Στη Λίστα Παρακολούθησης (Watch List) του οίκου FTSE Russell εντάχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, για πιθανή αναβάθμιση από το καθεστώς της «Προηγμένης Αναδυόμενης» σε εκείνο της «Αναπτυγμένης Αγοράς».

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:

• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και τις μέτρησης τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024 και
• το όριο στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas) να είναι στο «Υψηλό».

Ωστόσο, ο οίκος βάζει έναν αστερίσκο, αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Speculative» (μη επενδυτικής βαθμίδας) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης. Για την κατάταξη της στις αναπτυγμένες αγορές απαιτείται όμως η επενδυτική βαθμίδα, που δεν θα έχει αρνητικές προοπτικές.

Ως εκ τούτου, ακολουθώντας τις συστάσεις που ελήφθησαν από το FTSE Equity Country Classification Advisory, η Επιτροπή Πολιτικής και το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του οίκου αποφάσισε να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης ως μέρος της ετήσιας ανασκόπησης των αγορών του Σεπτεμβρίου 2024 για πιθανή αναταξινόμηση από Advanced Emerging σε Developed Market.

Ο FTSE Russell θα παρέχει ενημέρωση για την κατάταξη της Ελλάδας στην ενδιάμεση ενημέρωση του Μαρτίου 2025.

Χατζηδάκης: Εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ένταξης στη λίστα παρακολούθησης του ΧΑ από τον οίκο FTSE Russell, o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE Russell είναι μια εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ot.gr