Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο και της διαγραφής του από το κόμμα, μετά και το εξώδικο που έστειλε σχετικά με τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες.

Οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς ενώ όλα φαίνεται πως θα κριθούν το προσεχές Σάββατο, όταν και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία θα τεθεί ζήτημα διαγραφής του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποιον λόγο έστειλε εξώδικο ο Κασσελάκης;

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, απέστειλε εξώδικο σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή αντίστοιχα, για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του στην Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο ήταν η αφορμή για να ανάψει για τα καλά εκ νέου η θρυαλλίδα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Στις αιτιάσεις του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα απάντησε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύπτει τις πηγές της και πως «η επίκληση προσωπικών δεδομένων στην περίπτωση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες πολιτικών προσώπων αντίκειται στην ουσία τους, που είναι ο έλεγχος και η δημοσιότητα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας προσανατολίζονται στην ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «πολύ σύντομα».

Τι απάντησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ;

«Το εξώδικο επιστρέφεται». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίασή της στον Στέφανο Κασσελάκη, απαντώντας στην πρωτοβουλία του να κινηθεί νομικά με αφορμή δημοσίευμα για το πόθεν έσχες.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε παράλληλα να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία δημοσιοποίησης των Πόθεν Έσχες όσων έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Έτσι, είναι πιθανό από αύριο να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Στέφανου Κασσελάκη που θα -σε μια τέτοια περίπτωση- το φως της δημοσιότητας.

Ποια η στάση των«87»;

Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η κα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η στάση του κ. Κασσελάκη και οι πρόσφατες κινήσεις του μετά και την αποστολή του εξωδίκου προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής για τη διαρροή του πόθεν έσχες του, υπονομεύουν τη συνοχή του κόμματος.

Την ίδια στιγμή πυρ ομαδόν κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την παρέμβασή της, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε για απόρριψη της υποψηφιότητας του Κασσελάκη, καθώς όπως υποστήριξε «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», ενώ τον κατηγόρησε ότι « δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις».

Επίσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί», ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε και αυτός να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή γιατί «η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας».

Πως αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης;

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ζήτημα της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη συμπληρώνοντας πως όσο απαράδεκτη είναι η δημοσιοποίηση ενός πόθεν έσχες, άλλο τόσο απαράδεκτη είναι η κίνηση με το εξώδικο από τον κ. Κασσελάκη. Ζήτησε να πάρει πίσω το εξώδικο για το Πόθεν Εσχες, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «απαράδεκτη» τη διαρροή του εγγράφου.

Τι λένε οι υποστηρικτές Κασσελάκη;

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία υποστηρίζει ανοικτά τον Στέφανο Κασσελάκη, ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου.

«Η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ, Μαρία Κουβέλη σε τυπωμένα αντίγραφα και όχι ηλεκτρονική μορφή και είχε την υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κυρίου Κασσελάκη και να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία.

Θα διαγραφεί ο Κασσελάκης;

Το έκρυθμο εσωκομματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, προαναγγέλλει άγρια σύγκρουση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που έχουν σχηματιστεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ (υποστηρικτές και μη του έκπτωτου προέδρου) στη συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου, το Σάββατο, ενώ ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις από τις οποίες κινδυνεύει με νέα διάσπαση. Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και αυτό της διαγραφής μοιάζει πλέον πιθανότερο από ποτέ.