Παραδοσιακός ξινός τραχανάς
Φτιάχνεται γρήγορα, είναι ταυτισμένος με τις κρύες νύχτες και αγαπιέται από την μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας, ως την εύκολη σούπα, με την θεραπευτική δύναμη. Ο τραχανάς είναι κομμάτι από την παράδοσή μας.
Φτιάχνεται γρήγορα, είναι ταυτισμένος με τις κρύες νύχτες και αγαπιέται από την μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας, ως την εύκολη σούπα, με την θεραπευτική δύναμη. Ο τραχανάς είναι κομμάτι από την παράδοσή μας.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
5λΧρόνος Μαγειρέματος:
10λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 2 φλιτζ. ξινό τραχανά
- 6 φλιτζ. νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε τον τραχανά, το αλάτι και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε συνέχεια τον τραχανά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει.
Μετά από λίγο ρίχνουμε και τη φέτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει καλά το ζυμαρικό και να χυλώσει, για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό σε πιάτα ραντίζοντας το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τον συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Μικρά Μυστικά
Αν σας περισσέψει ένα πιάτο σούπα τραχανά φτιάξτε τραχανοκεφτέδες. Σουρώστε τη καλά και προσθέστε ένα αβγό, ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, τριμμένο τυρί και νιφάδες βρώμης ή τριμμένη φρυγανιά να δέσει. Μετά πλάστε τα, αλεύρωσέ τα και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.