Μίμης Πλέσσας: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του – Στις 15:00 η κηδεία του

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μουσικοσυνθέτη στο Α' Νεκροταφείο - Στις 15:00 η κηδεία του.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Μίμης Πλέσσας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία σχεδόν 100 ετών. Σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Πριν την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας, η σορός του έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί σήμερα φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, καλλιτέχνες αλλά και απλοί άνθρωποι που αγάπησαν τα τραγούδια του κορυφαίου Μίμη Πλέσσα, έχουν την ευκαιρία να του πουν το τελευταίο αντίο. Το γεγονός έκανε γνωστό η σύζυγός του, Λουκία Καρρέρ Πλέσσα, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε όποιος επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Από νωρίς το πρωί στον χώρο βρίσκονται κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να συντονίζουν τα αυτοκίνητα που θα έρχονται, αλλά και να παρέμβουν εάν χρειαστεί ανάγκη.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το λαϊκό προσκύνημα

Η πορεία του Μίμη Πλέσσα

Ο Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924. Σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής, αλλά εκείνος έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου.

Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου το 1952, νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970) και έξι φορές στη χώρα μας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967). Έχει διευθύνει έργα με μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.