Κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που δολοφόνησαν με περίσσευμα κρύου αίματος την μάνα και τον πατέρα που τους γέννησαν και τους μεγάλωσαν φαινομενικά στα πούπουλα ή κατ’ εξακολούθηση θύματα ενός μοτίβου ενδοοικογενειακής βίας που θα έκανε ακόμα και τον λανθιμικό «Κυνόδοντα» να μοιάζει με ταινία κινουμένων σχεδίων; Η υπόθεση των Αμερικανών αδελφών Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ όχι μόνο επανήλθε ξανά στον αφρό της επικαιρότητας χάρη στην τηλεοπτική αναβίωση της υπόθεσης δια χειρός του Μίδα της σκοτεινής, απ’ της ζωής βγαλμένης μυθοπλασίας Ράιαν Μέρφι, αλλά έφτασε να απασχολεί (ξανά) τόσο πολύ και τόσο σοβαρά την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, ώστε κινητοποίησε ακόμα και την πρωθιέρεια των όπου γης ινφλουένσερ Κιμ Καρντάσιαν. Η 43χρονη ναυαρχίδα της χιλιοτραγουδισμένης οικογένειας αποφάσισε να τοποθετηθεί μέσω άρθρου γνώμης της στο NBC, ενθυμούμενη πως εκτός από – ο θεός να την κάνει- επιδραστική περσόνα είναι και εκκολαπτόμενη νομικός, η οποία μάλιστα στην περίοδο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μπαινόβγαινε στο Οβάλ Γραφείο, συζητώντας με τον τότε πρόεδρο ιδέες και φόρμουλες για την αναμόρφωση του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος.

Τα «τέρατα» που υπερασπίζεται η Καρντάσιαν

Στο άρθρο της η Καρντάσιαν εκφράζει την ακλόνητη πεποίθησή της πως οι δύο αδελφοί -56 και 53 ετών σήμερα- οι οποίοι το 1996 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τις δολοφονίες των γονιών τους Χοσέ και Κίττι, είναι επιβεβλημένο να αποφυλακιστούν ενώ σε μια μάλλον αταίριαστη για το βαθμό της προσωπικής έκθεσής της δήλωση σημειώνει πως η δίκη των δύο ισοβιτών δεν ήταν ακριβώς δίκαιη, λόγω της υπερέκθεσης και της υπερπροβολής της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη ακροαματική διαδικασία για τα αδέλφια Μενέντεζ – η πρώτη το 1993 είχε οδηγηθεί σε τέλμα, αφού δύο επιτροπές ενόρκων δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε απόφαση- είχε ξεκινήσει μόλις οκτώ ήμερες έπειτα από την καταδίκη του O. J. Simpson για τη δολοφονία της συζύγου του Νικόλ και του συντρόφου της Ρόναλντ Γκόλντμαν – μιλάμε με άλλα λόγια για μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά περίοδο, η οποία ενδέχεται σύμφωνα με το συλλογισμό της Καρντάσιαν να επηρέασε την ευθυκρισία των ενόρκων της δίκης των Μενέντεζ.

Η Κιμ, η οποία ας μη λησμονούμε πως είναι κόρη του αείμνηστου Ρομπ Καρντάσιαν, συνηγόρου του O.J. Simpson, σημειώνει επίσης πως ακόμα και εκείνη δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που υπήρξε στα 18 της χρόνια, άρα και οι Μενέντεζ που δολοφόνησαν τους γονείς τους στις 20 Αυγούστου του 1989, δηλαδή σε ηλικία 21 και 19 ετών, αξίζουν το δίχως άλλο μια γενναιόδωρη αντιμετώπιση από την κοινωνία και μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Για να υπερθεματίσει της άποψής της η Κιμ Καρντάσιαν, η οποία δε θα άφηνε μια ευκαιρία για λίγα ακόμα δράμια δημοσιότητας να περάσει στο βρόντο ενόψει μιας τηλεοπτικής σειράς καταδικασμένης να γίνει viral, αποκαλύπτει ακόμα στο πρόσφατο άρθρο της πως μόλις προ τριών εβδομάδων επισκέφτηκε τους αδελφούς Μενέντεζ στις φυλακές Richard J. Donovan στην Καλιφόρνια όπου επανενώθηκαν 22 χρόνια μετά την καταδίκη τους τον Απρίλιο του 2018, συνομίλησε μαζί τους αλλά κυρίως με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Αμερικανίδα ινφλουένσερ τής εξομολογήθηκαν πως δε θα είχαν το παραμικρό ζήτημα, πρόβλημα ή δισταγμό να μένουν στην ίδια γειτονιά με δύο κάποτε χαρακτηρισμένους αποσυνάγωγους τύπους και σφραγισμένους με τη βούλα του επιθετικού προσδιορισμού «τέρας».

