Ανταπόκριση – Βρυξέλλες

Ένας… Ευρωπαίος «Πατριώτης», μόνο κατ’ όνομα με βάση την πολιτική ομάδα (Πατριώτες για την Ευρώπη) στην οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζορντάν Μπαρντελά, εξίσωσε τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη μετακίνηση που προσφέρει η Σένγκεν με τη μαφία και τους διακινητές.

«Ο κόσμος χωρίς σύνορα είναι αυτός της μαφίας, των διακινητών, των ισλαμιστικών επιθέσεων, των εμπόρων, του αθέμιτου ανταγωνισμού και κάθε είδους βίας. Αυτός ο κόσμος δεν είναι επιθυμητός» διεμήνυσε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πουλέν της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η Ουγγαρία κουνά το δάκτυλο στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία τάχθηκε υπέρ της Σένγκεν κουνώντας το δάχτυλο στη Γερμανία για τους εσωτερικούς ελέγχους που επιβάλλει ζητώντας όμως ταυτόχρονα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την ίδια και ειδικότερα «να εξαιρεθεί από το κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση σε περίπτωση τροποποίησης της Συνθήκης στο μέλλον και θα κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για το σκοπό αυτό» με επιστολή του υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων Γιάνος Μπόκα προς την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. Το ίδιο είχε ζητήσει και η Ολλανδία.

Επιμένει στη μηδενικό αριθμό παράνομων μεταναστών ο Ορμπαν

Eίχε προηγηθεί ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χέρι-χέρι με τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι και τον Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Λέγκας με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να τονίζει ότι η χώρα του είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης, υπερασπιζόμενος τις αυστηρές πολιτικές της κυβέρνησής του για τον νόμο και την τάξη και ιδιαίτερα την προσέγγισή της στην παράνομη μετανάστευση. «Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ουγγαρία είναι μηδενικός» ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Κατακερματισμό της Σένγκεν καταγγέλλει η Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη με στόχο «την αποτελεσματική αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης», όπως ισχυρίζεται στην επιστολή, ζητεί «ισχυρότερο εθνικό έλεγχο» στον τομέα αυτό. Επιρρίπτει ταυτόχρονα την ευθύνη στις χώρες που έχουν επιβάλλει επιπλέον ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα λέγοντας ότι η ζώνη Σένγκεν «έχει κατακερματιστεί λόγω των παρατεταμένων και εκτεταμένων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα που εισήχθησαν εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης και των απειλών για την ασφάλεια».

Εκτεταμένοι εσωτερικοί έλεγχοι από τη Γερμανία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Βερολίνο ανακοίνωσε εκτεταμένους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα δημιουργώντας αμφισβήτηση για τη ζώνη Σένγκεν και την ελεύθερη διακίνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε παρατυπία στην απόφαση που ελήφθη. Η Γερμανία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα για να προστατευτεί από την απειλή της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής τρομοκρατίας και του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος, είχε επισημάνει η υπουργός εσωτερικών Νάνσι Φρέσερ: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τον λαό της χώρας μας από αυτές τις απειλές. Αυτό περιλαμβάνει τα ευρύτατα μέτρα που λαμβάνουμε» είχε δηλώσει.

Ο κίνδυνος υπονόμευσης της Σένγκεν

Από την πλευρά της, η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον επανέλαβε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι παρόλο που τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους υπό αυστηρές προϋποθέσεις, «είναι σαφές ότι διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα οφέλη της ελεύθερης κυκλοφορίας».

To θέμα αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργών που συνεδριάζουν στις 10 Οκτωβρίου και κατόπιν στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βέλγιο και η Γερμανία ζητούν να υπάρχουν στα συμπεράσματα αναφορές στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, σημείο στο οποίο συμφωνεί και η Ολλανδία.