Οριακές οι καταστάσεις που ζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «σεισμική δόνηση» που προκάλεσε με το εξώδικό του ο Στέφανος Κασσελάκης, επικαλούμενος διαρροή του πόθεν έσχες της υποψηφιότητάς του πριν από όλων των άλλων διεκδικητών της προεδρίας

Η Πολιτική Γραμματεία συνήλθε την Τρίτη (8/10) κι έκρινε ως καταλληλότερη λύση σε αυτή την περίπτωση τη σύγκληση έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής. Το ανώτερο όργανο του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει το προσεχές Σάββατο με αντικείμενο τη νομική αυτή πράξη του πρώην προέδρου.

«Το εξώδικο επιστρέφεται ως απαράδεκτο» ήταν συμπερασματικά η απάντηση της Πολιτικής Γραμματείας στην ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Παύλος Πολάκης είχε προϊδεάσει πως η Πολιτική Γραμματεία πρόκειται ν’ απαντήσει κι αυτό συνέβη. Η ΠΓ παρέπεμψε παράλληλα το γιγαντιαίο αυτό ζήτημα στην ΚΕ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείει την εκδοχή της παραπομπής με το ερώτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας – όπως είχε ζητήσει την 1η Οκτωβρίου με δική του επιστολή ο σκηνοθέτης – μέλος της ΚΕ, Θέμης Μουμουλίδης.

Το μπλοκ των 87 έκανε την κίνησή του

Κάμποσα, άλλωστε, ήταν τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, κυρίως από το ισχυρό μπλοκ των 87, που είχαν υποστηρίξει στις τοποθετήσεις του πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανήκει σ’ ένα κόμμα που δεν σέβεται, το αμφισβητεί και το απειλεί με εισαγγελέα. Μ’ ένα τέτοιο σενάριο διαφωνεί ο Π. Πολάκης θεωρώντας ότι αντανακλά αδυναμία, ενώ μειοψήφησαν στην πρόταση σύγκλησης ΚΕ οι Ρήγας, Δούρου και Τζάκρη.

Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν πρώτη αυτή που σήκωσε το γάντι. Η αντιπρόεδρος της Βουλής θα έλεγε εκ των υστέρων στους δημοσιογράφους πως «ο κ. Κασσελάκης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα κι εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος κόμματος να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, να απειλεί ότι θα στείλει τον εισαγγελέα το κόμμα που θέλει να ηγηθεί. Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα».

«Δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχαν κινηθεί επίσης στην ίδια γραμμή.

Στη δική της τοποθέτηση η κ. Νοτοπούλου ζήτησε σύγκλιση της Κεντρικής για την απόρριψη υποψηφιότητας Κασσελάκη, διότι «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης» και «δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις». Σύμφωνησε δε με το αίτημα παραπομπής, εξηγώντας πως «δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δε σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος».

«Δεν μπορούμε του να επιτρέψουμε να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει, ας το προσπαθήσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης, διευκρινίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι μέλος και υποψήφιος πρόεδρος κάποιος που έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ο κ. Ραγκούσης συμπλήρωσε πως «η εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας» και γι’ αυτό θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή. Σ’ αυτήν κατά τον έμπειρο πολιτικό θα πρέπει «να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι» σχολιάζοντας τα «πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού» όπως τα χαρακτήρισε. Φαινόμενα «ποινικοποίησης της κομματικής ζωής» που έχουν ως υπεύθυνο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε σε δική του παρέμβαση πως ότι η Κεντρική Επιτροπή είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων, την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης καταπατά αναγνωρίζοντας τον εαυτό του ως πρόεδρο μέσω από το εξώδικο.

Το χρονικό της ολικής ρήξης Κασσελάκη – ΣΥΡΙΖΑ

Το «ηφαίστειο» του ΣΥΡΙΖΑ κόχλαζε από μέρες κι εξερράγη από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης επέδωσε το εξώδικο στην Κουμουνδούρου. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε διαρροή προσωπικών δεδομένων και επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά του με αποτέλεσμα να ανοίξει ο «Ασκός του Αιόλου» και να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων.

Είχε συνδυαστεί με τη δήλωση του διευθυντή του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος ζητούσε την παραίτηση της γραμματέως, Ράνιας Σβίγκου, θεωρώντας την ως αρμόδια και αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαφύλαξη των στοιχείων των φακέλων.

Τζάκρη στην ΠΓ: Παραίτηση Σβίγκου και συνέδριο με φυσική παρουσία

Το ίδιο ακριβώς ζήτησε η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Η συντρόφισσα Σβίγκου δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στην μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη» ανέφερε κατά πληροφορίες η βουλεύτρια Πέλλας.

