Η Βουλή διαθέτει πολλούς βουλευτές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Έτσι όταν η πρώην υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ένιωσε ξαφνικά έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγιασμού, έτρεξε αμέσως κοντά της ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ και ιατρός Τέλης Σπάνιας.

Της μέτρησε τον σφυγμό ενώ οι υπάλληλοι Βουλής της έδωσαν νερό. Όχι απλώς νερό αλλά νερό με αλάτι για να ανέβει η πίεσή της. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Όπως μου έλεγε η Δόμνα, έχει χαμηλό αιματοκρίτη και έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες αδιαθεσίες, καταφεύγοντας στο ίδιο φάρμακο του «αλατόνερου». Η χαμηλή πίεση όμως πού οφειλόταν; Την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν στις Σπέτσες και έτρεξε ένα… «πενταράκι», όπως έλεγε, δηλαδή πέντε χιλιόμετρα σε Μαραθώνιο και είναι πιθανό να οφείλεται και σε αυτό.

Όταν η Δόμνα ένιωσε καλύτερα, πήγε στο Εντευκτήριο βουλευτών και μετείχε μάλιστα σε διάφορα «πηγαδάκια». Εκεί πρότεινε στον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη να δοθούν κίνητρα στην εθελοντική στράτευση των γυναικών. Τι είδους κίνητρα; Ο Αβέρωφ όταν πρώτος θέσπισε τον θεσμό της εθελοντικής στράτευσης γυναικών πρόσφερε στις γυναίκες κίνητρα τα μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Τότε δεν υπήρχε ΑΣΕΠ και σήμερα η Δόμνα εισηγείται να δοθούν μόρια για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Βεβαίως το θέμα που κυριάρχησε στον χθεσινό Αγιασμό ήταν, (ποιο άλλο;) οι εκλογές στο ΠαΣοΚ. Ακόμα και σε ένα πηγαδάκι που μετείχε ο Πρωθυπουργός, στα υπουργικά έδρανα έγινε κουβέντα για το ΠαΣοΚ όταν ρωτήθηκε για αυτές τις εκλογές. Στην αρχή είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε, είμαστε προσηλωμένοι στο έργο μας», μετά όμως παρατήρησε ότι οι προηγούμενες εκλογές για την προεδρία του ΠαΣοΚ, το 2021, έγιναν εν μέσω πανδημίας με καλή προσέλευση και τώρα, χωρίς πανδημία, οι ψηφοφόροι αυξήθηκαν μόνο κατά 10%. Ενας βουλευτής του είπε, μάλλον μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να του απαντήσει χαμογελώντας «ακόμα δεν τελείωσαν οι εκλογές..».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ωστόσο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες, ρώτησε τον βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη (ίσως τον μοναδικό πολιτικό από τα Δωδεκάνησα που δεν έγινε ακόμα υφυπουργός) πώς πήγε η εκδήλωση στην Κάρπαθο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ άλλοι βουλευτές ζήτησαν με τη σειρά τους να υπάρξουν συναντήσεις του Πρωθυπουργού μαζί τους.

Τα καλύτερα όμως έγιναν σε «πηγαδάκια» γαλάζιων στο Εντευκτήριο, αφού τελείωσε ο Αγιασμός και κατευόδωσαν τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες. Τι άκουσαν τα αυτιά μου δεν περιγράφεται. Ήταν σίγουρα ανεκπλήρωτες επιθυμίες βουλευτών και υπουργών που δεν μπορούσαν λόγω της φύσεώς τους να τα πουν στον Πρωθυπουργό ή στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στη Βουλή και τα έλεγαν μεταξύ τους.

Όλα άρχισαν όταν ο πρώην υπουργός Προ-Πο Νότης Μηταράκης καλούσε όποιον βουλευτή έβλεπε να τον κεράσει επειδή, όπως έλεγε, είχε τα γενέθλιά του. Να τους κεράσει δηλαδή καφέ από το καφενείο της Βουλής (που είναι και ο πιο φτηνός καφές στην Ελλάδα γιατί επιχορηγείται). Έλεγε μάλιστα με υπερηφάνεια ότι «σήμερα έχουν επίσης γενέθλια ο Δένδιας, ο Πούτιν και εγώ». Και συμπλήρωνε επίσης με υπερηφάνεια πως «εγώ κλείνω τα 52, ο Πούτιν τα 72». Για τον Δένδια δεν γνώριζε πόσα έκλεινε..

Μαζεύτηκαν δίπλα στον Μηταράκη πολλοί βουλευτές και ένας βουλευτής βλέποντας τον υφυπουργό Προ-Πο Ανδρέα Νικολακόπουλο (εξ Ηλείας) και υπεύθυνο για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, προχώρησε σε επαναστατικές (πιο επαναστατικές δεν γίνεται) προτάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Έκανε και άλλες προτάσεις, όπως φερ΄ειπείν, να απελαύνονται οι αλλοδαποί και να εκτίσουν την ποινή τους στις χώρες τους, αλλά όχι για όλες τις ποινές (που δεν επιτρέπεται), όπως κλοπές, οικονομικά εγκλήματα ή για ποινές ΚΟΚ.

Εν συνεχεία στη συζήτηση μπήκε το ΠαΣοΚ. Ο βουλευτής τότε προέβλεψε ότι πιθανότερος νικητής θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης και τότε η ΝΔ θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί και σήμερα, και όλα θα πάνε καλά – «business as usual» είπε. Ενώ πολλοί υπενθύμισαν ότι ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να τους χαρίσει και τρίτη τριετία.

