ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ενισχύονται τα σενάρια διάσπασης – Θα διαγραφεί ο Κασσελάκης;

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται στο παρασκήνιο δείχνουν ότι είναι πλέον πάρα πολλοί ξένοι στο ίδιο κόμμα.

Σε πολεμική κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλο και πολλαπλασιάζονται οι εκτιμήσεις και πλέον συγκλίνουν πάρα πολλοί, ότι το κόμμα είναι στα πρόθυρα της μεγαλύτερης του διάσπασης.

Τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο, με την αποχώρηση των μελών του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ενίσχυσαν τα σενάρια περί διάσπασης.

Θα διαγραφεί ο Κασσελάκης;

Η συνύπαρξη είναι αδύνατη πόσο μάλλον όταν πάρα πολλά μέλη της πλειοψηφίας επιθυμούν την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το ΣΥΡΙΖΑ και άρα με αυτό τον τρόπο να μην υπάρξει υποψηφιότητά του.

Και αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, αν και αυτοκτονικό για το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται όμως ότι στη λογική του τελικού ξεκαθαρίσματος δεν ενδιαφέρει τα κεντρικά του στελέχη και τόσο για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης, που ζήτησε από το υποστηρικτές του την περασμένη Κυριακή στο Ηράκλειο να βρεθούν στο συνέδριο του κόμματος, ακόμα και απ’ έξω από το χώρο διεξαγωγής του, εάν δεν μπουν μέσα, τα παίζει όλα για όλα.

Το υπαρξιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται στο παρασκήνιο δείχνουν ότι είναι πλέον πάρα πολλοί ξένοι στο ίδιο κόμμα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με όσα έχουν ακουστεί εκατέρωθεν, ενώ καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της.

Είναι ένας πόλεμος που έχει το δίλημμα: ή εμείς ή αυτοί. Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς εδώ και ένα χρόνο παράγει τοξικότητα και εχθροπάθεια, ενώ στο ΠαΣοΚ έκαναν μια εσωκομματική διαδικασία που μόνο κέρδη είχε να τους δώσει και τους θέτει και πάλι στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού με όρους κυβερνησιμότητας.

Ο προβληματισμός είναι έντονος όμως σε βουλευτές και στελέχη που δεν μπαίνουν στην αρένα και θεωρούν πως υπάρχει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ που απωθεί πλέον αντί να συσπειρώνει τους πολίτες και να τους κερδίζει με το λόγο του.

Βύθιση ή διάλυση σε απευθείας σύνδεση; – Οι κινήσεις των «87»

Η τοξικότητα συνθλίβει κάθε προοπτική επανσύνδεσης. Και παρά το γεγονός ότι οι πιο αριστεροί του ψηφοφόροι που προέρχονταν από το ΠαΣοΚ δεν επέστρεψαν στην πατρογονική πολιτική στέγνη όπως φάνηκε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, εντούτοις υπάρχει αποστασιοποίηση και αποξένωση και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο ή κάποιον ή κάποια άλλη από την πλευρά των 87 που έχουν στόχο την πολιτική εξουδετέρωση του άλλοτε «πουλέν» τους που όμως δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης και συμβιβασμού.

Και σε μια σύγκρουση, όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ουδείς υποχωρεί και δεν σπάει το παγόβουνο που είναι στη μέση για να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός, είναι περίπου δεδομένο πως και οι δυο θα βυθιστούν. Και αυτό που γίνεται είναι βύθιση ή αλλιώς διάλυση σε απευθείας σύνδεση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.