Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στον Χάρη Δούκα και στην παρατήρηση του ότι ένα από συμπεράσματα του πρώτου γύρου είναι ότι ένα 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας τόνισε ότι και οι δύο, ως μηχανικοί γνωρίζουν καλά μαθηματικά. Και ότι με βάση τη λογική του κ. Δούκα ένα 80% των ψηφοφόρων της Κυριακής στάθηκαν απέναντι και στη δική του υποψηφιότητα. Ήταν μια από τις πρώτες κόντρες στην πορεία προς τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ας ξαναπάμε στα μαθηματικά. Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 (29,64%) και ο Χάρης Δούκας 64.490 (21,41%). Η διαφορά τους είναι 24798 ψήφοι. Με αυτόν τον αέρα και μια καθαρή διαφορά εισέρχεται στην κούρσα για τον δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπάρχει και ένας άλλος αριθμός. Το σύνολο των ψήφων που έλαβαν οι άλλοι 4 υποψήφιοι. Είναι 147.494. Συνεπώς, πράγματι, το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Το που θα καταλήξουν οι ψήφοι των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι κρίσιμοι 63.632 ψήφοι

Υπάρχουν δύο βεβαιότητες. Η πρώτη είναι ότι, δημοσίως, κανένας από τους υποψηφίους δεν θα προσφέρει ανοιχτή στήριξη. Η δεύτερη ότι στον δεύτερο γύρο υπάρχει πάντα λιγότερη συμμετοχή. Στις εκλογές του 2021 στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 270.706 και στον δεύτερο γύρο 207.658. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συμμετοχή την ερχόμενη Κυριακή θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2021. Θα πάνε στην κάλπη περί τις 200 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Ποιοι ψηφοφόροι είναι το πιθανότερο να μην συμμετέχουν; Η εκτίμηση έμπειρων στελεχών είναι ότι δεν θα πάει στην κάλπη ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων της κυρίας Διαμαντοπούλου. Και όσοι πάνε, όπως λέγεται, πιθανότατα θα ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι ψηφοφόροι του Μιχάλη Κατρίνη εκτιμάται ότι βρίσκονται πιο κοντά στον Χάρη Δούκα της κυρίας Γιαννακοπούλου επίσης. Τα βλέμματα στρέφονται προς την μεγάλη δεξαμενή των 63.632 ψήφων του Παύλου Γερουλάνου. Η πολιτική τους συμπεριφορά θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Γερουλάνος δέχεται τα στενό μαρκάρισμα τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Δούκα.

Η τακτική Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου εμφανίζεται ως το φαβορί της αναμέτρησης. Ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τους συνυποψηφίους του, είχε να πει ένα καλό λόγο στον καθένα και έχει επιλέξει αυτές τις μέρες να εμφανίζεται ως «η ήρεμη δύναμη ενότητας».

Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι υπό την ηγεσία του το ΠαΣοΚ «θα να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική του πορεία» αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι τα μέλη και τους φίλους του ΠαΣοΚ ότι «αν με τιμήσουν την επόμενη Κυριακή θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται έτοιμος για «διορθωτικές κινήσεις» αναγνωρίζοντας λάθη που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος. Στο επιτελείο του έχουν ως βασικό στόχο την διατήρηση της θηριώδους διαφοράς στην Κρήτη και κυρίως στο πως θα καλυφθεί η εκλογική υστέρηση, κυρίως στο Λεκανοπέδιο.

Θεωρούν επίσης ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠαΣοΚ να σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι η ηγεσία του έχει όρια και δεν μπορεί να απειλήσει την εκλογική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η στρατηγική Δούκα και τα δύο μέτωπα

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου επικεντρωμένο σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η βελτίωση της εικόνας του που υπέστη πλήγμα μετά το πρώτο debate. Το δεύτερο και κυριότερο είναι το πώς θα καλυφθεί η εκλογική μαύρη τρύπα της Αττικής.

Η τέταρτη θέση στην Αττική προβληματίζει έντονα το επιτελείο του και φυσικά τον ίδιο. «Όλα με προβληματίζουν και όλα τα λαμβάνω υπόψη μου. Και λέω ότι επέλεξαν τελικά τη δική μου πρόταση για να είμαι στο δεύτερο γύρο και να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής» δήλωσε. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνικές επαφές τους συνυποψηφίους του ζητώντας να προχωρήσουν ενωτικά.

Ο κ. Δούκας θέλει να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που θεωρούν ότι το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία. Αυτό άλλωστε είναι, επί της ουσίας, το δίλλημα της ερχόμενης Κυριακής. Νέα ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη ή αλλαγή ηγεσίας. Ποια επιλογή είναι αυτή που μπορεί να βάλει το ΠαΣοΚ σε σταθερή τροχιά ανόδου και θα του επιτρέψει, εν καιρώ, να εμφανιστεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Θα γίνει τελικά debate;

Το απόγευμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί και η τύχη του debate. Η πλευράς Ανδρουλάκη ήθελε να γίνει την Τετάρτη αλλά εκείνη την ημέρα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Η Πέμπτη είναι απαγορευτική καθώς υπάρχει το παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με την Αγγλία για το Nations League. Την Παρασκευή ο Ν. Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει την κεντρική του εκδήλωση στην Αθήνα.  Στις 6 μμ θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στην προσπάθεια να υπάρξει λύση.