«Οι αδελφοί Μενέντεζ δεν είναι τέρατα», σημειώνει σε άλλο σημείο του εκτενούς κειμένου της η Καρντάσιαν, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς μνεία στην σειρά «Monsters» του Ράιαν Μέρφι, ο δεύτερος κύκλος της οποίας καταπιάνεται με την πολύκροτη υπόθεση που αν και προ πολλού περασμένη φαίνεται πως δε θάφτηκε κάτω από τη σκόνη του χρόνου, τροφοδοτώντας μάλιστα τώρα την παγκόσμια on demand οικιακή ψυχαγωγία. Ακούγεται σχεδόν απάνθρωπο αλλά είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό.

Η ανέλπιστη δεύτερη ευκαιρία των Μενέντεζ

Όμως ο Ράιαν Μέρφρι, ο οποίος στην πρώτη σεζόν της true crime σειράς του είχε καταπιαστεί με μια άλλη ζοφερή υπόθεση, εκείνη του Τζέφρι Ντάμερ, μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν καπηλεύεται απλώς αληθινές ιστορίες για να πολλαπλασιάζει τις δάφνες του υπερόπλου της ψυχαγωγίας, στις οποίες εδώ και χρόνια, αναπαύεται. Η μυθοπλαστική αναμόχλευση της υπόθεσης Μενέντεζ («Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story») φαίνεται πως οδήγησε τον γενικό εισαγγελέα του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους αδελφούς ορίζοντας μια νέα ακρόαση για τις 29 Νοεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την καταδίκη τους. Αυτή τη φορά το δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου τις μαρτυρίες περί κακοποίησης του Λάιλ και του Ερικ Μένεντεζ από τους γονείς τους, οι οποίες κατά πολλούς – και βέβαια σύμφωνα με τους ίδιους – όπλισαν το χέρι τους. Ο Γκασκόν υποστηρίζει πως στην κατοχή της δικαιοσύνης έχει περιέλθει η επιστολή ενός συγγενικού προσώπου των Μενέντεζ, στην οποία ο ένας από τους αδελφούς κατέγραφε την ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που υφίσταντο από τον πατέρα του καθώς και η μαρτυρία από ένα μέλος της μπάντας Menudo, την οποία μανάτζαρε ο μουσικός παραγωγός Χοσέ Μενέντεζ, με παρόμοιο περιεχόμενο. Στην περίπτωση που ο δικαστής κρίνει τα νέα στοιχεία επαρκή, οι Μενέντεζ θα κερδίσουν μια μέχρι πρότινος ανέλπιστη ευκαιρία, αυτήν μιας νέας δίκης.

Πάντως, ο 58χρονος Μέρφι επιμένει πως δεν αποφάσισε να καταπιαστεί με τη viral δικαστική υπόθεση ούτε για να δικαιώσει ούτε για να δώσει τη χαριστική βολή στους αδελφούς. Αν και η επιλογή του, να «δειγματίσει» δηλαδή τη σειρά στην Κιμ Καρντάσιαν περίπου ένα μήνα πριν από την πρεμιέρα της στο Netflix, υποδεικνύει πως ήταν αποφασισμένος να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο buzz με το νέο του πόνημα. Η τηλεοπτική αφήγηση του Μέρφι πιάνει το νήμα της υπόθεσης από το μάλλον κομβικότερο σημείο. Την απόφαση δηλαδή του μικρότερου αδελφού Έρικ να αποκαλύψει στον θεραπευτή του πως εκείνος μαζί με τον Λάιλ σκότωσαν τον πατέρα και την μητέρα τους λίγες εβδομάδες μετά τη διπλή δολοφονία. Αιτία για να φτάσουν στο απονενοημένο σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκε ο Έρικ ήταν η σεξουαλική κακοποίηση που τα δύο αδέλφια δέχονταν κατ’ εξακολούθηση και για περίπου μία δεκαετία από εκείνον και η στωική έως αδιάφορη συμπεριφορά της εθισμένης στο αλκοόλ και τις ηρεμιστικές ουσίες μητέρας τους. Ο Λάιλ όταν κλήθηκε από τον ψυχοθεραπευτή διέψευσε τις περιγραφές του αδελφού του και οι δυο τους συνέχισαν τη φαινομενικά ανέφελη και τρυφηλή ζωή που είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά το θάνατο των γονιών τους.