***

Το νέο debate και η εξεύρεση συμμαχιών

Η επόμενη ημέρα των εκλογών για την ηγεσία στο ΠαΣοΚ βρίσκει τα δύο στρατόπεδα των δύο μονομάχων της προσεχούς Κυριακής να συζητούν για ένα debate (ίσως την Πέμπτη ή την Παρασκευή) και κυρίως πώς Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Χάρης Δούκας μπορούν να εξασφαλίσουν συμμαχίες.

Οι συνυποψήφιοί τους κρατούν τα κλειστά τα χαρτιά τους, παρότι οι δύο μονομάχοι επικοινώνησαν μαζί τους. Οι ίδιοι βεβαίως είναι σε εντελώς διαφορετικό mood. Τους απασχολεί το αν και πώς θα γίνει το debate που ασφαλώς μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ του ενός ή του άλλου αλλά και πώς θα προσεταιριστούν τους υποστηρικτές του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου σε περιοχές – κλειδιά για την εκλογή του νέου προέδρου.

***

Στην Κύπρο η κρίσιμη η συνάντηση των MED-9 (+2)

Θα είναι μια σημαντική σύνοδος, μεσούσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Πάφο. Ο λόγος για τη Σύνοδο MED-9, που τελικά θα είναι Σύνοδος MED-9 + 2, αφού σε αυτήν πέραν των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών έχουν προσκληθεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας καθώς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έχουν σημασία οι διμερείς συναντήσεις που θα υπάρξουν στην Πάφο, όπως αυτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μακρόν, τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και Ιταλίας, του βασιλιά της Ιορδανίας. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Μεσανατολικό, πράγμα λογικό με όλα αυτά τα παράλογα που συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Ο σχηματισμός των MED-9 έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική πλατφόρμα που διασφαλίζει ότι η μεσογειακή ατζέντα παραμένει στο επίκεντρο της ΕΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση των πολλών κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως Μεσογειακές χώρες και η Μεσόγειος είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, καθώς ό,τι συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή, επηρεάζει άμεσα και σημαντικά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***

Ο Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποχαιρετούν τον Μπάιντεν

Στη Γερμανία θα βρεθεί, την μεθεπόμενη Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη του είναι η τελευταία στην Ευρώπη και αποτελεί τον αποχαιρετισμό των ευρωπαίων ηγετών στον απερχόμενο αμερικανό Πρόεδρο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τζο Μπάιντεν χαίρεται την παρέα των ευρωπαίων συμμάχων, όσο κανείς άλλος Πρόεδρος. Η συσπείρωση του ΝΑΤΟ, βλέπετε, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Αμερική μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της προεδρίας του. Ήδη, πάνω από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους πάνω από το όριο του 2% επί του ΑΕΠ ετησίως, όπως ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Ουάσινγκτον.

Σε σχέση με την «αχαριστία» (όπως λέει συχνά) του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος φαίνεται να υποστηρίζει ενεργά την επανεκλογή Τραμπ, παρά την τεράστια βοήθεια, οικονομική, στρατιωτική, και διπλωματική, που του παρέχει ο Μπάιντεν, η Ευρώπη εμφανίζεται πιο φιλόξενη και σίγουρα, εκτιμά πολύ περισσότερο τον Μπάιντεν από τον Τραμπ.

***

Όταν οι ευρωπαίοι δικαστές συνεδρίαζαν στον Ναυτικό Όμιλο

Μια αξέχαστη, ( κατά δήλωσή τους), βραδιά πέρασαν την περασμένη Παρασκευή, οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρώπης, που επέλεξαν την Αθήνα για το ετήσιο συνέδριό τους, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Στη δεξίωση έδωσε το παρόν και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Υπό τους ήχους της εκπληκτικής μπάντας του Ναυτικού, με ελληνική και ξένη μουσική, οι υψηλοί φιλοξενούμενοι της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, θαύμασαν τα ελληνικά θαλασσινά εδέσματα στο μοναδικό περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου.

Την προηγούμενη μέρα, στη συνεδρίαση των Ανωτάτων Ευρωπαίων Δικαστών, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, το θέμα ήταν ο τρόπος επιλογής των Δικαστών στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και η εκλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων στην Ευρώπη. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα επιλογής και εκλογής σε όλη της Ευρώπη. Όταν οι Δικαστές αναχώρησαν αργά το Σάββατο για τις χώρες τους, αυτό που είπαν είναι ότι η Αθήνα έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για τέτοια συνέδρια, που δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλη ώρα.

***

Συνωστισμός αεροπλάνων στη Σούδα

Μαθαίνω ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αμερικάνικα αεροσκάφη στην Κρήτη, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα στην αμερικάνικη βάση της Σούδας βρίσκονται μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αλλά και συλλογής πληροφοριών – ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα αυτά είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε τυχόν εκκενώσεις Αμερικανών πολιτών, ιδίως από τον Λίβανο ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής. Επίσης είναι πολύ πιθανό να συνδράμουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, που σας ενημέρωσα την προηγούμενη εβδομάδα ότι πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποδεικνύεται για μια εισέτι φορά η μεγάλη γεωπολιτική αξία της Κρήτης και δη της Σούδας. Και να μην ξεχάσουμε και την Κύπρο, το λεγόμενο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» που βρίσκεται εγγύς του Λιβάνου και του Ισραήλ. Αυτά βλέπουν κάποιοι εξ Ανατολών και στενοχωρούνται…