχρι το 2030. Το πλάνο περιλαμβάνει επένδυση και σε υπεράκτια αιολικά, έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή κολοσσό RWE Renewables, ενώ αναφορικά με την Αποθήκευση Ενέργειας η ανάπτυξη ηγετικής θέσης αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Τους τελευταίες μήνες, εξάλλου, ξεκίνησε στην Κύπρο η εμπορική λειτουργία της ΕΚΟ Energy, η οποία επεκτείνει την ήδη πετυχημένη παρουσία του Ομίλου στη συγκεκριμένη χώρα. Φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών για επιλεγμένους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ως ο πρώτος ολοκληρωμένος και καθετοποιημένος ενεργειακός πάροχος στην Κύπρο, αξιοποιώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η συνολική ισχύς των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ του Ομίλου στην Κύπρο αποτελεί το 15% του δυναμικού των φωτοβολταϊκών πάρκων που συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.

Συμφωνία – πρότυπο

Για την απρόσκοπτη ενδυνάμωση της θέσης της στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε μια πρότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, συμφωνία-πλαίσιο με 2 Ελληνικές τράπεζες, ύψους έως €766 εκατ., για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα. Το πρώτο έργο αφορούσε στην επένδυση σε ένα εν λειτουργία αιολικό πάρκο, ισχύος 37 MW, στην Εύβοια. Παράγει ενέργεια 125 GWh ανά έτος, που αντιστοιχεί στις ετήσιες ανάγκες περισσοτέρων από 30,000 νοικοκυριών.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανανέωση προσωπικού

Με επιτυχία υλοποιείται, την ίδια ώρα,  το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Στοχεύει στην ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και εισάγοντας βέλτιστες πρακτικές στις περισσότερες περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της HELLENiQ ENERGY. Κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, που αφορούν στο Ψηφιακό Διυλιστήριο, στις Ψηφιακές Λειτουργίες σε επίπεδο Ομίλου, καθώς και στην ψηφιοποίηση στη λιανική εμπορία και στο δίκτυο των πρατηρίων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει οικονομικό όφελος άνω των 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεισφέρει τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Η HELLENiQ ENERGY παραμένει στην αιχμή των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και στην πρωτοπορία της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Επιμένει στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην αξιοποίηση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Την τελευταία πενταετία προχώρησε σε δυναμική ανανέωση του προσωπικού της και ολοκλήρωσε πάνω από 1.000 προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό και εξειδικευμένα στελέχη, ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες του εξωτερικού, υψηλής κατάρτισης, με μακροχρόνια θητεία σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίοι πλέον αξιοποιούνται για την κάλυψη στρατηγικών αναγκών του Ομίλου.

Ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Η έμπρακτη στήριξη των πολιτών μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας της HELLENiQ ENERGY. Το 2023 πραγματοποίησε πρωτοβουλίες που έφτασαν τα 20,8 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στη ζωή περισσότερων από 750.000 ανθρώπων, ενώ ιδιαίτερα εμφανής είναι και η συμβολή του Ομίλου στη στήριξη της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική προστιθέμενη αξία που δημιούργησε ο Όμιλος στην ελληνική οικονομία το 2023 ανήλθε σε 2,26 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,03% του ΑΕΠ της χώρας, η αξία των εξαγωγών αντιπροσώπευσε το 12,1% όλων των εξαγωγών αγαθών της Ελλάδας, ενώ η συνεισφορά σε φόρους άγγιξε το 4,7% των συνολικών εσόδων του κράτους. Παράλληλα, υποστήριξε περισσότερες από 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας δηλαδή το 0,62% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα, ενώ είναι ενδεικτικό πως για κάθε μία θέση εργασίας στην εταιρεία δημιουργήθηκαν επιπλέον 9 θέσεις εργαζομένων στην πραγματική οικονομία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.