Σύμφωνα με τη Θ. Τζάκρη, η γραμματέας του κόμματος είχε την υποχρέωση «να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη» τουλάχιστον έως ότου αναρτηθούν τα οικονομικά στοιχεία όλων των υποψηφίων στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η κ. Τζάκρη αιτήθηκε την άμεση παραίτησή της. «Ο γραμματέας του κόμματος δεν είναι κομματάρχης, είναι θεσμός» είπε μεταξύ άλλων.

«Zoom μόνο αν…»

Επίσης η «φωνή» του Στέφανου Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία απέρριψε κάθε εκδοχή διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου (8-10 Νοεμβρίου) με υβριδική μορφή.

«Θέλω να με ενημερώσετε τώρα σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς» ανέφερε σύμφωνα με πηγές, απαιτώντας άμεση διευθέτηση των λεπτομερειών του χώρου φιλοξενίας.

«Η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom δεν επιτρέπεται, αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως» δικαιολόγησε την άτεγκτη στάση της ενώπιων των υπόλοιπων μελών.

Η ίδια κατάθεσε επίσης συμβολή τροπολογιών προκειμένου «το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις και το κεκτημένο των συνεδρίων του 2022 και του 2023» όπως τόνισε.

Πολάκης: Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο ο Κασσελάκης

Ο Παύλος Πολάκης, που είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση της ΠΓ λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη και απαίτηση την απόσυρσή του. Τάχθηκε όμως κατά οποιασδήποτε απόπειρας διαγραφής του, διότι, κατά τον ίδιο, είναι μια κίνηση που δείχνει αδυναμία.

«Όσο απαράδεκτη είναι η διαρροή στα ΜΜΕ ενός μόνο πόθεν έσχες, εκατό φορές πιο απαράδεκτη είναι να στέλνει υποψήφιος πρόεδρος -κατά δήλωση του- εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» ανέφερε στους δημοσιογράφους φεύγοντας ο Χανιώτης βουλευτής.

«Δήλωσα προς πάσα κατεύθυνση ότι απαιτώ το δικό μου πόθεν έσχες τουλάχιστον, αλλά και των άλλων, να αναρτηθεί σήμερα. Είναι δημόσια. Ξέραμε πολύ καλά από τη στιγμή που αυτήν την απόφαση πήρε η Κεντρική Επιτροπή ότι χρειάζονταν -για να δηλώσουν υποψηφιότητα- 30 υπογραφές και το πόθεν έσχες. Εγώ ζητάω να αναρτηθεί σήμερα» συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό και κάλεσε «τον Στέφανο Κασσελάκη σήμερα, μέσα σε μία – δύο ώρες, να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο προς το κόμμα που θέλει να ξαναηγηθεί μέσα από εκλογική δημοκρατική διαδικασία».

«Δεν μπορείς να διαγράψεις υποψήφιο πρόεδρο, δείχνει αδυναμία»

Παράλληλα ο Π. Πολάκης κάλεσε «όλους τους υποψήφιους να ορίσουμε άμεσα, αύριο ή μεθαύριο, ένα ραντεβού με ευθύνη της γραμματέας της Ράνιας Σβίγκου, είτε εμάς των πέντε -αυτό προτιμώ εγώ- είτε των εκπροσώπων μας για να ορίσουμε ημερομηνίες debate, να μπούμε σε μια διαδικασία προεκλογική με ομόνοια και με προγραμματική αντιπαράθεση, όχι με αυτή την παραπολιτική, με αυτή τη σαρακοτυραννία»

«Δεν μπαίνει εννοείται κανένα θέμα διαγραφής. Κάποιοι το έθεσαν στη βάση του εξωδικού, αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις σε διαγραφή υποψήφιου προέδρου, αυτό δείχνει αδυναμία» υποστήριξε ακόμη ο Σφακιανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι «η απάντηση για το εξώδικο θα δοθεί. Η ΠΓ θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Εγώ τον καλώ να αποσύρει το εξώδικο».

Κατέληξε δε λέγοντας πως υποχρέωση είναι «να προχωρήσουμε με όρους πολιτικής και όχι παραπολιτικής ή κακομοιριάς. Και θα προχωρήσουμε, γιατί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και να ρίξει αύριο μεθαύριο τον Μητσοτάκη. Όποιος το καταλαβαίνει συμπεριφέρεται ανάλογα, όποιος δεν το καταλαβαίνει, κάνει αυτές τις κακομοιριές».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Όπως συνολικά ανακοινώθηκε από το κόμμα, «η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

«Προχωράμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου»

Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.

Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου».