Το μεσημέρι της Τρίτης 8 Οκτωβρίου είχε καθοριστεί να τεθεί προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Την πρόταση είχε υποβάλει προς εξέταση το κόμμα του Ζαν- Λυκ Μελανσόν, «La France insoumise» (:Ανυπότακτη Γαλλία), στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Μεγάλο μέρος του κείμενου απορρίφθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή Νομικών. Η πρόταση επρόκειτο να κατοχυρωθεί το αργότερο τη δέκατη τρίτη ημέρα από την κατάθεσή της, ωστόσο οι τρεις πρώην πρόεδροι των πλειοψηφικών ομάδων «EPR», «MoDem» και «Horizons», το«Droite républicaine» (: Ρεπουμπλικανική Δεξιά) και το «UDR» αντιτάχθηκαν. Παράλληλα, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές στην εφημερίδα «Le Monde» η Μαρίν Λεπέν απείχε.
Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία συζήτηση στο Ημικύκλιο, κατά την οποία θα σχολιαστεί η «επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη πολιτική του», όπως χαρακτηρίστηκε από τους αντιπάλους του.
Οι τέσσερις αριστερές ομάδες, από την άλλη πλευρά, έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής και της συζήτησής της στην Ολομέλεια. «Είναι επομένως η Μαρίν Λεπέν που, κατά κάποιον τρόπο, έσωσε τον Εμανουέλ Μακρόν από τη διαδικασία της πρότασης μομφής», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ματίλντ Πανό.
Οι αντιδράσεις για τη βοήθεια της Λεπέν στον Μακρόν
Για το λόγο αυτό κατηγόρησε και η Κλεμάνς Γκετέ στο X τη Μαρίν Λεπέν. Η βουλεύτρια του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» έγραψε χαρακτηριστικά, «Σκανδαλώδης. Η πρόταση αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συζητηθεί στην αίθουσα λόγω της άρνησης του προεδρικού στρατοπέδου, που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά! Η κυρία Λεπέν ήρθε για βοήθεια στον πρόεδρο. Αυτή η μέρα είναι αποκαλυπτική της συμμαχίας τους».
Κατά μέτωπο επίθεση στη Λεπέν έκανε και ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ. Ο ίδιος δε, κατήγγειλε την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» για «συμφωνία» με τους Μακρονιστές. «Η Μαρίν Λεπέν και οι Μακρονιστές μόλις κατάφεραν να αποτρέψουν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την παραπομπή του Μακρόν . Το RN είναι η ασφάλεια ζωής του Μακρόν. Δεν θα τα παρατήσουμε: θα υποβάλουμε εκ νέου ψήφισμα μέχρι να συζητηθεί η παραπομπή στην Εθνοσυνέλευση!», σχολίασε χαρακτηριστικά στο X.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας
Εν τέλει, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη διαδικασία για την πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Από την αρχή όμως, οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν σχεδόν μηδενικές, καθώς η παραπομπή του προέδρου απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Συνέλευση και τη Γερουσία.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια πρόταση περνάει από το φίλτρο του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης. Η σύνθεση του εν λόγω σώματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό.
Αυτό συμβαίνει, διότι αν και οι βουλευτές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, έχουν μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έχουν την πλειοψηφία στο προεδρείο, μετά την αποστασία ορισμένων βουλευτών του Μακρόν προς το Ημικύκλιο, κατά τη διάρκεια εκλογής γραμματέων.
Έτσι, με αριθμητική υπεροχή, οι βουλευτές των τεσσάρων αριστερών ομάδων ψήφισαν όλοι «παραδεκτό» επί της πρότασης.
Βέβαια, υπάρχει ακόμα η περίπτωση η Γαλλία να περάσει σε δημοψήφισμα για τη διατήρηση του αξιώματος του προέδρου από το Εμανουέλ Μακρόν.