Το κακοσχεδιασμένο άλλοθι

Το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 1989 μέχρι το Μάρτιο του 1990, όταν και τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές, οι δυο τους έκαναν κατά το κοινώς λεγόμενο «ζωάρα», ταξιδεύοντας, ξοδεύοντας ασύδοτα και συμπεριφερόμενοι σε πλήρη αναντιστοιχία με το θεωρητικά βαρύ πένθος τους συνέβαλε στο να θεωρούνται από μέρος της κοινής γνώμης ως στυγνοί εγκληματίες – υπολογίζεται πως ξόδευαν περί τα 100 χιλιάδες δολάρια μηνιαίως. Ελάχιστοι έλαβαν υπόψη τις μαρτυρίες των ίδιων για τις σεξουαλικές βιαιότητες του πατέρα τους, τον οποίο στη σειρά του Netflix υποδύεται ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, ή ακόμα και τις καταθέσεις συγγενών της μητέρας τους – την ενσαρκώνει η Κλόε Σεβινί-, στους οποίους τα αδέλφια είχαν εξομολογηθεί όσα ζοφερά ζούσαν.

Ένα ακόμα στοιχείο που συνέβαλε στο να κριθούν τελικά χωρίς κανένα ελαφρυντικό – παρά μόνο τον έντιμο πρότερο βίο που τους έσωσε από την καταδίκη της θανατικής ποινής- ήταν το μοτίβο της δράσης τους μετά τις δολοφονίες. Αφού πυροβόλησαν έξι φορές τον πατέρα τους και δέκα τη μητέρα τους, έσπευσαν να θάψουν τα δύο όπλα του εγκλήματος στη Μαλχόλαντ Ντράιβ ενώ κατόπιν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πειστικό άλλοθι για τους εαυτούς τους. Η αρχική ιδέα ήταν να ισχυριστούν ότι βρίσκονταν στον κινηματογράφο – συγκεκριμένα σε προβολή του «Batman» του Τιμ Μπάρτον-, όμως η ώρα έκδοσης των εισιτηρίων θα τους πρόδιδε. Τελικά αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» σε ένα φεστιβάλ στη Σάντα Μόνικα, ώστε να έχουν πλειάδα μαρτύρων πως βρίσκονταν εκεί την επίμαχη ώρα της δολοφονίας των γονιών τους. Με την επιστροφή τους στην έπαυλη της οικογένειας το Μπέβερλι Χιλς τελικά κάλεσαν την αστυνομία δηλώνοντας άγνοια για το μακελειό που αντίκριζαν.

Οι Μενέντεζ έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη φυλακή, πράγμα μάλλον εύλογο για εκείνους τουλάχιστον που δεν αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό και καμία δικαιολογία στη διπλή δολοφονία των γονιών τους. Ο Λάιλ έχει παντρευτεί δύο φορές και ο Έρικ μία ενώ αμφότεροι έχουν ταχτεί στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και έχουν αναμιχθεί σε διάφορες φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δράσεις που κάνουν πολλούς, ανάμεσά τους και την Κιμ Καρντάσιαν, να τους θεωρούν υποδείγματα σωφρονισμού. Πάνω στην ώρα αποφάσισαν και οι ίδιοι να μιλήσουν, να δώσουν τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν στο σαλόνι του πατρικού σπιτιού τους, μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση, το βράδυ της 20ης Αυγούστου του 1989. Κυρίως να αφηγηθούν όσα μεσολάβησαν από τη σύλληψή τους μέχρι το ξαφνικό αλλά όχι αδικαιολόγητο μαζικό ενδιαφέρον για την υπόθεσή τους.

Η άφιλτρη αλήθεια των Μενέντεζ σε ένα ντοκιμαντέρ

Το κάνουν μέσω του ντοκιμαντέρ «The Menendez Brothers» που κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου και πάλι από το Netflix. Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Χάρτμαν κατάφερε να έχει αυτό για το οποίο κάθε δημιουργός θα σκότωνε. Την ιστορία των δύο αποσυνάγωγων αδελφών σε πρώτο πρόσωπο, τη στιγμή ακριβώς που όλη η οικουμένη θυμάται, αναπλάθει ή έστω πληροφορείται για πρώτη φορά την υπόθεσή τους. Αδιαμεσολάβητη, άφιλτρη, όπως ακριβώς συνέβη. Ή έστω όπως μπορούν να την ανακαλούν ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ 35 χρόνια από τη νύχτα που καθόρισε την ζωή τους.