Ισραήλ: Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ – Πίεση Νετανιάχου σε πολλά μέτωπα

Το Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται στο νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας - Νεκρός ο διοικητής της Χεζμπολάχ - Αμύνεται η λιβανέζικη οργάνωση.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζεται, ενώ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η εμπόλεμη ξεκίνησε μετά από επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου του 2023, και από τότε οι αλληλοσκοτωμοί δεν έχουν λάβει τέλος. Αντιθέτως, η κατάσταση όλο και κλιμακώνεται με περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου να παίρνουν θέση.

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά τις όλο και αυξανόμενες υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες σε πολλαπλά σημεία. Ο ίδιος ανακοίνωσε δε, πως εξουδετέρωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, στο αρχηγείο της οργάνωσης. Σύμφωνα με τη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, η δολοφονία του έγινε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην περιοχή της Βηρυτού.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε διάγγελμα κατά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αρχή της μεγάλης σύγκρουσης στη Γάζα, υποσχέθηκε τη συνέχεια του πολέμου. Αν και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων, μέσα στη διάρκεια του έτους κανένα από τα δύο δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Συνεχίζει την άμυνα η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου, ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Την επίθεσή της αυτή δε, αφιέρωσε στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο. Ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή επέτειο το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με ρουκέτες από πολλαπλές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Γάζα και έναν πύραυλο εδάφους-επιφανείας που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα, ενώ εξετάζει και αντίποινα κατά του Ιράν.

Η στάση των ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν παύσει να προσπαθούν να επηρεάσουν  και να περιορίσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο και εναντίον του Ιράν αντί να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ, δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε απορρίψει την αμερικανογαλλική πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. Πλέον, οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν πλέον ενεργά να αναβιώσουν τη συμφωνία και έχουν παραιτηθεί από το να προσπαθούν να διαμορφώσουν και να περιορίσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ο διευθυντής της CIA William Burns δήλωσε ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως πραγματικότητα. Ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

Το Ισραήλ πρέπει «να μετατρέψει τις τακτικές νίκες στη μάχη σε στρατηγική που διασφαλίζει τον λαό του Ισραήλ και το μέλλον του», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πορεία προς τα εμπρός για τη «διακυβέρνηση στη Γάζα από κάποιον άλλον εκτός της Χαμάς».

Αβέβαιη η συνέχεια από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες και γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα, όμως ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.