Το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, διαμορφώνει ήδη μία πολιτική συνθήκη, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του δευτέρου γύρου. Όποιος και αν είναι ο νικητής, τα πολιτικά τους προφίλ είναι γνωστά και οι δυνατότητές τους για υπερβάσεις είναι ορατές και μετρημένες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο, αυτές οι επιλογές αναδείχθηκαν από εκείνους που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες και αυτό είναι, προφανώς, σεβαστό.
Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό υποσύνολο της βάσης του ΠαΣοΚ, με πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και σε μεγάλη απόσταση από λαϊκιστικές και μηδενιστικές λογικές, παραμένει δίχως εκπροσώπηση. Μένει να αποδειχθεί αν ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας θα λάβει υπόψη του και θα αξιοποιήσει τους εκφραστές αυτής της πολιτικής εκδοχής.
Όσο αυτά θα αναμένεται να επαληθευτούν ή να διαψευστούν, είναι φανερό ότι δεν προκύπτει κάποια προοπτική αποκατάστασης της ισορροπίας του πολιτικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει για το ορατό μέλλον δίχως ουσιαστική αντιπολιτευτική απειλή και μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να διαβλέψει ότι σε αυτή τη συνθήκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους επίδοξους εσωτερικούς αμφισβητίες της.
Ενδέχεται όμως η στρεβλωτική αυτή παράμετρος να επιδράσει πολύ διαφορετικά στην νέα πολιτική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός ήδη λαμβάνει να τα μηνύματα που επιχειρούν να του στείλουν κομματικοί παράγοντες και βουλευτές και προφανώς τα αξιολογεί.
Όπως διαμηνύεται, θα μετρήσει διαθέσεις και αντιδράσεις με αφορμή την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αναλόγως της έκβασης και αυτής της διαδικασίας, θα λάβει αποφάσεις οι οποίες άλλους μπορεί να αιφνιδιάσουν, άλλους να προβληματίσουν και άλλους να ανακουφίσουν.